В днешно време е трудно да се направи нещо, без да се следи: наблюдението е широко разпространено. Хората трябва да внимават не само за инвазивното насочване на реклами от Google (както показва нашата викторина за очи в очи). Изключването на геолокацията, използването на фалшиви имена за присъединяване към онлайн услуги, прикриване на адреса ви в Интернет протокол (IP) и криптиране на вашите данни с виртуална частна мрежа (VPN), всичко това ще ви помогне да защитите вашата поверителност.


Сега обаче се появиха новини, които демонстрират, че дори хората, които правят всичко възможно да защитят личния си живот, все още са изложени на риск. Противоречието заобикаля пицария от Осло, Норвегия, която оставя да се изплъзне, че използва софтуер за разпознаване на лица за сканиране на своите клиенти.

Историята се счупи, след като някой щракна снимка на цифров знак извън Пицата на Пепе в Осло. Знакът обикновено обслужва реклами на клиенти за специални оферти и менюто на пицарията. Както можете да видите от следното изображение, обаче, цифровият билборд също има камера в горната част.

Пица за лице 2

За щастие за нас, един шофьор в Осло (без съмнение с много висок резултат от внимание!) Се случи, като забеляза, че знакът не работи. Вместо да показва реклами за пици, табелата се е разбила и показваше следното:

Разпознаване на лице за пица

Шокиращо сривеният знак разкрива работата на дистопичната система за разпознаване на лица на пицарията. Счупеният билборд предоставя фантастичен поглед върху детайлите, които софтуерът за разпознаване на лица може да натрупа потребителите.

Сред тези подробности са полът на целта, приблизителна възраст, изражение на лицето (което се оценява чрез оценка на усмивката), оценка на вниманието (която регистрира колко дълго клиентът е гледал знака) и дори подробности за това дали носи очила.

Lucky Catch

Щракването на счупения знак за пица се появи за първи път в блога на Linus Tech Tips. Изображенията бяха качени от любител на пица, минаващ с дръжката Nepturion. Норвежкият джентълмен също направи следния коментар, когато качи снимката:

"И така, това ми хвърли окото днес ... това се чувстваше като филмския доклад за малцинствата."

Друг потребител („Bouzoo“) във форума се обади:

„Не можеш дори да се довериш на пица вече? Този свят е отишъл в ада. "

Стари новини

Шок е да видим това ниво на технологията в действие. Използването му наистина не трябва да бъде толкова изненадващо. През 2012 г. Facebook купи израелската фирма за разпознаване на лица Face.com, за да може да разпознава хората по снимки.

Удивително е, че оттогава технологията на Facebook стигна дотам, че може да разпознава хора отзад (нещо, което статистиката показва, че дори хората се борят). Сякаш това не е достатъчно лошо, през февруари Facebook купи още една израелска софтуерна компания за разпознаване на лица, наречена RealFace.

Facebook и Peppe's Pizza също не са единствените фирми, които използват разпознаване на лица. Във Великобритания гигантът на супермаркетите Tesco обяви, че планира да използва разпознаване на лица в своите бензиностанции през 2013 г..

По това време Tesco обяви, че чрез изграждането на база данни за лицата на хората (и това, което те са склонни да купуват), ще бъде в състояние да насочи конкретни реклами за специални оферти към потребителите, докато те са на помпите. По същество тези реклами продават продукти с цел да изкушат клиентите да влязат в бензиностанцията (а не просто да плащат с карта на помпата).

Това беше преди четири години. Ако доказателствата, които излизат от Осло, предстоят нещо, тогава изглежда много вероятно Tesco (и други фирми) също да са започнали да използват разпознаване на лица, за да сканират клиентите си..

Запис на лицето 2

Не всичко е лошо ... или е така?

Въпреки опасните приложения за този тип технологии, фирмите твърдят, че искат да го използват, за да правят добро. Патент на Apple от 2015 г. разкрива, че Apple активно се стреми да добави разпознаване на лица към iPhone, за да позволи на потребителите да отключат устройството си с лицето. По същия начин израелската фирма, която Facebook наскоро придоби, се фокусира основно върху киберсигурността и използването на разпознаване на лица за удостоверяване на потребителите.

