Apple пусна iPhone X на света на 3 ноември. Оттогава хакерите и изследователите по киберсигурност по целия свят се надпреварват да видят дали могат да счупят новото лицево сканиране на лицевия край. На пръв поглед сканирането на лицето изглежда е стъпка към сигурността, но какво всъщност означава Face ID? И повдига ли някакви проблеми с поверителността на цифровите технологии?


Отблокирана вече

Сега, само седмица след излизането на iPhone X, изследователите по сигурността от виетнамската фирма за сигурност Bkav твърдят, че са заблудили лицевия скенер. Всъщност, още преди Apple да го пусне, експертите по сигурността започнаха да задават въпроси дали човек може да напука iPhone X с 3D маска. Изследователите във Виетнам сега твърдят, че успешно са използвали този метод. Според екипа те са успели да отключат Face ID с помощта на композитна маска, изработена от 3-D отпечатана пластмаса, силикон, грим и хартия. Според изследователите, маската им струва около 150 долара, за да направят.

Досега никой не успя да провери тези констатации или да докаже, че Bkav наистина е направил това, което твърди. Поради тази причина ще трябва да изчакаме, докато втори изследователски екип успее да провери методологията за напукване на системата за идентификация на лицето на iPhone X.

Освен това, въпреки че предлага доказателство за концепцията за метода, това изследване не трябва да притеснява повечето хора. Това е така, защото е много малко вероятно някой да има ресурси, време или амбиция да направи подобна маска, за да пробие в устройство в реалния свят. За начало, ако някой загуби телефона си, хакерът, който намери, ще трябва да знае на чието лице да си направи маска, което е много невероятно.

Разбира се, има вероятност в случаи като Сан Бернардино властите да създадат маска, за да отворят устройство. В този сценарий обаче е твърде малко вероятно, тъй като полицията може много по-лесно да принуди перфект да погледне телефона си, за да го отключи..

Iphonex

Може ли полицията да ви принуди да отключите телефона си?

Отговорът на този въпрос вероятно е да. За щастие, дори затварянето на очите ви ще спре отключването на iPhone X, така че това е опция. Въпреки това, правно казано ДНК и пръстови отпечатъци - неща, които те правят това, което си - не са защитени от Петата поправка. Поради тази причина полицията може да получи заповед, за да накара жителите на САЩ да използват лицето си, за да отключат iPhone X.

Алберт Гидари, директор за поверителност в Центъра за интернет и общество на университета в Станфорд, смята, че това трябва да се промени. В момента Петата поправка защитава хората от това, че трябва да се инкриминират. Поради това хората не трябва да предават своя числен паролен код на властите.

В случай на метод за биометрична идентичност, използван за защита на устройство, Gidari твърди, че биометричният идентификатор се използва вместо код и трябва да се приеме, че изразява такъв. Дали обаче някога ще се случи тази промяна в начина на разбиране на Петата поправка. Сегашната система е в полза на властите, така че няма голяма надежда, че скоро ще се промени.

Към това добавете и факта, че американската полиция отново е заключена от телефон, до когото искат да имат достъп, и виждате защо изглежда малко вероятно..

Авариен режим

Добрата новина е, че подобно на старата функция за скенер на пръстови отпечатъци, потребителите на iPhone X могат да кликнат бутона за захранване 5 пъти в бърза последователност, за да влязат в авариен режим. Това изключва лицевия скенер и изисква използването на парола за отключване на устройството. По този начин потребителите имат начин да деактивират скенера за лице и да се измъкнат от законната сива зона (ако получат възможност).

За хората, които досега с удоволствие използват пръстовия си отпечатък, за да отворят iPhone, не се промени много по отношение на Петата поправка. Ще трябва да изчакаме, за да видим какво ще се случи, когато новата лична карта е съдебна по действителен случай.

Нас граница

Това, в което можем да бъдем сигурни, е, че при граничния контрол в САЩ (където е известно, че федералните агенти принуждават хората да се откажат от своите кодове), властите вероятно ще бъдат по-силни, когато става дума за това да накарат хората да отворят телефоните си. Освен това, в страни извън САЩ, където няма четвърти и пети изменения за защита на техните права, хората може да се окажат по-лесно принудени да отворят своя iPhone с лицето си.

Повярвай ми с лицето си

Що се отнася до дигиталната поверителност, самото сканиране на лицето не е прекалено притеснително. Цифровият файл, създаден по времето, когато iPhone X сканира лицето на собственика си, се съхранява само на самото устройство. Според Apple този файл (основно цифров код, който определя знаците на нечие лице), никога не напуска телефона. Ако остави телефона - и отиде например в централна база данни с файлове с лица на сървърите на Apple - опасностите биха били огромни, защото (както всички знаем) базите данни могат да бъдат хакнати от киберпрестъпници.

Face Id Iphone

В допълнение, референтният файл, с който лицето на потребителя се сравнява, е криптиран и съхраняван в защитена част на iPhone X. Фил Шилер, старши вицепрезидент по маркетинг на Apple,

„След като телефонът се научи да разпознава собственика си, използвайки 3-D карта, съставена от повече от 30 000 инфрачервени точки, прожектирани върху лицето на човек, той ще се отключи само когато усети, че собственикът гледа право към устройството. Картата не може да се заблуди от снимки или маски и се съхранява локално в защитена част от устройството. Заключването на телефона просто изисква да затворите очи или да хвърлите поглед, така че размахването на телефон пред спящия му собственик няма да го отключи. "

Големият въпрос е: Вярвате ли на Apple? За да бъдем справедливи, Apple като цяло се показа като надеждна. Например, тя отказа да отключи един от телефоните си по време на делото в Сан Бернардино. Реалността обаче е, че ние просто не знаем дали файлът се споделя с Apple и е скрит в някаква масивна библиотека за разпознаване на лица. Ако е, тази база данни е опасно инвазивна. Също така си струва цяло състояние. За съжаление, поради природата на затворения източник на Apple устройства, ние просто не знаем.

Мненията са собствени на писателя.

Кредитна снимка за заглавие: Артем Олешко / Shuttestock.com

Образни кредити: Hadrian / Shutterstock.com

MPanchenko / Shutterstock.com

chombosan / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me