Федералната комисия за комуникации на САЩ (FCC) отхвърли съветите на експерти и желанията на повечето американци. В ход, който служи само за укрепване на задушаването, че големите доставчици на интернет услуги (ISP) вече упражняват достъп до интернет, председателят на FCC и бившият служител на Verizon Айтит Пай нанесе смъртния удар на неутралитета на мрежата в САЩ.


Възстановяването на заповедта за свобода на Интернет отстъпва на FCC правомощията да налагат неутралитета на мрежата пред Федералната комисия по търговия (FTC). Досега FTC се оказа неефективен пазач, с малко зъби, когато става въпрос за интернет доставчици, които плават предложените „леки докосвания, базирани на пазара“ правила.

Интернет доставчици като прасета в калта

Всъщност, дори да казвате „правила“, тласка точката, тъй като не изглежда да има никакви твърди линии за пресичане на интернет доставчиците. Според проекта на Меморандум за разбирателство за FCC-FTC (МР), доставчиците на интернет услуги ще трябва да дават много специфични обещания да не участват в определени видове антиконкурентно или анти-потребителско поведение.

Ако нарушат тези обещания, FTC ще може да предприеме действия срещу тях въз основа на измама на потребителите. Както отбелязват Нилай Пател от The Verge и бившият съветник на FCC Джиджи Сон, това обаче едва ли ще се случи в действителност.

Компаниите променят условията си на обслужване през цялото време, без FCC да се включва. Дори и да се намеси, FTC може да реагира реактивно само след като вече е нанесена щета. Както каза комисар на FCC Миньон Клайбърн пред Ars Technica,

„Споразумението, обявено днес между FCC и FTC, е объркващо, неумело, реакционно мислене: опит за преодоляване на слабости в проектопредложението на председателя, отменящо правилата на FCC за нетната неутралност за 2015 г. Преди две години FCC подписа много по-широко споразумение за защита на потребителите с FTC, което вече обхваща този въпрос. Няма причина това да се прави отново, освен като PR-каскад с дим и огледала, който отвлича вниманието от планираното от FCC унищожаване на защитата на неутралитета на мрежата по-късно тази седмица. "

Най-важното е, че интернет доставчиците не са задължени да обещават, че няма да блокират или заглушават интернет трафик, или да таксуват уебсайтове и онлайн услуги допълнителни такси за достъп до интернет с бърза лента (с придружаващото значение, че всички услуги, които не плащат за бърза лента да бъде поставен в бавна лента).

Какво можем да направим?

Поддържаният от Републиканската FCC демонстрира потресаваща степен на личен интерес и гола алчност, за сметка на интересите на всеки обикновен американец (и с тревожни последствия за потребителите по целия свят).

Естествен отговор може да е да излезете и да удавите скръбта си, но викането в бирата ви няма да попречи на вашия доставчик на интернет услуги да ви засили!

Използване на виртуална частна мрежа (VPN)

Виртуалната частна мрежа е инструмент за поверителност и сигурност, който не позволява на вашия интернет доставчик да вижда какво получавате онлайн. Вашият интернет доставчик не може да вижда вашите данни, защото е криптиран. Той също така не може да знае кои уебсайтове (и т.н.) посещавате, тъй като цялата интернет активност се препраща през VPN сървъра. Вашият интернет доставчик може да вижда само че сте свързани с VPN сървъра, а не кои уебсайтове или услуги посещавате след това.

И това, което ISP не може да види, не може да блокира или дискриминира (въпреки че вижте „Опасности“ по-долу). Използването на VPN е много ефективен начин за противодействие на ходовете на вашия интернет доставчик за прекратяване на неутралитета на мрежата.

Моля, вижте VPN за начинаещи за подробно обяснение как работят VPN и какво могат да направят за вас. Моля, вижте и петте най-добри VPN услуги за нашия избор на най-добрите VPN мрежи. Всички те обслужват добре американските клиенти и са ефективни при осигуряването на вашата лична неутралност на мрежата - FCC и FTC са проклети!

Използването на VPN също ще попречи на вашия интернет доставчик да шпионира вашата лична история на сърфиране и да го продаде.

Опасностите

VPN мрежите могат да бъдат блокирани

VPN ще попречи на ISP да блокира или дроселира вашия интернет трафик - до момента, в който вашият ISP блокира или заглуши целия VPN трафик. Въпреки че подобен ход може да изглежда като не-мозъчен от страна на доставчика на интернет услуги, всъщност е малко вероятно да се случи.

Голям брой фирми разчитат на VPN технологията, за да осигурят комуникация между офисите и да позволят на отдалечените работници да имат достъп до корпоративни LAN ресурси. Ако ISP започнат да блокират или заглушават целия VPN трафик, ще настъпи хаос и корпоративният интерес ще бъде повреден.

Така че няма да стане. Дори и в много малко вероятно събитие да се случи, са разработени множество начини за заобикаляне на VPN блокове.

в белия списък

По-голяма опасност е, че вместо черен списък с VPN, интернет доставчиците ще започнат да белият списък на избрани услуги. Клиентите ще бъдат насочени към специални интернет пакети „в кабелен стил“, които предоставят достъп само до избрани услуги и уебсайтове (или които осигуряват само бърз достъп до такива).

Всяка услуга, която не е част от пакета, ще бъде блокирана или заглушена (бавно). Това включва VPN мрежи, мрежата Tor и прокси сървъри.

Понастоящем тази заплаха е чисто теоретична, което е също толкова добре, тъй като за нея може да се направи много малко.

За съжаление изглежда, че интернет доставчиците имат желание да поемат този път в бъдеще. Най-доброто нещо, което можете да направите като потребител, за да го предотвратите, е да откажете да плащате за всеки пакет, който не ви предоставя неограничен и пълен достъп до интернет.

заключение

Като потребител имате власт, затова го използвайте. Междувременно използвайте VPN.

Кредит за изображение: От schistra / Shutterstock.com
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me