Габриел Уайнбърг е основател и изпълнителен директор на DuckDuckGo, популярна и високо полирана търсачка, която уважава вашата поверителност. Наскоро Габриел беше мил, за да ми даде интервю, в което обсъждахме състоянието на поверителността в интернет.


DuckDuckGo направи репутацията си на факта, че е търсачка, която уважава поверителността на потребителите. Честно ли е да приемем, че тази поверителност има значение за вас? И защо?

Да, считам, че в съвременното общество, поверителността трябва да бъде основно право, наред с други като свободата на словото и пресата.

Какво смятате за основни заплахи за неприкосновеността на личния живот на обикновените потребители в този момент?

Дигиталните технологии очевидно пробиват в повече части от нашия живот и нашите данни бързо стават все по-ценни, както за нас, така и за другите. Основната заплаха е, че понастоящем има добре дефинирани законови ограничения за проследяване онлайн и без тях компаниите и правителствата стават все по-натрапчиви да получат достъп до тези ценни лични данни. Вече поставихме законови ограничения за финансови, медицински, военни, транспортни, телекомуникационни и селскостопански технологии. Защо не и онлайн проследяване?

DuckDuckGo BillboardWide_cc

Вече поставихме законови ограничения за финансови, медицински, военни, транспортни, телекомуникационни и селскостопански технологии. Защо не и онлайн проследяване?

Политиците в наши дни много държат да говорят за компромис с поверителността / сигурността и необходимостта да намерят правилния „баланс“ между тези приоритети. Лично аз считам това за фалшива дихотомия, насърчавана за политически цели. Какви са вашите мисли по въпроса?

Да, вярвам, че това е фалшива дихотомия. Друг начин за дефиниране на дебата е силно срещу слабо криптиране. Силното криптиране е основното нещо, което защитава нашата чувствителна информация като банкови, медицински и дори държавни записи. За разлика от това, слабото криптиране позволява тези масивни нарушения на данните, за които продължаваме да чуваме. Вярвам, че ако отслабите криптирането, вие отслабвате сигурността в процеса.

„Обединеното кралство току-що легализира най-екстремното наблюдение в историята на западната демокрация“ (да цитирам Едуард Сноудън). Мислите ли, че това е посоката, която светът по принцип върви?

Не, не мисля, че масовото наблюдение е неизбежно. Мисля, че можем да решим да поставим разумни ограничения в онлайн проследяването и да превърнем поверителността в основно право. Тези решения се случват обаче по държави и зависят от интереса на въпросното гражданство. Сноудън осъзнаваше тази необходимост от обществен дебат и я предизвика. Сега трябва да го продължим. Според моя опит, когато хората напълно разбират проблемите, голям процент от хората искат да защитят правата си за поверителност.

Мисля, че сме съгласни, че при сегашната силно непредсказуема политическа ситуация в САЩ, кой знае какво ще донесе бъдещето? Но ако се взирате в кристалната топка, бихте ли готови да споделите всякакви спекулации?

Както във Великобритания, аз вярвам във всяка демокрация, политическите ситуации в крайна сметка следват волята на гражданите, ако тя е достатъчно силна. В САЩ все по-голям процент от хората са загрижени за онлайн проследяването и вярвам, че това в крайна сметка ще доведе до регулиране, което ще ограничи това. Не съм сигурен обаче за времевата линия.

DuckDuckGo изпълнителен директор с Office

Не, не мисля, че масовото наблюдение е неизбежно. Мисля, че можем да решим да поставим разумни ограничения в онлайн проследяването и да превърнем поверителността в основно право

Има много лоши новини в наши дни, когато става дума за онлайн поверителност и сигурност, но виждате ли и положителни тенденции?

Да, през последните няколко години след разкритията на Snowden, все по-голям брой хора станаха по-образовани по въпросите на поверителността и сигурността онлайн и започнаха да имат реални проблеми и в резултат на това предприемат реални действия. В проучване на PEW например 40% от американците заявиха, че биха искали техният доставчик на търсене да не проследява търсенето им.

Не бяхте съгласен с неотдавнашна моя статия, в която казах, че да си американска компания е лошо за личния живот. Бихте ли искали да обясните защо греша?

Да. DuckDuckGo не събира и не споделя никаква лична информация. Това е накратко нашата политика за поверителност. Действията за поверителност на САЩ - като NSL - са предназначени за извличане на съществуващи бизнес записи. В нашия случай ние няма какво да споделим, защото не събираме или споделяме лична информация и затова тези действия и свързаните с тях закони не се отнасят за нас. Вярата, че американското правителство може да принуди всяка американска компания да направи каквото и да било, е просто невярно, както се вижда в неотдавнашния случай Apple срещу FBI.

По-общо, както посочвате по-горе, Обединеното кралство и много други страни спорно имат също толкова лоши закони за поверителност и други правни прецеденти, колкото САЩ, когато се прилагат за конкретен случай. Всеки конкретен случай наистина зависи от конкретната ситуация и включените подробни параметри, често наричани по-общо като оценка на заплахата. В тези оценки, както беше посочено по-горе, DuckDuckGo е в различен клас от другите компании, защото ние просто не събираме и не споделяме лична информация. Тоест, нещо като имейл, където има съществуващи бизнес записи, е много по-различно от търсенето, където нямаме никаква лична информация, която да споделяме.

Какво има бъдещето за DuckDuckGo? Имате ли планове в тръбопровода, които бихте искали да споделите?

Идваме да сме около десетилетие! Най-общо, ние искаме да продължим да напредваме в нашата визия за повишаване на стандарта на доверие онлайн и по настоящата ни мисия да бъдем най-доверената търсачка в света. В този контекст бихме искали с времето да ви помогнем повече да защитите поверителността си онлайн, макар че в момента нямам конкретни съобщения.

DuckDuckGo Office_cc

DuckDuckGo е в различен клас от другите компании, защото просто не събираме и не споделяме лична информация

Какви са вашите топ съвети за поверителност за нашите читатели?

Наистина има няколко решения, които ви предоставят частично облекчение от болките при онлайн проследяването. Първо, превключете вашата търсачка, имейл и други основни услуги, при които личната ви информация е силно проследена до добри частни алтернативи, като DuckDuckGo за търсене. Второ, добавете приставката на HTFPS Everywhere на EFF към вашия браузър, която ще шифрова връзките към уебсайта, когато е възможно. Трето, добавете към браузъра си плъгин за поверителност на EFF, който блокира проследяващите страни. Тези три прости промени безпроблемно и значително ще намалят дигиталния ви отпечатък.

И така, какво е с патиците?

Подобно на повечето хора в интернет, аз харесвам сладки и приятелски настроени неща!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me