Обединените доставчици на интернет услуги в Обединеното кралство са казали, че трябва да спрат рекламните скорости на интернет връзката, използвайки терминологията „до“. В това, което се обявява като победа за британските потребители, Органът за рекламни стандарти на Великобритания (ASA) реши, че доставчиците на интернет услуги вместо това ще трябва да рекламират своите „средни“ скорости.

Новите указания ще стартират на 23 май 2018 г. По това време британските потребители вече няма да бъдат фалшиво продавани интернет планове, за които се твърди, че са "до" 50 Mbps - когато те действително достигат около 35 Mbps (например). Насоките ще гарантират, че потребителите знаят какво получават преди да купят абонамента си за широколентов достъп.

Как ще работи

От май доставчиците на широколентови услуги ще трябва да рекламират скоростите на връзката, които могат да бъдат постигнати поне 50% от техните национални потребители през пиковите часове. Това ще помогне да се изясни често срещан проблем за интернет потребителите в Обединеното кралство: а именно, че скоростите на интернет се различават значително не само между различните места, но и по различно време на деня.

Новият метод за котиране на интернет скоростта вероятно ще има драматичен ефект върху информацията, която потребителите получават преди закупуване на интернет абонаменти. Шахриар Купал, директор на комитетите по рекламна практика, направи следния коментар относно решението на ASA:

„Има много фактори, които влияят върху скоростта на широколентовата връзка, която клиентът ще получи в собствения си дом - от технология до география, до това как домакинството използва широколентова връзка.


„Въпреки че знаем, че тези фактори означават, че някои хора ще получат значително по-ниска скорост от други, когато става въпрос за широколентови реклами, нашите нови стандарти ще дадат на потребителите по-добро разбиране на широколентовите скорости, предлагани от различни доставчици, когато решат да превключат доставчиците.“

Фалшиво вярно

Очаквайте дълго време

Досега на интернет доставчиците беше разрешено да рекламират „до“ скорости, които само 10% от потребителите могат да постигнат в действителност. Това означава, че за 90% от британските потребители, скоростта на интернет връзката им винаги изглежда е нещо, от което да се оплачат.

Гай Мичъл от британската фирма Solicitors Own Software дистанционно поддържа компютри за прехрана. Мичъл знае твърде добре, че хората във Великобритания често страдат от по-лоша скорост на интернет от рекламираната:

„Налагането на ежедневна връзка с клиентите и дистанционно превземане на техните компютри ми дава уникален поглед върху проблема. Няма съмнение в това, потребителите в Обединеното кралство получават много различна скорост на интернет и много хора смятат, че са били продадени погрешно от своя доставчик на интернет услуги. Проблемът е, че няма значение с кого отивате, всички лъжливо твърдят, че са по-бързи, отколкото всъщност са. ".

За съжаление за британските потребители, въпреки факта, че понастоящем доставчиците на интернет услуги са пълни каубои относно начина, по който рекламират широколентова връзка, новите насоки няма да влязат в сила за шест месеца. Пишейки за Telecoms.com, Джейми Дейвис удачно посочва, че:

„Трябва да поставите под въпрос защо рекламодателите се нуждаят от шестмесечен прозорец, за да свикнат с правилата. Ако правителството променя ограничението на скоростта на магистралата утре, все пак ще трябва да спазваме правилата от утре. “

Може би още по-притеснителен е обаче фактът, че тези насоки ще останат точно това: ръководство. Не са създадени реални разпоредби, които изрично да принуждават доставчиците на интернет услуги да спрат да използват термина „до“. Като такива ще трябва да изчакаме и да видим дали тези насоки действително оказват влияние на интернет доставчиците на практика.

Добрата новина е, че последният път, когато ASA предостави насоки (интернет доставчиците да започнат да включват наемане на линията в своите широколентови цени), доставчиците на интернет услуги в Обединеното кралство се съобразиха със съвета.

Ofcom Review

Може би леко объркващо, Ofcom, британският регулатор на медиите и телекомуникациите, също наскоро направи преглед на скоростите за широколентова връзка. Консултация, която тя публикува през октомври, призова "Широколентови кодове на практиките," казва следното:

"Ofcom вече има кодекси на практика за широколентови скорости за жилищни и бизнес клиенти, които изискват от подписалите страни да предоставят на потребителите прогнози за скоростите, които е вероятно да получат на мястото на продажба. Освен това те дават право на клиентите да напускат договорите си, без неустойка, ако скоростта им падне под минимално ниво.

Ние предлагаме да се засилят настоящите кодове, за да се подобрят оценките на скоростта, предоставени на мястото на продажба, след продажба и в клиентски договори и да се подобри правото на клиентите да излизат. Тези промени също така ще гарантират, че кодовете се прилагат за всички технологии, използвани за доставяне на широколентов достъп."

За разлика от насоките на ASA обаче, Ofcom предполага, че скоростите трябва да се рекламират като обхват, с ясно посочено минимално очакване за скорост. Ако това очакване за минимална скорост не беше изпълнено, потребителите биха имали правото да прекратят законно договора си.

Все още не е разбрано как двете различни методологии могат да се съчетаят. Фактът обаче, че на интернет доставчиците се казват две различни неща, със сигурност изглежда им дава малко излишно помещение.

Fibre Connections

Fibre Connections

В допълнение към новите насоки, ASA е в процес на провеждане на проучвания за това как терминът „фибри“ се използва в рекламата. Засега не е излязло с конкретни решения за това как интернет доставчиците може да злоупотребяват с термина. Предварителните констатации обаче са интересни.

Според изследването на ASA, потребителите са склонни да вярват, че фибрите са „обща дума за описване на скоростите в рамките на рекламата.“ Нещо повече, потребителите изглежда нямат реално разбиране за това какво е влакно - или защо може да е „диференциращо“ фактор ”при закупуване на широколентова услуга.

За съжаление, същото изследване стига до заключението, че потребителите не се интересуват дали широколентовите мрежи са пълни или частични влакна, дори и след като са били обучени за разликата.

Човек би се надявал, че ASA ще се произнесе, че доставчиците на интернет услуги трябва да бъдат по-ясни за видовете влакна, които са на разположение, вместо просто да ги маркират всички "влакно". Изглежда обаче, че ASA е решил, че тъй като потребителите не се интересуват от информацията, те не заслужават да знаят. Това изглежда нелепо. Със сигурност ASA трябва да гарантира, че няма да има преувеличение и фалшива реклама - без значение колко зле е образована британската общественост.

Мненията са собствени на писателя.

Кредитно изображение за заглавие: Kerdkanno / Shutterstock.com

Образни кредити: Markus Mainka / Shutterstock.com, asharkyu / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me