Руски съд забрани популярното приложение за съобщения Telegram, след като твърдеше, че то се използва широко от терористите. Този ход следва исканията на Федералната служба за сигурност (FSB) Telegram да предаде своите ключове за криптиране на тайния наследник на КГБ.


Основателят и изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров е руски изгнаник, който избяга от страната през 2014 г., след като неговата компания за социални мрежи VKontakte (VK) публично отказа да предаде данните на украинските протестиращи на руските агенции за сигурност и отказа да блокира активиста на опозицията Страницата на Алексей Навален във VK.

Може би не е изненадващо, че отговорът на Дуров на исканията на ФСБ беше предизвикателен:

"В Telegram имаме лукса да не се грижим за потоците от приходи или продажбите на реклами. Поверителността не се продава и правата на човека не трябва да бъдат компрометирани от страх или алчност."

Какво е Telegram?

Telegram е приложение за съобщения, използвано от около 200 милиона души по целия свят, с 9,5 милиона потребители в Русия. Голяма част от популярността му почива на популярното схващане, че е високо сигурно и лично, възприятие, което само по себе си се основава на известността на Telegram като инструмент, широко използван от ISIL.

Както обсъждам по-долу, тази репутация за поверителност и сигурност е до голяма степен незаслужена. Telegram не се цени високо от криптографите и експертите за поверителност.

Забраната

В петък на 19 април московски съд разреши на Роскомнадзор, руската служба за комуникации и технологии, да блокира достъпа до мрежата на Telegram. Адвокатите на Telegram не присъстваха на 18-минутното изслушване в знак на протест.

Решението следва крахът на дело миналия месец от Telegram срещу исканията на FSB за ключовете за криптиране. Telegram многократно настояваше, че не е в състояние да изпълни това искане, тъй като няма такива ключове. Той твърди, че за всеки потребител се договарят нови ключове за всяка сесия и не съществува главен ключ, който би могъл да предаде, дори ако иска да.

Telegram не е толкова сигурен!

В това отношение Telegram не е напълно честен. Уникалните нови клавиши наистина се създават при използване на опцията Secret Chat на Telegram. Това използва криптиране от край до край (e2e), за да позволи частни и сигурни разговори.

Това означава, че всички съобщения са кодирани на устройството на изпращача, когато той активира Secret Chat. Съобщенията могат да бъдат дешифрирани и четени само на устройството, за което е предназначен получателят.

За съжаление, Secret Chat не е активиран по подразбиране. Това означава, че повечето редовни разговори всъщност могат да бъдат достъпни от Telegram с помощта на ключове за шифроване на mater!

Използването на Telegram на собствения си нестандартен протокол за криптиране MTProto също беше силно критикувано от изследователя на криптографията и използването на двоични блокове с затворен код в иначе отворения код предизвика критика.

Или казано по друг начин, ако поверителността и сигурността са вашите основни причини за използване на Telegram, след това го изхвърлете и вместо това използвайте Signal!

Преодоляване на забраната

Дуров заяви, че Telegram използва "вградени системи ”, които ще помогнат за преодоляване на забраната. По този начин той почти сигурно означава, че използва облачните мрежи на Amazon Web Services (AWS) и Google Compute Engine (GCE).

Освен това той каза, че използването на VPN е единственият начин да се гарантира пълен достъп до Telegram. И изглежда, че руснаците го приемат при думата му. След забраната трафикът към нашата 5-те най-добри руски VPN страници е нараснал с почти 800%!

Защо използването на VPN преодолява забраната

VPN ви позволява да преодолеете забраната, защото крие факта, че се свързвате към мрежата на Telegram от вашия интернет и / или мобилен доставчик (и следователно Roskomnadzor).

Те не могат да видят вашите данни, тъй като е защитен от шифрована от VPN защита и не могат да видят, че се свързвате към мрежата на Telegram, защото всички връзки се препращат през VPN сървър, който крие това, което получавате в интернет.

Всъщност, че Русия може да направи малко, за да попречи на потребителите на Telegram, които използват VPN за достъп до услугата, мълчаливо призна заместник-министърът на комуникациите Алексей Волин:

„Много потребители на Telegram вече са приели различни месинджъри и тези, които искат да останат с този продукт, знаят много начини да заобиколят забраната и да продължат да използват услугите, с които са свикнали.“

За повече информация как VPN работи, моля и може да избегне забраната на Русия в Telegram, моля, проверете VPN за начинаещи - Какво трябва да знаете.

Дори Кремъл използва VPN, за да изпревари собствената си телеграма!

В това, което може да се опише само като Kafkaesque обрат на събитията, изглежда самият Кремъл използва VPN за достъп до Telegram! Това е така, защото руското правителство разчита на Telegram да общува с пресата и да организира срещи с говорителя на президента Путин. Което всичко прави забраната доста неудобна за нея!

Според Ройтерс тя попита човек в руското правителство, „който поиска да не бъде идентифициран поради чувствителността на проблема“ за това как ще работи без достъп до Telegram. Отговорът беше екранна снимка на мобилния му телефон с отворено VPN приложение.

заключение

Забраната на Русия в Telegram е важна, тъй като показва нарастващото желание на руското правителство да политира интернет и да шпионира или цензурира това, което хората получават онлайн. В краткосрочен план обаче това е малко повече от жест, тъй като простото използване на VPN позволява на руснаците да продължат безпрепятствено да получават достъп до Telegram.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me