Изхвърляне на данни от хакер, който носи името Guccifer 2.0, предизвика огромен размисъл в Twitter през последните 48 часа. Сметката за данни, която беше пусната в събота чрез сайт WordPress, е втората по рода си от добре наречения хакер, който пое отговорността за скорошния хак на Демократичния национален комитет (DNC).


Изхвърлянията на данни (вторият от които се нарича "Guccifer3 от Tweepers") се почитат от хората навсякъде, за да изглежда, че разкриват огромни количества корупция в рамките на президентската надпревара досега. По-специално по отношение на вътрешната подкрепа от ДНС - това се смята за фалшифициране на избори за кандидат за президент Хилари Клинтън.

Вътрешните меморандуми, откраднати от DNC от Guccifer 2.0, показват, че Клинтън вече е бил посочен като кандидат за демократ през май 2015 г. Разкривайки, че мащабната подкрепа, на която колегата от демократи, Берни Сандърс, се радваше по време на праймериз, винаги е била предназначена за провал. Новината озлобява изключително много привържениците на Сандерс, които сега смятат, че са били подложени на извит процес на изборите.

По време на надпреварата за праймериз, идеята (от привържениците на Сандърс) беше подсказана, че отразяването на Mainstream Media на Клинтън вероятно е помогнало да се насочи към демократичната надпревара. Въпреки това, сред новопубликуваните документи, има доказателства за пушене с пистолет за пряко споразумение между основните медии и DNC, за да помогне на Клинтън за демократичен кандидат по време на изборния процес.

Писмо от май 2015 г. с темата „Кандидати за президент на GOP за 2016 г.“, обяснява подробности за „предложената стратегия за позициониране и обществени съобщения около републиканското президентско поле за 2016 г.“ Част от този план е предвидена, както следва;

„Нашите цели през следващите месеци ще бъдат да определим републиканското поле и евентуалния кандидат и да осигурим контраст между полето на GOP и HRC.“

Ясно доказателство изглежда, че HRC (Хилари Клинтън) е подготвена за демократичната кандидатура. По-нататък в писмото, HRC отново се споменава директно по начин, който предполага съгласуван акцент от DNC към Клинтън да постигне демократичната победа:

„Използвайте конкретни удари, за да затъмните водите около етиката, прозрачността и атаките за финансиране на кампании срещу HRC.“

# Клинтон Guccifer3

Отчитане на медиите за „леко докосване“ за теч на Guccifer 2.0

Дори в светлината на тези проклятия изхвърляне на данни за DNC, масовите медии се концентрираха най-вече върху частите, които демонстрират планираната стратегия на DNC да навреди на републиканските кандидати, включително неочаквано силен албум на GOP Доналд Тръмп.

Друг раздел, озаглавен „Reporter Outreach“, показва неоспорима воля за конкретно влияние върху медиите по нечестен начин:

„Работейки чрез DNC и други, ние трябва да използваме справочници, да подготвяме с репортери за интервюта с кандидати в GOP, да записваме разговорите и да опитваме, за да помогнем за разгласяване на истории без пръстови отпечатъци и да използваме репортерите, за да отправим съобщение“

„Както DNC, така и външните групи търсят събития и притискат републиканските събития, за да вмъкнат нашите съобщения в тяхната преса и да ги принудят да отговарят на въпроси около ключови проблеми.“

Въпреки че това може да не изглежда прекалено плачевно за някои хора и със сигурност е нормална практика в политиката в наши дни партиите да атакуват конкуренцията си, писмото със сигурност показва воля от ДНК да влияе пряко върху медиите.

Изглежда тази стратегия е работила силно в полза на Хилари Клинтън - според deciociotata.org - чиито констатации показват, че има „шокиращо“ медийно затъмнение на големия брой привърженици, които се обръщат към митингите на Сандерс (хиляди и често много повече отколкото HRC получава).

Забавно, въпреки сметището на данни (автентичността на което не е отречена от DNC), DNC се придържа към твърденията си, че хакът е извършен от сложни руски (вероятно правителство или ФСБ) оперативни служители. Това вярване вече е отворено за въпрос, като се има предвид твърдението на Guccifer 2.0, че той е действал сам:

„Световно известната компания за киберсигурност CrowdStrike обяви, че сървърите на Демократическия национален комитет (DNC) са били хакнати от„ сложни “хакерски групи. Много съм доволен, че компанията оцени толкова високо моите умения))) Но всъщност беше много, много лесно. "

От своя страна в историята руското правителство отрече да участва в хака. Независимо дали става въпрос за самотен хакер (както се твърди), или не, възможността той да е руски хакер остава, разбира се, разумен вариант - и със сигурност има много косвени доказателства, които да подсказват, че е бил руски оратор - вероятно да използва Руска клавиатура.

Също така изглежда очевидно, че който и да е хакерът; вероятно ще направят всичко възможно, за да отклонят погледите далеч от действителния характер на своята идентичност, за да не бъдат уловени като оригиналния съименник на Гуцифер.

За тези, които не са запознати, този последен подарък е кръстен на оригиналния хакер на Guccifer: Румънският кибер-хакционист, който през 2013 г. се превърна в скандал за поредица хакове, в които участваха редица американски правителствени служители. Включително имейли между Сидни Блументал и Хилари Клинтън, изпратени незаконно на „необезпечен личен имейл“, в който се споменава терористичната атака в Бенгази през 2012 г. в Либия (наред с други неща).

В момента Гучифер чака присъда в Александрия затвор във Вирджиния, след като беше екстрадиран от Румъния в САЩ, за да бъде изправен срещу обвинения за хакерство на правителствени служители. Гучифер, чието истинско име е Марсел Лазар Лехел, се призна за виновен по повдигнатите срещу него обвинения. Според изявление на Министерството на правосъдието:

„В изявление за факти, представени със споразумението му за признаване на признание, [Лехел] призна, че поне от октомври 2012 г. до януари 2014 г. умишлено е получил неправомерен достъп до лични имейл и акаунти в социалните медии, принадлежащи на приблизително 100 американци, и го е направил незаконно да получи личната информация и кореспонденцията на жертвите си. Жертвите му включват пряк член на семейството на двама бивши американски президенти, бивш член на кабинета на САЩ, бивш член на Съединените началници на щати на САЩ и бивш президентски съветник, призна той. [Lehel] призна, че в много случаи публично [sic] пуска лична електронна кореспонденция на жертвите си, медицинска и финансова информация и лични снимки. "

Що се отнася до Guccifer 2.0, изглежда, че тези първи две загуби от спад на данни (които включват десетки предполагаеми финансови отчети на DNC, съдържащи подробности за огромни дарения и техните донори) са само началото. На страниците на WordPress хакерът обеща да пусне хиляди допълнителни документи и имейли, които (той твърди) вече са препратени на Wikileaks (който се смята, че ще ги публикува навреме).

Едно интересно развитие е фактът, че Wikileaks току-що пусна любопитен торент, наречен „Wikileaks Insurance“. Засега съдържанието на тези файлове е неизвестно, тъй като ключът за криптиране все още не е пуснат. Wikileaks заяви, че торентът ще играе ролята на "превключвател на мъртвеца", ако имат някакви проблеми с бъдещото издание (което организацията, подала сигнали, планира да направи скоро).

Дали нещо от това ще има ефект върху президентската надпревара, предстои да видим. Ако обаче досега поглезеното от Хилари Клинтън няма какво да мине, тогава Клинтън вероятно ще продължи да бъде непредставен от тези последни разкрития. Недосегаема със сигурност е дума, която извира на ум.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me