Сайтовете в социалните медии и услугите за съобщения са изчезнали в Шри Ланка от средата на миналата седмица. Миналата сряда правителството започна да принуждава интернет доставчиците да затъмняват популярни уебсайтове като Facebook, Whatsapp, Instagram и Viber. Прекъсванията бяха поръчани като част от репресиите върху онова, което правителството определи като „разярена реч на омразата” в нацията.


Беше обявено извънредно положение, след като в град Канди в централния район на острова избухна насилие. Жестоките конфронтации възникват между местното сингалско будистко и мюсюлманско население.

Според правителството неверни съобщения за етнически мотивирани атаки са били разпространени чрез социалните медии, за да се изостри ситуацията. Дори се появиха доклади за информация за разпространение на бомби чрез социални медии.

За гражданите на Шри Ланка или посетителите на страната, които използват сайтове в социалните медии за комуникация с приятели и семейството, затъмненията са причинили невъзможност да общуват с близки. За щастие, всеки, който живее или посещава страната, която иска да общува със семейството и приятелите, може да си върне достъпа до цензурирани уебсайтови услуги, като използва топ VPN.

Расово разделение

Според докладите „гневните мафиоти, съставени от мнозинството сингалски етнически групи“ атакуват мюсюлмански общности - включително джамии. Мюсюлманите бяха посъветвани да "стоят вкъщи и затварят магазините си в град Дигана." Избухнаха бунтове и празни магазини бяха изгорени от гневни будисти. Най-малко един човек - 27-годишен имам, наречен Абдул Базит, беше убит при пожар в дома. Баща му Фаяз Самсудин каза, че трябва да е попаднал в капан на втория етаж:

„Когато огънят започна, той крещеше за помощ и помоли хората да ни помогнат да излезем от къщата. Няма начин да се измъкнем от горния етаж, но решихме, че той щеше да избяга. Сутринта, когато се върнахме да видим къщата си, намерихме тялото му. ”

Шри Ланка остава някак нестабилна от края на гражданската си война през 2009 г. Тази гражданска война бушува между правителствените сили и тамилските сепаратисти в продължение на 26 години. За съжаление напрежението все още е високо и преследването на мюсюлманското малцинство в Шри Ланка нараства.

Изгоряла сграда

Ситуацията се урежда

Тъй като насилието избухна миналата сряда, се смята, че ситуацията в централния район на острова се е успокоила значително. Нещо повече, смята се, че пътуващите около острова, за да посетят емблематични будистки храмове и паметници, до голяма степен не са засегнати..

Въпреки подобрението, туристите са предупредени да проявят изключително внимание и да продължат директно към своите хотели, особено когато посещават застроени райони както в Канди, така и в столицата Коломбо. Въпреки че вълненията утихнаха, има опасения, че може да се възпламени. Според говорител на правителството Даясири Джаясекера, извънредното положение ще остане в сила поне десет дни.

Шри Ланка

Текущи затъмнения?

Хората в страната първоначално очакваха сайтовете на социалните медии да бъдат отблокирани в събота. Изглежда обаче, че на някои места все още има прекъсвания в интернет, затъмнения в социалните медии и силно намаляване на честотната лента, което спира гражданите да имат достъп до онлайн услуги. Освен тези интернет закъснения, правителството въвежда комендантски час, за да задържи хората в застроени райони извън улиците.

За посетителите на страната, които трябва да използват уебсайтове за социални медии, за да уверят близките си в къщи за тяхната безопасност, Виртуалната частна мрежа (VPN) е идеалното решение. VPN ще позволи на всеки от Шри Ланка да се преструва, че е в друга държава. Резултатът е, че всеки може да заобиколи ограничаването на честотната лента и затъмненията на уебсайтове за достъп до сайтове за социални медии в Шри Ланка.

Засега не е известно кога ще бъде възобновен пълният достъп до сайтове за социални медии и услуги за съобщения като Viber. Въпреки това, всеки в страната се съветва да обслужва VPN, само в случай че се появят допълнителни огнища на насилие. Особено като се има предвид, че това е вторият път за две седмици, че са станали големи инциденти.

Само седмица преди тези последни изблици, подобна мания нападна мюсюлмани, живеещи в източен район на Шри Ланка. Това насилие избухна, след като сингалски шофьор на камион беше наранен от група мюсюлмани в а "инцидент от ярост на пътя". Шофьорът на камиона почина от нараняванията си дни по-късно - запалвайки расово напрежение.

Шри Ланка Vpn

Бъдете подготвени за по-нататъшни прекъсвания

Като се има предвид политическата ситуация, силно се препоръчва VPN. Месечният абонамент ще струва едва 11,99 долара, което е тривиална инвестиция, за да се гарантира, че можете да продължите да информирате близките си за вашата безопасност, докато пътувате из страната.

Добрата новина е, че по-голямата част от нацията изглежда не е засегната, а пътешествениците успяват да се преодолеят с относителна лекота предвид критичната ситуация.

Мненията са собствени на писателя.

Кредитно изображение за заглавие: Wasan Ritthawon / Shutterstock.com

Образни кредити: Kanda Saelee / Shutterstock.com, Nila Newsom / Shutterstock.com, Denys Prykhodov / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me