Когато отивате на почивка или пътувате за бизнес, всички са свикнали да предприемат конкретни мерки за сигурност при пътуване. Предварително планиране на маршрути, поставяне на малки катинари на куфари и използване на пътнически чекове, вместо пари, например. Въпреки че това са напълно разумни съображения, тези дни хората трябва да обмислят изцяло нов набор от дигитални рискове, ако не искат пътуването им далеч от дома да завърши с бедствие..

Първото нещо, което трябва да се вземе предвид, са WiFi мрежите. Песийските киберпрестъпници с лошо намерение могат лесно да имат достъп до лошо настроени WiFi мрежи - понякога поради уязвимости в стари търговски рутери. Ето защо официалното летище, хотел, ресторант, кафене и други обществени WiFi мрежи могат да ви направят невероятно уязвими.

Безплатен WiFi летище

Хакерите могат да наблюдават вашата активност, да записват сайтовете, които посещавате, и дори да проследявате клавишите, които натискате, за да откраднете пароли (за банкови сметки, PayPal и други уебсайтове, за които сте абонирани).

Друг проблем е, че киберпрестъпниците могат да създават фалшиви или дублиращи се мрежи, които изглежда са официалната WiFi за района, в който се намирате. С който и да е от тези методи хакерите могат да използват своята злонамерена мрежа, за да шпионират нещата, които правите - за пореден път им позволявайки да фиширайте вашите чувствителни данни и пароли.


За щастие, има много неща, които можете да направите, за да не станете жертва!

Сигурност при пътуване 101

Как да избегнем хакване на почивка

Винаги, когато можете, е много по-добре да използвате интернет връзката във вашия смартфон, отколкото ненадеждна мрежа. В повечето места по целия свят можете да закупите заплащане, докато отидете на сим. Използвайки данните за изплащане, които допълвате в местните магазини, вие напълно избягвате риска да се приберете вкъщи за скъпи роуминг такси. По-важното е, че премахвате риска да се наложи да използвате непроверени и ненадеждни WiFi мрежи.

Друг страхотен вариант, който не можем да препоръчаме достатъчно тук на ProPrivacy.com, е използването на виртуална частна мрежа (нашите 5 най-добри VPN за пътуване).

VPN услуга криптира вашата интернет връзка, така че всички данни, които преминават от вас към сървърите на доставчика на VPN, да бъдат неразбираеми. Резултатът е, че независимо какво правите, когато сте прикачени към обществена WiFi гореща точка, вашите данни не могат да бъдат прихващани.

Криптирана VPN връзка

С VPN можете да продължите напред и да използвате всяка WiFi мрежа, която харесвате. Независимо дали това е хотел с уязвим рутер, летището WiFi или дори фалшива гореща точка, създадена от киберпрестъпник - можете да го използвате - дори да пазарувате с кредитна карта.

Без значение какво решите да направите и дори ако киберпрестъпник е компрометирал WiFi връзката, която използвате, ще бъдете в безопасност - защото шифроването на VPN (препоръчваме OpenVPN) ще заблуди вашите данни в цифрово mumbo-jumbo.

Въпреки че е вярно, че има безплатни VPN мрежи наоколо, много от тях са ужасно ненадеждни. Както е при всички добри неща, трябва да се плаща надежден VPN. Малката инвестиция, която правите, ще ви даде качествен VPN клиент (приложението, което ви позволява да се свържете с международната мрежа от сървъри на VPN доставчика).

Резултатът от абонамента за VPN от световна класа ще бъде сигурна интернет връзка и спокойствие, докато пътувате, което си струва според нас тук в ProPrivacy.com.

Цифрови брави и цифрови клавиши

Сега, след като връзката ви се е погрижила, има някои други неща, които можете да направите, за да сте сигурни, че ваканцията ви не завършва със сълзи. Всеки път, когато вие или членовете на вашето семейство не използвате техните устройства - лаптопи, таблети или смартфони - моля, бъдете сигурни, че сте ги заключили. Мобилните телефони се губят много лесно и могат да бъдат откраднати на светкавица, без никой да забележи.

