Турските власти заловиха VPN сървър, управляван от ExpressVPN, само за да установят, че сървърът не съдържа регистрационни файлове.

Изземването беше част от разследване на убийството през 2016 г. на руския посланик в Турция Андрей Карлов. Убийството е извършено от полицейския служител Мевлет Мерт Алтинташ, когото турското правителство обвинява за връзка с базирания в САЩ проповедник Фетхула Гюлен.

По време на убийството, лица или неизвестни лица влязоха в акаунти на Gmail и Facebook на Altıntaş, за да изтрият разговорите, свързани с престъплението. Разбира се, турските власти искат да проследят кой е бил отговорен за това. Те обаче са попаднали в задънена улица, защото извършителят е използвал VPN, за да скрие истинския си IP адрес.

VPN ще скрие вашия истински IP адрес

Следователно властите успяха да видят само, че извършителят е влязъл във Facebook и Gmail чрез VPN сървър, управляван от ExpressVPN. За да разбере повече информация, турската полиция извърши нападение в центъра за данни, в който се намира сървъра, и го иззе.

Вярно на обещанията на ExpressVPN, обаче, властите не намериха съхранени в него дневници, които биха могли да бъдат използвани за идентифициране на извършителя. След това помолиха ExpressVPN за съдействие. Както ни обясни говорител на ExpressVPN:


„Изземването на сървъра се случи преди турските власти дори да се свържат с нас. Свързаха се с нас, за да установят дали притежаваме регистрационните файлове, които не успяха да намерят на самия сървър ... което разбира се не го направихме. “

Както е ясно очертано в своята политика за поверителност, ExpressVPN не съхранява регистрационни файлове, които биха могли да бъдат използвани за идентифициране на това, което правят потребителите му онлайн:

„„ Никога не съхраняваме дневници за трафик и също така не съхраняваме регистрационни файлове, които биха могли да позволят на някого да съвпадне с IP и времева марка обратно към потребител. Ние работим изцяло на базата на споделени IP адреси, което означава, че един IP адрес не се проследява до отделен потребител. "

ExpressVPN пусна изявление, потвърждаващо, че не е в състояние да подпомогне разследването.

„Както заявихме на турските власти през януари 2017 г., ExpressVPN няма и никога не е притежавал регистрационни файлове за връзка с клиенти, които биха ни дали възможност да разберем кой клиент използва конкретните IP адреси, цитирани от разследващите. Освен това не успяхме да видим кои клиенти са осъществявали достъп до Gmail или Facebook през въпросното време, тъй като не поддържаме дневници за дейности. Вярваме, че изземването и проверката на разследващите на въпросния VPN сървър потвърдиха тези точки. "

Трябва да се отбележи, че Facebook всъщност не изтрива разговорите. Можете да ги скриете от себе си, но те все още се съхраняват от Facebook. Същото вероятно е вярно и за Google и изтритите съобщения в Gmail.

Следователно не е ясно дали Facebook и Google са отказали да помогнат на турските власти или властите са получили разговорите и просто търсят този, който се опита да ги изтрие.

ExpressVPN е верен на думата си

VPN мрежите са полезни за различни неща, но едно от най-важните им приложения е да осигурят поверителност. Поддържането на регистрационни файлове за това, което потребителите получават онлайн, е заплаха за поверителността на клиентите, така че повечето добри VPN мрежи обещават да не съхраняват журнали, които могат да съдържат тази поверителност.

Как можем да знаем, че VPN изпълняват тези обещания? Е - такива случаи ясно доказват, че много го правят. ExpressVPN трябва да бъде горещо приветстван да прави точно това, което казва - да защитава поверителността на потребителите, като не пази регистрационни файлове, които могат да бъдат използвани за идентифициране на това, което получават онлайн.

Обърнете внимание, че ExpressVPN поддържа някои анонимни статистически данни за използването, но без времеви отметки или IP регистрационни файлове, те не представляват заплаха за поверителността на личните данни на потребителите. ExpressVPN е включен в Британските Вирджински острови (BVI) и казва, че ще отговаря само на правно обвързващо съдебно разпореждане, издадено от съд на BVI.

