Уебсайт за сигурност на GCHQ


Разузнавателните агенции във Великобритания се подготвят за значително разширяване на мащабните си операции за хакване на данни с цел по-ефективно идентифициране на потенциалните заплахи за националната сигурност.

Групите за граждански свободи и защитниците на цифровите лични данни изказват безпокойство какво би означавало подобно разширяване на „режима на вмешателство в оборудване“ (EI) за личния живот на обикновените граждани.

Режимът на масовия EI е рамката, която позволява на GCHQ агентите да хакнат в отделни телефони, компютри, USB стикове и дори цели комуникационни мрежи. Разширяването на ИИ притеснява експертите за защита на личните данни, че това ще позволи на правителствените агенции в Обединеното кралство да управляват свободно да провеждат масови операции за проследяване без проверка и неограничение..

Когато Законът за разследващите правомощия премина през парламента през 2016 г., той беше незабавно разкритикуван от Едуард Сноудън като най-обхващащата правителствена програма за наблюдение в западния свят. „Обединеното кралство току-що легализира най-екстремното наблюдение в историята на западната демокрация. Това отива по-далеч от много автокрации “, туитира Сноудън по това време. Лорд Дейвид Андерсън, независимият рецензент на Великобритания на законодателството в областта на тероризма, отбеляза през 2016 г., че EI ще бъде „пестеливо“ използван в рамките на IPA.

Този месец министърът на сигурността Бен Уолъс изпрати писмо до Доминик Гриви, ръководител на Комитета за разузнаване и сигурност, в което обясни, че позицията на GCHQ по отношение на ИИ „еволюира от момента, когато Законът за разследващите сили получи Кралското съгласие през 2016 г.“

Wallace по същество означава, че GCHQ трябва да разшири EI, за да отчита технологичния напредък в комуникационните инструменти от това време. GCHQ агентите не са в състояние правилно да се насочат към изцяло нова гама от хардуерни устройства и софтуерни приложения без разширяване на EI.

„Операциите на EI са критична способност за нашите служби за сигурност и разузнаване, за да запазим страната в безопасност. След приемането на законопроекта комуникационната среда продължава да се развива, особено по отношение на обхвата на хардуерни устройства и софтуерни приложения, които трябва да бъдат насочени. В допълнение, внедряването на по-малко традиционни устройства и използването на тези технологии от интересуващи се лица е нараснало значително. След преглед на текущите оперативни и технически реалности, GCHQ преразгледа предишната позиция и определи, че ще бъде необходимо да се извърши по-висок дял от текущи операции в чужбина, като се използва режимът за насипни ИИ, отколкото първоначално беше предвидено “, обясни Уолъс в писмото си..

Значителното разширяване на и без това обширния обхват на правителствения надзор със сигурност не е добре на защитниците на личния живот във Великобритания. Хана Кушман, служител по застъпничество и политики в Liberty, има за цел „да докаже, че насипното наблюдение никога не може да бъде оправдано в демокрацията, зачитаща правата“.

Couchman обяснява: „Един от най-смущаващите аспекти на британския режим за надзор е използването на„ масови правомощия “. Тези правомощия позволяват на държавата да запазва и съхранява огромни количества данни за широк кръг хора. Не е нужно да бъдете заподозряни в някакво престъпление или неправомерно нарушение на личната ви информация по този начин. Може да се случи на всеки един от нас - или, по-вероятно, на огромен брой от нас. Насипната заповед може да важи за цялото население. "

Неограниченият обхват на това, което би позволило предложеното разширяване на масовото наблюдение, е плашеща перспектива за хората, съобразени с поверителността. Couchman и други защитници на личния живот не са готови да допуснат това без бой: „Свободата отдавна се бори срещу правомощията за масово наблюдение. Правителството на Обединеното кралство прие редица дълбоко натрапчиви режими за наблюдение и Liberty винаги се изправя пред предизвикателството да се противопостави на тези инвазивни държавни сили. "

Couchman продължава да предупреждава, че масовото наблюдение, „може да се използва от правителството за достъп до най-чувствителната ни лична информация - нашите съобщения до приятели и семейство, уебсайтовете, които посещаваме и това, което публикуваме онлайн, къде отиваме и с кого отиваме. И тази информация може да се използва за изграждане на смущаващо подробни профили за нас. ”Не само това, но и този вид масови неограничени практики за наблюдение от страна на държавните агенции могат да окажат дълбоко неблагоприятно въздействие върху човешкото поведение като цяло. Грубото наблюдение позволява нахлуване в личния живот, така проникващо, че може да накара хората да се самоцензурират и да променят изцяло поведението си, твърди Кучман.

Мисълта да живеете под постоянната сянка на всяко ваше онлайн взаимодействие да бъде отворена за контрол от страна на правителствените агенции, без съмнение е обезпокоителна за мнозина. Един от най-добрите начини за борба с подобен контрол и осигуряване на онлайн поверителността ви е да използвате VPN. С настъпващото разширяване на масовите безконтролни практики за наблюдение в Обединеното кралство, сега е по-важно от всякога да шифровате интернет трафика си с VPN. Използвайки една от най-добрите VPN услуги във Великобритания, можете лесно да защитите поверителността си онлайн и да запазите чувствителните си лични данни от постоянно достъпни за държавните агенти.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me