Mozilla, компанията зад популярния браузър Firefox, обяви, че е сключила сделка с ProtonVPN. Бизнес споразумението, което трябва да започне утре, 24 октомври, ще служи за реклами на ProtonVPN за потребители, живеещи в САЩ, които използват най-новата версия „Quantum” на браузъра (Firefox 62).


Според публикацията в блога на Mozilla, рекламата ще бъде обслужена „произволна“ група от американски потребители - която ще се появи в горния десен ъгъл на прозореца на Firefox. Според фирмата за момента рекламата е просто „експеримент“.

В своя блог по темата Mozilla казва, че „стартира процеса на проучване на нови, допълнителни източници на приходи, които са съобразени с нашата мисия.“ Тази мисия е двойна - да укрепи своите потоци от приходи и да създаде стабилност в компанията - като същевременно се популяризират продукти и инструменти, които насърчават по-доброто онлайн здраве.

Потребителите на Firefox, които решат да вземат Mozilla и Proton при промоцията, ще могат да се регистрират за месечна сметка на ProtonVPN на цена от 10 долара на месец. За разлика от това, че се декларира неправилно другаде - това не е по-скъпо. Въпреки че е възможно да получите ProtonVPN годишно на цена от 8 долара на месец, месечният абонамент за ProtonVPN Plus винаги е струвал 10 долара.

ProtonVPN и Mozilla партньорство

Изрязване на посредника

Това експериментално договаряне между ProtonVPN и Mozilla определено е интересно. В момента по-голямата част от VPN потребителите разчитат на уебсайтове като ProPrivacy.com, за да научат информация за VPN. На пазара има буквално стотици VPN мрежи и качеството и цените на тези услуги се различават силно. Това прави избора на VPN доста труден, особено за хората, които влизат на пазара.

Поради редица новини през последните няколко години (включително скандално известния скандал с Facebook Cambridge Analytica), хората в САЩ бързо се събуждат от факта, че техните данни се събират - не само от социалните медии - но и други технологични гиганти като Google и Microsoft; както и от телекомуникационни компании като Verizon и AT&T.

През април 2017 г. администрацията на Тръмп прие закони, които позволяват на доставчиците на интернет услуги да запазят навиците на сърфиране в интернет и да ги продават на трети страни. Това означава, че VPN е единственият начин да спрете интернет доставчиците да събират и разпространяват законно навиците за сърфиране в интернет за гражданите на САЩ на трети страни. За съжаление, въпреки проблем с хората, които купуват абонамент за VPN в Северна Америка, тъй като законът беше променен - ​​47% от гражданите все още остават без внимание на съществуването на VPN.

Всъщност, макар статистиката да разкрива, че 95% от американските граждани са или „до известна степен загрижени“ или „много загрижени“ за това как компаниите използват своите данни - само 17% активно използват VPN. Това доказва, че в САЩ има още много работа, за да се повиши осведомеността за важността на VPN.

Mozilla реклама

Умна кампания

С 83% от интернет потребителите в САЩ все още не успяват да защитят поверителността си с VPN, Mozilla и ProtonVPN са решили да се насочат към влиянието на Firefox. В САЩ около 80% от населението (260 милиона души) използват интернет. Това означава, че изумителните 216 милиона души все още нямат VPN.

В САЩ приблизително 5% от интернет потребителите разглеждат интернет, използвайки Firefox. Това означава, че Mozilla има възможност да рекламира VPN на около 10 милиона граждани. И ако Mozilla реши да разгърне това по целия свят, това може да обучава приблизително 170 милиона интернет потребители за предимствата на VPN.

Несъмнено тук, в ProPrivacy.com, бихме предпочели на потребителите в САЩ да им бъде предоставен малко по-голям избор. Вярно е, че ProtonVPN е уважавана фирма, която идва с произход; е основана от производителите на Proton Mail. Имайки това предвид, Mozilla е избрала добре (въпреки че мога да се сетя за VPN, които са по-добри за поверителност - и много по-евтини опции също).

Въпреки това, ние като цяло аплодираме усилията на Mozilla да образова американската общественост за важността на VPN мрежите. Единствената ни критика е, че бихме предпочели Mozilla да разкрие също така на своите потребители, че ProtonVPN предлага безплатна версия на VPN, която те могат да използват, ако са натрупани пари в брой.

В края на краищата, когато неприкосновеността на хората е заложена, парите не трябва да бъдат пречка. И макар да се правят много пари за реклама на платената версия на ProtonVPN, хората винаги заслужават да бъдат информирани за факта, че на пазара има безплатни VPN опции.

Редактирано на 24.10.2018 г., за да добави: Сега стана ясно, че Mozilla ще служи за експериментална реклама на потребителите при различни обстоятелства: Когато посещават уеб сайтове за стрийминг, когато се свързват към "необезпечена wifi мрежа с портал с плен" (например във фоайето на хотела) или когато те посещават някой от 65 домейни на VPN доставчик. Фактът, че потребителите на Firefox ще бъдат обслужвани рекламата на ProtonVPN, когато посещават конкурентни VPN домейни, засилва реалността, че основната грижа на Mozilla е да продава ProtonVPN (а не да обучава хората относно VPN сигурността). Всеки, който е обслужвал рекламата на Mozilla, (отново) се препоръчва да пазарува, преди да се установи на ProtonVPN.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me