Може би сме прави, че печем Facebook и печем неговия изпълнителен директор Марк Зукърбърг. Но много наблюдатели смятат, че би трябвало да сме много по-тревожни за постъпките в мътна калифорнийска компания, която беше овластена от президента Обама да наблюдава ядрото на Интернет. Защото очевидното грубо лошо управление в Интернет корпорацията за присвоени имена и числа (ICANN) може да бъде дори по-ужасяващо от престъпленията на Facebook.


За непосветените (като мен например) някаква фондация би било добро начало, защото ICANN не беше образувание на върха на езика ми. ICANN е нестопанска организация, основана преди близо 20 години, тъй като Интернет се разраства бързо. Той е отговорен за координирането на поддръжката и процедурите на няколко бази данни, свързани с пространствата на имена в Интернет.

Неговите протоколи гарантират стабилната и сигурна работа на мрежата. Той участва главно със системата за имена на домейни (DNS) и има за задача да помогне за запазването на оперативната стабилност на Интернет и за насърчаване на конкуренцията. Накратко, Хартата на ICANN беше по същество да подобри техническото управление на интернет имената и адресите.

Например, за да стигнете до друг човек в Интернет, трябва да напишете адрес в компютъра си - име или номер. Този адрес трябва да бъде уникален, за да могат компютрите да знаят къде да го намерят. ICANN координира тези уникални идентификатори в целия свят. Без тази координация нямаше да има единен глобален Интернет. За краткост нека кажем, че ICANN не контролира Интернет, но има важно влияние върху разширяването и развитието на Интернет.

С течение на времето, както беше предварително определено, когато израсна от Интернет присвоената номерационна служба (IANA), ICAN ще работи по подвижни договори към Министерството на търговията. Както е характерно за частна корпорация. Ако е получил договори от правителството на САЩ, е разумно да се предполага, че ще има правителствен контрол върху неговата дейност. Грешно! Това може да се случи обратно, когато, но по пътя стана непрозрачно, когато надзорът изчезна ... от дизайна.

Това, че на ICANN липсва каквато и да било вътрешна отчетност, може би е, защото администрацията на президента Обама премахна всяка отговорност от правителството от нея. Преди около осемнадесет месеца правителството на САЩ предаде на ICANN контрол над критичните части на интернет и на практика го отстрани от правителствения контрол или надзор.

Това събитие беше главнокомандващо, тъй като дойде по петите на администрацията на Обама, като върви в обратна посока в дискусията за регулиране с неутралност на мрежата. Толкова за последователност и прави ясно политическите - не практични - елементи на мрежовия неутралитет. Президентът Барак Обама едностранно реши, че ICANN е по-добре без намеса на правителството. Сега ICANN има абсолютен контрол върху ключовата интернет инфраструктура и не отговаря на никого.

Човек би могъл да се опита да го оправдае, като се има предвид, че изчезването на надзора е реакция на коляното на разкритията на Едуард Сноудън, които нарисуваха правителството като твърде замесено в Интернет - поради липса на по-добро обяснение. Както мнение на Вашингтон Изпитващ мнение, извеждането на правителството от интернет света (известен с изключение на неутралитета на мрежата) се възхвалява в някои квартали:

„Интернет е„ най-добре защитен от отрепки “- като Марк Цукерберг? - „а не всяко правителство“, аргументират се медиите. Това не е голяма работа, казаха учените. Това „няма да повлияе на потребителите на Интернет и използването им в Интернет“, повтори ICANN “.

Липса на държавен надзор, мисията и устава на ICANN са компрометирани. Той вече не е отговорен на правителството - много на недоволството на американските служители (малко закъсняло за това) или на първата поправка. Кой е, световната база данни на ICANN за това кой е собственик на кой уебсайт и как да се свърже с тях, скоро вече няма да бъде обществено достъпен. И в това се крие опасност за всички нас.

Сега компаниите и правоприлагащите агенции, които разчитат да видят тези данни, за да накарат измамници, пирати, детски порнографи и други лоши момчета онлайн, няма да имат следа. Тъй като никой не спира потенциално притеснителните практики за наемане на работа - и без държавен надзор - притеснението е, че тези проблеми могат да се превърнат в нещо много по-голямо. То е обратното на пълзенето на мисията на правителството - за което често съм писал. Отделните служители биха могли да получат силата да приведат целия Интернет в пети.

Няколко примера: служител на ICANN би могъл да накаже Русия за встъпване в избори, или "противопоставям се" демократична нация, която избира противоречив лидер (имаш ли някой предвид?), като деактивира интернет домейна си - нещо, което продължава известно време, така или иначе без бунтовни служители на ICANN, благодаря. Но дори и да не се случи нещо подобно, произволният, неотчетен ICANN притежава достатъчно сила, за да определи например дали спорният дот-амазонски домейн е даден на дъждовната гора на Бразилия или на Джеф Безос на Amazon?

Ако се стигне до парите, както често се случва, ICANN, заради раздутата си бюрокрация, щедрите бонуси и заплати и гореспоменатото лошо управление, е финансова кошничка, затрупана с червено мастило. Това може да се очаква от една нечестотна компания с нестопанска цел, но има и по-лоши опасности, които вият на хоризонта - не само за ICANN, но и като цяло, интернет като цяло, защото правителството на Обама ги пусна да работят безнаказано.

Сега вече не под американския флаг, държави като страните от БРИК (Бразилия, Русия, Китай и Индия) може да решат да се откъснат и да формират свои собствени версии на Интернет. Европейският съюз, който вече върви по своя път с GDPR, е друг кандидат за създаване на по-приятелски сплит Интернет. Всичко това става тихо, яростно, докато в САЩ акцентът е върху Facebook, неприкосновеността на личния живот и (плачевно) - извънбрачните секскапади на повече от десетилетие. Време е да се събудим.

Редакторите отбелязват: Възгледите на Стан са негови и не трябва да се разглеждат като отразяващи тези на другите служители на ProPrivacy.com. Официалната ни линия е много по-добре представена от тази статия, която заключава:

"Само малцина от привържениците на републиканците отправят твърдението, че Обама е „отдал Интернет“. Становище, което като цяло може да се разбира като просто яростна пропаганда. По-голямата част от хората смятат, че САЩ, които нямат единствен контрол върху ICANN, е добро нещо и смяната е приветствана като исторически момент за Интернет."

Кредит за изображение: От Profit_Image / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me