Тази година се наблюдава метеорен ръст на цената на биткойн. За хората, закупили криптовалутата, когато тя е била драстично по-евтина, печалбите са били изключителни. За тези, които са го купили преди една, две, три - или повече години, бичият пазар е проправил пътя към раздутите биткойн портфейли.


Въпреки това има лоши новини за жителите на САЩ, които се радват на тези богатства. Службата за вътрешни приходи (IRS) реши, че стотици (ако не и хиляди) американски граждани, които притежават биткойни, не са декларирали и не плащат данъци върху огромните си печалби. Хората, които купуват или преди са купували биткойни (и други алткойни), правят сериозни пари - и чичо Сам иска парче от пая.

Според IRS, собствениците на биткойн признават, че смятат биткойните за начин да избегнат данъка:

„Потребителите на криптовалута открито признаха, че смятат да използват биткойн, за да избегнат изискванията за данъчно отчитане."

Повсеместно

През ноември 2016 г. IRS подаде искане съдилищата да служат на "Джон Доу" призовава всички клиенти на Coinbase в САЩ, които са прехвърлили биткойн между 2013 и 2015 г. Coinbase е популярна борса за портфейли и криптовалути, основана през 2012 г. Поръчката „Джон Доу“ е така наречена, тъй като не е необходимо да се посочва една конкретна цел. Вместо това се прилага за всички, за които се смята, че попадат в определена група, както е посочено в техните дейности.

Първоначално заявката беше уважена. IRS получи разрешение да търси самоличността на притежателите на портфейла на Coinbase в САЩ. След това адвокат Джефри К. Бернс (управляващ съдружник на LLP на Berns Weiss) подаде заявление, за да се отмени предложението. IRS внесе искане от съда да откаже жалбата на Бернс. Coinbase и редица „Джон ли“ продължиха да спорят срещу решението на съда.

Тогава, през март 2017 г., Бернс мистериозно оттегли движението си. Това накара IRS да поиска да бъде принуден съдът да призове данните на Coinbase. IRS направи следното изявление в подкрепа на искането си:

„Само за няколко години от биткойни се получи експлозия на милиарди долари богатство, значителна сума от които без съмнение е натрупана от данъкоплатците в Съединените щати, като практически няма трета страна, която да докладва на IRS за това увеличение на доходите. "

Irs

Укриване на данъци

Според IRS Coinbase призна, че желаната от него информация включва 8,9 милиона транзакции в Coinbase, включващи 14 355 притежатели на акаунти в Coinbase. IRS успя да пресече това срещу хора, декларирали данък от биткойни. След това той съобщи, че:

"Само 800 до 900 данъкоплатци отчитат печалби, свързани с биткойни, през всяка от съответните години и че повече от 14 000 потребители на Coinbase са закупили, продали, изпратили или получили биткойн на стойност поне 20 000 долара за дадена година."

Това доказа мнението на IRS "че много потребители на Coinbase може да не отчитат печалбите си от биткойни." Поради тази причина съдът отново реши, че IRS "има законен интерес да разследва тези данъкоплатци."

Съдът обаче реши също, че искането на IRS за разследване на всички притежатели на акаунти в Coinbase в САЩ е твърде широко. Той принуди IRS да стесни обхвата на разследването си. IRS се съгласи само да поиска информация, отнасяща се до притежателите на сметки, които не са имали формуляр 1099-K, подаден от Coinbase през въпросния период от време. Освен това той не би искал записи на лица, които вече са известни на IRS.

Coinbase Irs

Предвид Go Ahead

Сега, за голямо удоволствие на IRS, съдът на САЩ реши, че е законно IRS да събира определена информация за потребителите на Coinbase, за да разбере дали гражданите на САЩ избягват да плащат данък. Окончателното решение на съда обаче поставя определени допълнителни ограничения за това кой IRS може да поиска информация и каква информация може да поиска..

Първоначално IRS беше поискал потребителски профили, потребителски предпочитания, настройки и история на защитата на потребителите, методи за плащане на потребителите и други данни, свързани с източника на финансиране за портфейли на Coinbase. IRS също иска да получи всички записи за дейности в портфейла, включително дата, сума и вид транзакция, плюс имена / идентификатори на страни, участващи в транзакции и дори заявки за изпращане или получаване на биткойн.

"Над 20 000 долара"

Съдът обаче реши, че IRS ще може да изисква само конкретни данни, отнасящи се до сметки, извършили транзакции с над 20 000 долара през периода от 31 декември 2013 г. до 31 декември 2015 г. зона - по-специално всички записи за откриване на акаунти, копия на паспорти или шофьорски книжки, адреси на портфейла и публични ключове за портфейли.

Съдът също така намери някои записи, които не са необходими за разследванията на IRS „на този етап“. Те включват „записи на усърдие за познаване на вашите клиенти, споразумения или инструкции за предоставяне на разрешение на трети лица за достъп, контрол или одобрение на транзакции и кореспонденция между Coinbase и потребителя или която и да е трета страна с достъп до портфейл. “

Coinbase отчете това като частична победа, защото намалява броя на портфейлите, които могат да бъдат разследвани от 480 000 на 14 000 клиенти.

Coinbase

Това, което Coinbase трябва да предаде на IRS обаче, все още е чувствителни неща. Особено като се има предвид, че се отнася до титулярите на сметки, които са извършили транзакции на стойност над 20 000 долара. В края на краищата, притежателите на акаунти с най-голямо богатство на биткойн са най-вероятно най-много да избегнат данъка. Ето какво съдът реши е честна игра:

Име, дата на раждане, адрес, идентификационен номер на данъкоплатеца, записи на дейността на сметката, включително дневници на транзакции или други записи, идентифициращи датата, сумата и вида на транзакцията (покупка / продажба / замяна), салдото след транзакция и имената на контрагентите към транзакцията, плюс всички периодични извлечения на сметка или фактури (или еквивалент).

Това трябва да даде достатъчно на IRS да започне. Да не забравяме също, че съдът постанови тези други записи "може да стане необходимо за конкретен титуляр на акаунт, след като IRS прегледа съответните записи." Изглежда, че онези хора, които смятаха, че биткойн ще бъде нерегламентирано убежище, грешат. Известно е, че биткойн се използва за престъпност, а властите се отблъскват силно.

Мненията са собствени на писателя.

Кредитно изображение за заглавие: Wit Olszewski / Shutterstock.com

Кредитни изображения: Brandon Bourdages / Shutterstock.com, Wit Olszewski / Shutterstock.com, 360b / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me