„Бихме разкрили информация за един от нашите потребители само ако бъдем принудени да направим това с правно валидно съдебно решение, издадено от BVI. Фактът, че ние даваме под наем сървъри от центрове за данни в много страни по света, означава, че имаме връзка в други юрисдикции. Когато властите в такива юрисдикции се свързват с нас, за да разпитат кой потребител на ExpressVPN се е свързал към определен IP адрес или е отговорен за определена мрежова активност, ние им казваме, че нямаме знания да отговорим на такива въпроси, тъй като не притежаваме регистрационни файлове или дневници на дейности. "

Дори там, където по някакъв начин се принуди да предаде трупи, обаче (не беше), нямаше да може да предаде нещо, което няма.

Опасността от VPN сървърите в много страни

ExpressVPN използва за инцидента, за да подчертае опасностите, свързани с лизирането на VPN сървъри от центрове за данни, където те могат да бъдат иззети:

„VPN доставчиците са базирани в юрисдикции по целия свят, някои по-лоши от други. Но що се отнася до сървърните припадъци, няма значение къде се намира VPN компанията; всеки доставчик е еднакво изложен на риск. Потребителите на VPN трябва да са наясно с избора на реномиран доставчик, който инвестира в защита на поверителността и анонимността на своите клиенти. Това включва да се гарантира, че нито една част от личната информация, която се идентифицира, никога не попадне на диск. "

За да гарантира целостта на данните на потребителите в бъдеще, ExpressVPN вече не оперира физически сървъри в Турция, които могат да бъдат нападнати. Вместо това предлага виртуални сървъри, които предоставят турски IP адрес, но в действителност са базирани в Холандия.

„В ExpressVPN положихме много усилия не само за защита на потребителите от течове, но и за защита на поверителността на клиентите при най-лошите сценарии, например когато сървърите са физически конфискувани или по друг начин компрометирани от правителствените участници.“

Стойността на поверителността

Сега някои могат да възразят, че този случай доказва най-тежките обвинения, хвърлени на VPN-та - че те са инструменти, използвани от престъпниците, за да скрият злобните си дейности. Но това е само въпросът - те са инструменти и в това са полезни. Но също като всички инструменти, те могат да използват с лоша цел. Както отбелязва ExpressVPN:

„Убийството на посланик Андрей Карлов беше трагично престъпление. Ние абсолютно не одобряваме опити да се намеси в разследването на инцидента. Условията за ползване на ExpressVPN изискват клиентите да се съгласят да не използват ExpressVPN за друго, освен за законни цели. “

Поверителността обаче е основно човешко право. Това ни дава пространство да обсъждаме идеи и да формулираме собствените си мнения по неща, без да се страхуваме правителствата да ни гледат през рамо.

Тъй като Джордж Оруел разбираше твърде добре, има причина, поради която всяко репресивно правителство от началото на цивилизацията се опитва да нахлуе в личния живот на своите граждани. Поверителността е в основата на понятието свобода,

Това прави факта, че повсеместното наблюдение на правителството в почти всеки аспект от живота ни бързо се превръща в норма наистина ужасяваща перспектива. И когато не са правителства, търговските субекти нахлуват в поверителността ви, за да ви продават неща.

Нуждаем се от инструменти като VPN, за да запазим свободата си пред масовото наблюдение. Това, че те могат (и са) понякога злоупотребяват, е в природата на всеки инструмент, но да се съсредоточим върху това е да играем в ръцете на онези, които биха ни потискали.

Търсенето продължава

Турската полиция иска да получи достъп до iPhone, принадлежащ на Altıntaş, но също така имаше малък късмет в тази посока. Всички нови iPhone са шифровани от край до край, така че Apple трябваше да информира турските власти, че не е в състояние да предостави помощ.

Опитите да наемете частна компания, която да нахлуе в телефона, вместо това се оказаха пред високите разходи, без да се гарантира, че опитът ще бъде успешен.

Прокуратурата сега се надява, че преглед на кадри на живо, направени от държавния телевизионен оператор TRT от местопроизшествието в момента на убийството, ще даде допълнителни улики. Доклад на "Хюриет Daily News" гласи, че 33 заподозрени са свидетелствали във връзка със стрелбата, а четирима са били арестувани.

заключение

В много отношения е жалко, че твърденията за поверителност, отправени от доставчици на VPN, са наистина изпитани само когато някой злоупотреби с тяхната услуга. Въпреки това, този случай доказва, че на ExpressVPN може да се вярва да се грижи за вашата поверителност.

Кредитна снимка: От Urban Reporter / Shutterstock.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me