Въпреки че устройствата ви, настроени за бързо заключване, може да не са това, което предпочитате, когато сте у дома, това е много мъдър ход, когато пътувате в чужбина. Поради тази причина не забравяйте всички членове на вашата партия да изберат бързи времена за автоматично заключване на своите устройства (минута или две).

След това настройте на устройствата си най-сложните функции за защита, като скенери за пръстови отпечатъци и дълги пароли. Не забравяйте, че осемцифрен ПИН може да запази данните на вашето устройство много по-защитени от четирицифрен ПИН код, ако той приключи загубени или откраднати. Това може да изглежда като кавга, но не мога да го препоръчам достатъчно, в случай че устройството ви попадне в грешни ръце.

Допълнителна опция е да включите локатор на устройствата си. Обикновено телефоните с Android имат вградено приложение на Google Диспечер на устройства. Потребителите на iOS имат подобна функция, наречена Find My iPhone. Тези приложения са създадени, за да ви позволят да намерите телефона си, ако той липсва, и ако се окажете нещастен, може да ви позволи да възстановите изгубено или откраднато устройство.

Загубата на дадено устройство може да ви се стори разбиваща, но не забравяйте, че застраховката за почивка ще покрие разходите за всякакви загуби. Ако дадено устройство бъде откраднато, обаче не искате данните, съдържащи се в него, да бъдат достъпни за всеки, който свърши с него! Поради тази причина силно препоръчваме да използвате криптиране на вашите устройства. Пълното криптиране на диска ще гарантира, че вашите данни са безопасни, независимо къде се намират.

iPhone се доставя с криптиране, включено по подразбиране, а на устройства с Android той може да бъде активиран в Настройки (под сигурност). Windows и Macs се доставят с пълно дисково криптиране (съответно BitLocker и FileVault), но ние препоръчваме програма с отворен код като VeraCrypt за по-прозрачна форма на сигурност.

Малко по-различна идея, която може да искате да помислите, е да направите резервно копие до облака, докато сте в движение. Потенциално можете да го направите през цялата си почивка, без да загубите устройството си, само за да изчезне в таксито до дома си!

Облачен резервен компютър

Както бе обсъдено по-рано, загубата на физическото устройство не бива да се притеснява твърде много заради празничната застраховка. Снимките на вашата семейна ваканция, от друга страна, са богат кладенец от спомени, които никога не могат да бъдат възстановени, след като ги няма. Ето защо си струва да направите резервно копие на вашите ваканционни щракове към облака по време на самото пътуване

И накрая, ще ви оставя с препоръка, която би могла да ви попречи да се върнете у дома в грабена къща. В днешно време е нормално да има много приятели в сайтовете за социални медии. Въпреки че може да е забавно да се свързвате със стотици хора в сайтове като Facebook, вярно е също, че често приемаме контакти, които всъщност не познаваме толкова добре. За съжаление, понякога тези познанства могат да бъдат проблем.

Приложения като Facebook и Gmail са настроени да използват GPS устройството ви и понякога ще уведомят тези социални връзки къде сте. Макар да изглежда малко вероятно, възможно е някой от познатите в социалните ви медии да забележи, че сте извън страната и да реши да ограби дома ви. Поради тази причина може да е разумно да изключите GPS и услугите за локация на устройството си, така че тези приложения да не знаят къде се намират.

И накрая, моля, не забравяйте да разпространите това знание за сигурност при пътуване в цялата ви група от пътуващи. Ако всички не следват тези пътни протоколи за сигурност, няма да сте сигурни, че сте в безопасност. Затова се съберете всички, за да говорите през споменатите точки. По този начин можете да релаксирате на почивката си безопасно, като знаете, че за всичко е погрижено!

От мен и всички тук, в ProPrivacy.com, ви желаем щастлива ваканция!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me