Киберсигурността е един от най-големите проблеми в света. Независимо дали става въпрос за хакерски или DDoS атаки, фирмите непрекъснато биват атакувани от множество атаки, които или забавят бизнес практиките, или излагат потребителите на кражба на данни. За съжаление, фирмите са останали в някаква ситуация на Catch 22, когато става въпрос за участие в конкурентния онлайн пазар.


Потребителите изискват бързи времена на зареждане, лекота на използване и безпроблемна среда на уебсайта с възможно най-малко обръчи, през които да проскочите. Силната киберсигурност, от друга страна, има тенденция да забави нещата. Той изисква нещата да се случват на заден план, за да се защитят данни, и изисква от потребителите да прескачат обръчи, като двуфакторна автентификация.

Именно този балансиращ акт между очакванията на потребителите за употреба и силната киберсигурност причинява най-големи проблеми. Като цяло фирмите се грижат най-много за долната линия. Ако бързото време на натоварване задържа хората да се връщат, вероятно ще се случи компромис със сигурност. Това не означава, че фирмите обичат да бъдат хакнати или да издават неудобни изявления.

За момента обаче наличните решения просто не могат да осигурят ефективно и двете парчета от пая и така се правят разфасовки. Някои провиснали се отрязват от линията за сигурност, за да свалят малко повече скорост за сърфистите. За щастие, изглежда, че най-вълнуващата нова технология в света - Blockchain - може би идва да отговаря на молитвите на всички.

Мрежи за доставка на съдържание

В момента фирмите разчитат на централизирани мрежи за доставка на съдържание (CDN), за да предоставят услугите си на уебсайтове с висока скорост. Тези CDN фирми имат мрежа от прокси сървъри и центрове за данни, разположени по целия свят. Клиентите на CDN използват тези сървъри, за да доставят тяхното съдържание на по-къси разстояния и, следователно, по-бързи срокове за доставка.

Въпреки че това е валидно решение, проблемът с тези CDN е, че като цяло те са доста скъпи. Съвременните уебсайтове често се нуждаят от доставяне на големи количества данни на потребителите и тъй като CDN таксите от GB тези разходи могат бързо да се сумират. Освен това, тъй като CDN са централизирани, те самите са уязвими за атака. Ако и когато те са компрометирани, свързаните с тях услуги също търпят прекъсвания.

Сега, охранителна фирма, наречена Gladius, вярва, че е намерила начин да използва силата на цифровото сътрудничество, за да предостави подобни на CDN резултати с малка част от цената. Използвайки технологията Blockchain, Gladius възнамерява да позволи на компютърните потребители, разположени по целия свят, да предоставят резервна честотна лента на уебсайтове, които се нуждаят от нея. За тези, които даряват своята честотна лента, ще бъде спечелено малко изплащане (в жетони на Гладиус).

За фирмите, които се възползват от децентрализираната мрежа за доставяне на съдържание, предимството ще бъде не само светкавично доставяне на съдържание, но и ефективна защита срещу DDoS атака. Това може да звучи като две птици, удряни с един и същи камък. В действителност обаче е възможно цялото стадо птици да бъде нанесено на удар. Защо? Тъй като евтината и бърза доставка на съдържание ще позволи на фирмите да внедрят друга по-силна киберсигурност - това в противен случай би могло да забави преживяването на потребителите твърде много.

Blockchain

Blockchain Hero

Това не е първият път, когато дадена компания е предвидила да използва силата на Blockchain, за да използва компютърната мощност на хората. Otoy, например, планира да използва blockchain, за да използва процесорната мощност на хората за отдаване на графики дистанционно. Резултатът ще бъде еквивалент на суперкомпютър, способен да изобразява графики в невъобразимо бързи моменти. Голем планира да направи същото.

FileCoin наскоро получи рекордна инвестиция за визията си на подкрепена от блокчейн децентрализирана мрежа за съхранение на данни. Подобно на Otoy и Gladius, FileCoin ще използва Blockchain: този път да използва неизползваното пространство на твърдия диск на хората. Въпреки известен спор около първоначалното предлагане на монети FileCoin (ICO), концепцията е добра.

За разлика от британската фирма On-line Plc - която е 394% към стойността на нейния дял, просто променяйки името си на On-line Blockchain Plc - тези стартиращи компании наистина се стремят да използват технологията Blockchain по нов и изгоден начин.

Gladius

Gladius

И така, как ще работи? Гладий ще позволи на хората да обединят резервната си честотна лента. Тази ширина на честотната лента ще бъде използвана или за хостинг на статични файлове, или за смекчаване на DDoS атаки. Резултатът може да бъде революционен, тъй като децентрализираната мрежа означава, че хакерите трябва едновременно да свалят множество възли, за да монтират атаки. Това също означава, че разработчиците и потребителите могат да общуват помежду си - изрязвайки посредника - и да позволяват индивидуални решения.

Това е значително подобрение в сравнение с настоящите централизирани CDN платформи, които лесно могат да бъдат насочени с масивни DDoS атаки, подобни на атаката срещу Dyn (която използва мощта на хиляди компютри, използващи ботнет Mirai). В допълнение, масивните пулове с честотна лента, създадени от Gladius, лесно ще могат да се справят с потопа от информация, получена от DDoS атаки. Нещо повече, тъй като толкова много потребители ще контролират Гладиус едновременно, злонамерена активност като DDoS атаки ще бъде забелязана бързо.

Към това добавете факта, че това ще създаде поток от приходи за хората по целия свят. Докато също така разрешавате на уебсайтовете да използват възли за доставяне на съдържание, разположени по-близо до потребителите (което им позволява да прилагат други по-силни киберсекунди), и започвате да виждате защо Гладиус ~ (и Sia) може да бъде истински смяна на играта.

Кредитно изображение за заглавие: dizain / Shutterstock.com

Кредит за изображение: Zapp2Photo / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me