Що се отнася до пиратството, засягащо продажбите, медийните гиганти винаги са били срещу куп доказателства за обратното. Дори продуцентът на телевизионни предавания Алън Беукс, главен изпълнителен директор на Time Warner (родителска компания на HBO), призна, че Game of Thrones е „най-пиратското шоу в света“ е „по-добро от спечелването на Еми“.


Сега проучване, поръчано от ЕС за пореден път, предоставя статистически доказателства, че пиратството не влияе отрицателно върху печалбите на развлекателната индустрия. Най-дяволското от всички: проучването се е криело години наред заради своите открития, които стоят в остра опозиция на тези, държани от магнатите в развлекателната индустрия.

Изследването се нарича „Оценка на степента на преместване на съдържанието, защитено с авторски права в ЕС“. Най-накрая е достъпна за всеки, който може да проучи онлайн. Това доказва, че силната реторика на индустрията за развлечения, която страда, и ще продължи да страда много, освен ако не се направи нещо за интернет (и страховитото пиратство, което идва заедно с него), не е много боклук..

Проучването на ЕС има за цел да отговори на два важни въпроса:

  1. Как нарушенията на авторските права в интернет влияят върху продажбите на съдържание, защитено с авторски права?
  2. Колко онлайн нарушителите на авторски права са готови да платят за съдържание, защитено с авторски права?

За да сме сигурни, че тя е добре закръглена и справедлива, проучването обхвана и четирите основни категории творчески съдържания, които са най-засегнати от интернет: музика, аудио-визуални, книги и игри.

Eu Флагове

Голям напречен разрез

Изследването интервюира 5000 граждани на ЕС от всяка от няколко страни, включително Германия, Великобритания, Испания, Франция, Полша и Швеция. Целта беше да се гарантира, че резултатите ще бъдат възможно най-тясно представителни за "ЕС като цяло" колкото е възможно.

Изследователите откриха, че 51% от възрастните в ЕС са имали "незаконно изтеглени или стриймирани всяка форма на творческо съдържание." Тези цифри нарастват до 72% при непълнолетните. Изследването също установи, че процентът на пиратството е по-висок в Испания и Полша, отколкото на други места в ЕС.

Разместване на продажбите

Проучването откри ли доказателства за „изместване на продажбите от нарушения на авторските права онлайн?" В повечето случаи отговорът беше „не“. Проучването показва, че за „най-добрите филми“ може да има загуба от около 5% от текущия обем на продажбите. Наистина това не е незначителна загуба.

В случай на хазартни игри обаче, проучването стигна до заключението, че пиратството всъщност има положителен ефект върху продажбите:

„За игрите прогнозният ефект от незаконните онлайн транзакции върху продажбите е положителен - което означава, че незаконното потребление води до увеличаване на законното потребление. Този положителен ефект от незаконните изтегляния и потоци върху продажбите на игри може да се обясни с успеха на индустрията в преобразуването на незаконните потребители в плащащи потребители. Тактиките, използвани от индустрията, включват например предлагане на игра с допълнителни бонуси или допълнителни нива, ако потребителите плащат. “

Проблем с разходите

Фактори на шофиране?

Според проучването, ценовата структура е била основната причина за желанието на хората да консумират пиратско съдържание. Изследователите откриха, че по отношение на музиката, игрите и книгите потребителите обикновено считат цената за приемлива - което ги прави по-склонни да купуват законни версии на продуктите.

Проучване, проведено от BPI през 2014 г., например, разкри, че британските граждани излъчват огромни 14,8 милиона музикални парчета. Това е почти двойно повече от 7,5 м писти, които бяха стриймирани през 2013 г..

От друга страна, телевизионни предавания и филми също не се получиха. В тази категория 80% от анкетираните твърдят, че смятат, че цените са твърде високи. Това означава, че „желанието за плащане“ за тези форми на забавление се измества от цената на самото забавление (за разлика от това, което е причинено от желанието да се консумират тези форми на забавление за нищо).

Това е важно отличие и това, което кино и телевизионната индустрия трябва да се стреми да проумее напълно. Повечето хора не са крадци. Когато потребителите имат легитимна форма на усвояване на аудио-визуални материали - които са на разумни цени - трябва да се постигнат значителни печалби. Възходът на Netflix е перфектен пример за това.

Каталог на Netflix

Ограничени каталози

За съжаление много потребители все още смятат, че стрийминг услугите като Netflix са много ограничени. Това важи особено за абонатите на Netflix, живеещи извън ключови пазари като САЩ. В САЩ потребителите имат достъп до 4339 филма и 1326 телевизионни предавания към момента на писането. Сравнете това с Великобритания (например), където потребителите виждат само 2425 филма и 542 телевизионни предавания и вие започвате да разбирате проблема.

За съжаление, несъответствията в каталога не са единственото нещо, което отклонява хората от платените онлайн поточни услуги. Има и съобщения за свиване, а не за увеличаване на каталозите. За потребителите изборът е от съществено значение, тъй като някои заглавия просто не ги интересуват. Липсата на избор може да направи каталозите да изглеждат ограничаващи. Това може да накара хората, които опитват услуги като Netflix, да ги откажат, ако не се появи достатъчно ново съдържание, което да задоволи нуждите им.

За пълен поглед върху каталозите на Netflix от цял ​​свят, моля, разгледайте нашето задълбочено разследване тук.

Въпрос 3

Коя услуга?

Конкурентният характер на аудиовизуалния пазар и наличието на различно съдържание в различни услуги - като Amazon Prime, Hulu и HBO при поискване - силно намаляват това, което е достъпно във всяка една платформа. Това обърква и смущава потребителите, които не могат да си позволят да плащат за множество услуги, за да се насладят на цялото съдържание, което отговаря на техните вкусове..

Това са проблеми, с които индустрията на развлеченията трябва да се справи, ако иска да отдалечи потребителите от пиратството. За съжаление тази индустрия изглежда по-фокусирана върху влиянието на търсачките и лобирането на правителствата (да правят повече за пиратството), отколкото за намирането на начини за по-успешен начин да предоставят аудиовизуални материали на хората.

Това е тъжно, като се има предвид, че записи на каси се разбиват. В края на деня създателите на Game of Thrones не могат да сгрешат. Ако най-пиратското шоу на Земята работи за тях, то несъмнено работи и за рекламиране на други филми и телевизионни предавания. Време е индустрията на развлеченията да дръпне чорапите си, а не да използва своето влияние, за да принуди подобни изследвания да бъдат пометени под килима.

Мненията са собствени на писателя.

Кредитно изображение за заглавие: AlexLMX / Shutterstock.com

Кредитни изображения: Belish / Shutterstock.com, fizkes / Shutterstock.com, Kaspars Grinvalds / Shutterstock, Nikolaeva / Shutterstock.com,

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me