На пръв поглед това може да изглежда като скок напред за сигурност. Банките със сигурност смятат така и от известно време изпробват биометрични данни, включително сканиране на ретината и скенери за пръстови отпечатъци.

За съжаление проблемът с биометричните данни е, че за да може софтуерът да ви разпознае, той трябва да поддържа цифрова справка за вашето лице в база данни. Най-доброто разпознаване на лица работи, като събира 3D многоточкова информация за лицето за около 250 лицеви точки. След това тези лицеви точки се превеждат в цифров код, който се съхранява или локално в устройството (в случай на бъдещи iPhone например), или в база данни.

Очевидният проблем със съществуването на цифров код за лицето на човек е, че - за разлика от паролата - лице не може да бъде променено, ако бъде компрометирано. Ако хакер успее да проникне в тази база данни, тогава той / тя може да открадне чертите на лицето на 250 точки. Това е изключително проблематично. Такива подробни чертежи за хората биха могли да бъдат използвани за намиране на хора в снимки и за проследяване на тях. Освен това, въпреки вероятността да се използва силно криптиране в такава база данни, нарастването на AI и квантовите компютри (като

Освен това, въпреки вероятността да се използва силно криптиране в такава база данни, нарастването на AI и квантовите компютри (като D-Wave) бързо се превръща в много реален проблем - това може да изложи на риск дори силно криптиране.

D вълна

Съмнителна технология

Страхът не се нуждае и от хакери. Ако Apple съхранява само локални данни за разпознаване на лице в iPhone, тогава може би рисковете са много малки. В края на краищата, дори и да загубите устройството си, без лицето ви никой, който е намерил телефона, няма да може да получи данните вътре.

Въпреки това изглежда твърде малко вероятно технологичният гигант да не отклонява лицата на хората, за да създаде по-подробна база данни за своите потребители. Всъщност, като се има предвид трудността, която ФБР имаше в iPhone на Сан Бернардино, лесно може да се твърди, че технологията, която вече имаме в джобовете си, е сигурна. Имайки това предвид, е трудно да не се чудим дали разпознаването на лицето не е едно от онези „подобрения“, които са много по-изгодни за гигантските корпорации, отколкото за нас.

Вземете например случая Сан Бернардино. По този повод ФБР можеше просто да държи телефона до лицето на мъртвеца, за да влезе в него. Едва ли скокът напред за сигурност, който той в началото се появява!

Apple Face Rec

Защити себе си!

Вдигането на телефона ви и отключването му автоматично, когато го погледнете, със сигурност ще бъде височината на използваемостта. Можем ли обаче наистина да се доверим на фирми като Apple, Facebook и Google да не използваме лицата си по начини, които не са масово инвазивни?

Тестът за ProPrivacy.com Eyes On You разкрива (с лека ръка), че хората трябва да обмислят сериозно какво правят в ежедневието си, ако се грижат за поверителността.

В наши дни личните ни данни струват много пари. В САЩ например администрацията на Тръмп направи законно доставчиците на интернет услуги (ISP) да продават историята на търсенето на хората. Това е силно инвазивна промяна в американските закони, в нация, която вече се смята за лоша за личния живот. Топ VPN е най-доброто решение за запазване на личните данни у дома.

Както обаче разкрива дигиталният знак на Осло, в бъдеще може да се наложи да мислим сериозно за технологиите, които сме съгласни да използваме. В действителност потребителите имат сила. Ако не искат телефон с разпознаване на лицето, тогава трябва да изпратят на производителите силно послание, като отказват да ги купуват.

Представено изображение 01 1

Хората трябва да се събудят до нивото на наблюдение, под което живеят. Ето защо ние силно насърчаваме хората да вземат теста Eyes On You и да го споделят с приятелите и семейството си, за да повишат информираността по този въпрос.

Мненията са собствени на писателя

Кредитно изображение за заглавие: Zapp2Photo / Shutterstock.com

Кредитна снимка: Артем Олешко / Shutterstock.com, Montri Nipitvittaya / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me