Продължаващият скандал за това как Cambridge Analytica успя да осъществи достъп и злоупотреби с 50 милиона профила на потребителите на Facebook за политическа печалба от наемници, подчерта колко голяма част от поверителността ни поверяваме на социалната мрежа.

Изпълнителният директор на Facebook Марк Цукерберг в крайна сметка е нарушил корицата, за да издаде изявление за ситуацията. Въпреки че той признава, че Facebook споделя отговорността за случилото се, основната цел на неговия пост има за цел да ни убеди, че нашата поверителност е безопасна в ръцете на Facebook.

„В този случай вече предприехме най-важните стъпки преди няколко години през 2014 г., за да попречим на лошите участници да имат достъп до информацията на хората по този начин.“

След това той очертава планираните стъпки за по-нататъшно ограничаване на достъп на разработчиците до личните данни на потребителите и за подобряване на контрола върху потребителите на техните данни.

Това е разбираемо, но не успява да разгледа основния факт, че Facebook съществува, за да събира и монетизира личните ви данни. Да разберете колкото може повече за вас, за да се насочите към силно персонализирани реклами (и, очевидно, политическа пропаганда) е целият бизнес модел на Facebook - доене на нашите данни, за да продадем след това на най-високия участник и след това.


Ако Facebook не дое стадото си, той няма бизнес модел като безплатна услуга. Както се казва: „ако не плащате за продукт, вие сте продуктът.“ За да докажа това, аз съставих някои от тайните тактики, които Facebook наскоро използва за поглъщането на вашите данни без ваше знание или съгласие.

Софтуерът за разпознаване на лица на Facebook

През 2013 г. Facebook въведе разпознаване на лицето. Посочената цел на това беше да позволи на Facebook да предложи на приятели да маркират в снимки. В началото снимките бяха сканирани само за идентифициране на близки приятели, но всички снимки, качени във Facebook, сега се сканират. Тези сканирания могат да идентифицират хора с 98% точност, дори когато лицата им са скрити.

След съдебно дело, което сега беше наред, Facebook започна да предупреждава потребителите за нов набор от инструменти, предназначени да управляват как се използват изображения, получени чрез разпознаване на лице..

Но тук е нещото. Тези инструменти ви позволяват само да контролирате какво правят другите потребители с изображения на вас. Не можете да поискате от Facebook да не сканира снимки за вас и не можете да контролирате какво прави с данните, които събира, от разпознаването ви в снимки, които е сканирал..

Това включва къде, кога и с кого сте били, когато е направена снимката - което е изключително интимна информация. Може да успеете да предотвратите появата на снимки от вас във Facebook емисии за новини, но не можете да попречите на самия Facebook да ги извлича.

Както при много от опитите на Facebook да уверят потребителите, че има гръб по отношение на поверителността, тези инструменти до голяма степен са дим и огледала; създаден да скрие изключително натрапчивата природа на самия Facebook.

Заслужава да се отбележи, че благодарение на много по-строги регламенти за поверителност (като предстоящия GDPR) технологията за разпознаване на лица не се предлага на потребителите в ЕС или Канада.

Onavo VPN

През 2013 г. Facebook придоби Onavo, израелска компания за уеб анализи, която също пусна на пазара VPN продукт.

Виртуална частна мрежа (VPN) е технология, предназначена да подобри поверителността и сигурността на своите потребители. Това прави, като създава защитена връзка между вашето устройство и сървър, управляван от VPN доставчик. Това не позволява на вашия хакерски доставчик, правителство или WiFi хакери да могат да виждат или да пречат на вашите данни.

Доставчикът на VPN обаче може да вижда вашите данни, поради което е важно да изберете надеждни VPN доставчици. За съжаление в случая на Onavo това означава да се доверите на Facebook.

Приложението Onavo Protect VPN се използва от над 33 милиона потребители на iOS и Android. Повечето вероятно не знаят, че заявената му цел е „подобряване на продуктите и услугите във Facebook, придобиване на представа за цените на продуктите и услугите и изграждане на по-добри изживявания“.

Това е почти пряката противоположност на осигуряването на поверителност, която повечето хора съвсем разумно очакват при използване на VPN

През август 2017 г. Wall Street Journal съобщи, че Facebook е използвал данни, събрани чрез приложението Onavo, за да следи представянето на конкуренти като Snapchat, което повлия на решението му да купи WhatsApp.

