В първи отрасъл NordVPN проведе услугата без регистрации до контрола на независимия одит.

Nord VPN няма одитни искания за одит

NordVPN винаги е твърдял, че е VPN услуга без регистрация, но това твърдение беше поставено под съмнение по време на разгорещен онлайн дебат това лято за собствеността му.

За да подкрепи това искане и да увери клиентите по отношение на неговата цялост, NordVPN поръча независим одит на своите системи за дърводобив..


Одит като този никога досега не е бил извършван на VPN услуга, така че тук в ProPrivacy.com бяхме много развълнувани да се заемем с него..

Одитът

Одитът беше извършен от една от големите четири световни одиторски фирми. За разлика от одитите от този вид, публикувани наскоро от Surfshark, които разглеждат техническата сигурност на софтуера на доставчиците, този одит се фокусира върху дневниците, които NordVPN прави и не поддържа.

Това е пазар на първо място и е добре дошъл, тъй като отчайващо е необходима повишена прозрачност за липса на искания за регистрация.

В момента одитът е достъпен само за предварително избран списък от журналисти. В bestVPN.com имахме късмета да бъдем сред първите, които видяха резултатите.

С удоволствие научихме, че докладът напълно подкрепя исканията на NordVPN без регистрации. Събират се малко количество данни, които не могат да се идентифицират лично, като това не представлява заплаха за неприкосновеността на потребителите.

Одитът, който ни беше показан, не предоставя много по отношение на подробна техническа информация, въпреки че той очертава процедурите, които одиторската фирма използва, за да достигне до своите заключения.

Понастоящем това е по-малко пълен одит, отколкото изявление на фирмата, че е разгледало системите на NordVPN и е установило, че всичко е задоволително по отношение на исканията му за без регистрация. Това одиторско дружество е изключително надежден независим одитен орган, на чиято дума ние повече от радваме да се доверим.

Ограничения

Всеки одит с обхвата на този има ясни ограничения. Той може само да предостави моментна снимка на случващото се на определени места по времето, когато е извършен одитът.

Както самият NordVPN признава:

„Одитът може да се отнася само за конфигурациите на нашите услуги и сървъри от 1 ноември 2018 г. Тъй като цифровата услуга може да бъде преконфигурирана, ние разбираме защо одитът не може да приложи заключенията си към по-широк обхват от дати.“

Най-важното за абонатите е, че това доказва, че NordVPN разполага със съществуващите системи за предоставяне на VPN услуга изцяло без регистрация. NordVPN също обеща да извършва редовни одити в бъдеще, за да помогне да се потвърди дали тези системи остават в сила и са част от стандартния режим на работа на NordVPN.

Мнение на експерта на ProPrivacy.com

Тук от ProPrivacy.com отдавна желаем начин да одитираме VPN доставчици без искания за регистрация. Регистрацията, която VPN услугата прави или не поддържа, представлява много по-голяма опасност за поверителността на своите потребители, отколкото техническата сигурност, която използва, и следователно е най-важната точка на отказ.

Дори основната техническа сигурност ще защити данните на потребителите и навиците за сърфиране на VPN от повечето отделни криминални хакери. Актьорите на държавно ниво са различна игра с топка, но дори и те ще следват регистрации на доставчика много преди да се опитат да компрометират техническите мерки за сигурност на VPN клиента.

Всеки един публичен случай, в който VPN потребител беше открит, беше резултат от доставчик, който предаде своите регистрационни файлове на властите, понякога под принуда..

Очевидно е, че ако доставчик на VPN не поддържа журнали, то няма нищо, което може да предаде. Ето защо целостта на доставчика без претенции за регистрация е толкова жизненоважна за неговите поверителни данни.

Никакъв одит на заявките за регистрация на доставчика не може да докаже с пълна сигурност, че не се съхраняват регистрации, когато одиторът се прибере у дома, но одитът от този вид, извършен в NordVPN, осигурява най-високото ниво на прозрачност, което е възможно да се получи.

Подходът на NordVPN е проследяващ и искрено се надяваме, че той насърчава други VPN услуги да следват примера.

заключение

Този одит осигурява възможно най-високото ниво на прозрачност във връзка с проверка на заявките за регистриране на VPN доставчик.

Най-важното е, че една от най-големите независими одиторски компании в света е разгледала подробно какво и как регистрира данни и е дала без регистрационни документи на NordVPN, които не са заявили печата си на одобрение.

В момента това прави NordVPN уникален в VPN индустрията и се надяваме накъде да водят, много други ще последват.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me