Твърдението, често отправяно от доставчици на VPN, е, че е възможно да получите по-евтини хотелски и самолетни резервации, като използвате VPN, за да подправите геолокацията си и да резервирате резервации от страната на услугите, които искате да използвате.


Рационализацията на това е, че компаниите очакват чуждестранните посетители да са по-склонни да харчат пари от „местните жители“, и следователно повишават цените за търсения от IP адреси в чужбина..

Тук винаги сме били донякъде подобни на твърдения, като случайни разследвания в миналото, никога не сме доказали, че IP за геолокация е най-малка разлика в цената на услугите.

Решихме обаче, че е време да проучим това твърдение по-пълно.

методология

Посетихме богат избор от уебсайтове за сравняване на хотели за пътуване и всеки път въведохме две еднакви думи за търсене - веднъж без VPN връзка (базирани сме в Обединеното кралство) и веднъж свързани с VPN сървър в САЩ. Всички търсения включват пътувания или хотелски резервации в рамките на Съединените щати.

За да сме сигурни, че уебсайтовете не са получили предишни търсения и съответно променихме резултатите им, използвахме режим Private / Incognito (за да деактивираме напълно бисквитките), когато ги посещаваме, а също така използвахме напълно отделни браузъри за нашите търсения във Великобритания и САЩ.

В допълнение към това, ние се предпазихме от уебсайтове, използвайки подли средства за откриване на нашия или IP адрес при използване на VP, като проверяваме за течове на DNS и чувствителност към експлоатацията на WebRTC, като посетите ipleak.net.

Резултати

Прекарахме около три часа на лов през десетки сайтове за сравнение на полети и хотели, включително Expedia.com, Skyscanner.com, Hotel.com и много други, и почти във всички случаи намерихме цените за идентични, независимо дали VPN е използван или не (от време на време цените варират в долар или два, но ние не смятаме това за важно).

Изглежда, ние постигнахме най-забележителните успехи на уебсайта за сравнение на туристически услуги Kayak. Когато сравняваме цените, не открихме разлика в изброените тарифи за икономия, но когато разгледахме тарифите за бизнес класа, картината се промени драстично в зависимост от това къде се намираме.

Бизнес полети Великобритания каяк

Цените на бизнес класа, посочени на уебсайта на Обединеното кралство

Бизнес полети US Kayak

Цените в бизнес класа, посочени на уебсайта в САЩ - разлика от над 250 долара!

Трябва да се отбележи, че по някаква причина показаните полети не са идентични, но още по-важното е, че просто се променя от .co.uk версията на уебсайта (към която автоматично бяхме насочени без включен VPN) към американския .com версия (нещо, което повечето сайтове за пътуване позволяват) имаше същия ефект като използването на VPN.

Каяк превключва уебсайтове

Може да е малко скрито, но както при почти всеки друг подобен уебсайт, Kayak ви позволява да изберете коя версия искате да използвате

Решихме да проверим хотелските цени за нашето измислено пътуване, докато бяхме на него ...

Хотели LA Kayak UK

Резултати на уебсайта на Обединеното кралство

Хотели LA Каяк US

Резултати на уебсайта на САЩ

Отново използването на kayak.com вместо kayak.co.uk доведе до по-евтини резултати, но VPN не е необходим за достъп до kayak.com. Освен това получихме някои интересни резултати на Fly.com...

Полети всички fly.com UK

В британската версия на Fly.com цените бяха същите като в сайта в САЩ, но ...

Полети всички fly.com UK

... по-евтина специална оферта беше налична на сайта на Обединеното кралство!

Това всъщност е обратната страна на очаквания резултат, но трябва да отбележим, че в директно сравнение като подобно (например Best Western Plus Carriage Inn) цените бяха идентични. Отново просто превключването на уебсайтове даде същите резултати като използването на VPN.

заключение

Изглежда, че пазаруването на различни версии на уебсайт може да доведе до изгодни сделки, тъй като понякога се показва различна информация, в зависимост от използвания уебсайт (въпреки че, както примерът Fly.com доказва, най-добрите оферти не винаги се показват във версията, която може да използвате очаквам!)

Това, за което не открихме доказателства, е умишленото покачване на цените въз основа на IP адреса, от който беше направено търсене.

Открихме също, че докато всеки уебсайт, който посетихме (с налични специфични за страната версии) автоматично ни насочи към версията, посочена от нашия очевиден IP адрес, всички те предоставиха възможност за ръчна промяна на използваната за конкретната страна версия, без да е необходимо да VPN или друго средство за измама.

VPN е фантастичен за много неща - той предлага поверителност, докато сърфирате в интернет, предпазва ви от хакери при използване на WiFi горещи точки, позволява ви да гледате отвъдморска версия на Netflix и други, но трябва да заключим за какво отдавна подозираме - които твърдят, че VPN може да ви спести пари от полети, а хотелите са безпочвени.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me