Като се има предвид, че Facebook може да вижда почти всичко, което правите онлайн, когато използвате Onavo, това трябва да настрои звънене на алармата за поверителност.

Сега Facebook натиска Onovo VPN в приложението си за iOS под „Защита" раздел от менюто за навигация…

Onavo VPN

Въпреки че е премахнат от Google Play Store след няколко дни, след възмущение от потребителите, Onavo пусна и приложението за заключване на Bolt App. Целта е да се подобри сигурността на потребителите чрез заключване на приложения с ПИН код, модел или пръстов отпечатък.

Отново това приложение се използва за събиране на данни, принадлежащи на неговите потребители, за използване от Facebook.

„Ние събираме информация за вашето мобилно устройство и приложенията, инсталирани на. Това включва информация за това кога се използват тези приложения и информация за устройството и мрежата. Използваме и анализираме тази информация, за да ни помогне да работим с Bolt App Lock, приложение Onavo и да подобрим услугата. Тъй като сме част от Facebook, ние също съдим тази информация, за да подобрим продуктите и услугите на Facebook, да добием представа за продуктите и услугите, които хората ценят, и да създадем по-добри изживявания. "

Или казано по друг начин: приложението, което току-що изтеглихте, за да подобрите сигурността си, всъщност е шпионски софтуер във Facebook.

Двуфакторно удостоверяване на Facebook

За идентифицирането на един фактор е необходима една стъпка за проверка на вашата самоличност, като например познаване на вашето потребителско име и парола.

Двуфакторната автентификация (2FA) осигурява друг слой защита срещу хакери, като изисква също така да имате нещо - често телефон - което се използва за потвърждаване на вашата самоличност. Следователно използването на 2FA значително подобрява вашата сигурност.

За съжаление, Facebook е използвал 2FA като основен начин за получаване на телефонни номера на потребителите, така че да може да ги спами с SMS известия. За да добавите обида към нараняване, всеки опит за отговор на тези съобщения (като например с общопризнатото съобщение „STOP“) води до това, че отговорът се публикува на стената ви във Facebook.

Трябва да се отбележи, че не е ясно дали тези известия са умишлени или са „грешка“, но потребителите като Mathew Green не се съмняваха какво се е случило с тях.

Много хора предполагат, че Facebook SMS спамът е грешка. Пълни глупости. Някой от FB взе умишлено решение да „повторно ангажира потребителите“, като спами всички онези номера на мобилни телефони, в които са въведени 2FA потребители. Тук няма никакви грешки.

- Матю Грийн (@matthew_d_green) 14 февруари 2018 г.

Фермерско земеделие: Заключение

Facebook е подъл и отговорът му на скандала Cambridge Analytica е чисто ограничение на щетите. Въпреки че е направил положителни подобрения (и планира да направи повече), нищо няма да промени основния факт, че Facebook съществува, за да нахлуе в поверителността ви и да спечели от данните, които получава, докато го прави. Ние сме стадото във Facebook да мляко и продажба като продукт на всеки, който сметне за добре.

Никакво изпълнение на настройките за поверителност, което Facebook ще ви предложи, няма да промените това. През последните дни новинарските издания навсякъде насърчават читателите просто да изтрият своите акаунти във Facebook.

Това със сигурност не е лоша идея, но дори изтриването на акаунта ви във Facebook не е достатъчно, за да избегнете проследяването и профилирането му от гиганта на социалните медии. Почти всяка уеб страница в интернет съдържа бутони „Харесвам“ от Facebook, които се използват за проследяване дори на потребители, които не са във Facebook.

Почти сигурно е също, че Facebook всъщност не изтрива всички данни, които е събрал върху вас, когато изтриете акаунта си.

Това каза, че изтриването на акаунта ви във Facebook е добро начало в борбата срещу това корпоративно чудовище, което жертва вашата лична неприкосновеност, обективна истина и либерална демокрация на алтернативния камък на (до голяма степен необлагаема) печалба. Тук имаме инструкции за това.

Реалността е, че Facebook несъмнено е един от най-големите производители на данни в света и като отидем на помпите с нашата лична информация, ние многократно финансираме паричната крава.

Източник на изображението

https://itunes.apple.com/us/app/onavo-protect-vpn-security/id577491499?mt=8

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me