Във второто от това, което се надявам да бъде дългогодишна поредица от интервюта с водещи фигури в VPN и общността на сигурността, проследих Дейвид Ланг, мениджър комуникации в ExpressVPN.


Как възникна ExpressVPN?

Основателите на ExpressVPN са параноичният тип, които вземат всички възможни предпазни мерки, за да се предпазят онлайн.

Пътувайки до много страни със съмнителни закони за цензура, съчетани с увеличаване на масовия надзор от страна на правителствата по целия свят, те решиха да направят нещо, за да помогнат. Ето как се формира основната ни декларация за мисията: „Улеснете всеки, който използва интернет със сигурност, поверителност и свобода.“

Същият този принцип важи и до днес, както беше през 2009 г., когато нашата услуга беше стартирана.

ExpressVPN е много популярен VPN доставчик. Какви аспекти на услугата смятате за ключови за този успех?

1. Поддръжка 24/7, включително чат на живо - Ние редовно се възхваляваме като доставчик на VPN с най-доброто обслужване на клиенти. Нашите агенти за поддръжка са информирани, ефективни, приятелски настроени и на разположение денонощно, за да помогнат на клиентите ми незабавно при всякакви проблеми, които могат да имат.

2. 145 сървърни местоположения в 94 държави (и брои). Имането на толкова много локации, за да се свържете е важно поради две причини:

  • Обикновено позволява по-добри и по-бързи връзки за потребители, които просто искат да защитят своите интернет данни с VPN, тъй като те могат да се свържат с физически близо място за оптимална скорост. Имаме и функция за препоръка на VPN местоположение, която автоматично избира най-бързото място за нашите потребители. По принцип ние купуваме първокласна честотна лента от най-високо ниво центрове за данни. Не режем ъгли, когато става въпрос за нашата VPN сървърна мрежа.
  • За потребителите, които искат достъп до конкретно съдържание от своята страна, ние предлагаме повече избор, с ръце надолу. Искате ли да гледате британска телевизия или да заобиколите бейзболни затъмнения в САЩ? Няма проблем! Трябва да се свържете, за да гледате южноафрикански ръгби? Покрихме те.

3. Нашата безпроблемна 30-дневна гаранция за връщане на парите. Това, което ни отличава тук е, че ние изцяло изпълняваме искането за възстановяване. Дори ако клиентът е недоволен на 29 ден, ние възстановяваме 100%. Няма прокурорирани суми.

Колко важно е поверителността за вас и защо има значение?

Правото на неприкосновеност на личния живот не винаги може да бъде най-удобният избор, но ние вярваме, че това е основно човешко право, което трябва да бъде запазено. Вашата лична информация принадлежи на вас и вие сами. Ето защо ExpressVPN има строга политика за нулева регистрация за всички данни за сърфиране. Ние сме изградили репутацията си на това клиентите ни да ни се доверяват да поддържат данните им поверителни.

Какво смятате за основни заплахи за неприкосновеността на личния живот на обикновените потребители в този момент?

Мисля, че ясно е, че правната ситуация в много страни, свързана с неприкосновеността на личния живот, масовото събиране на данни и мониторинга на интернет доставчиците, е много тревожна.

Каква роля според вас VPN компании като ExpressVPN могат (и не могат) да играят за подобряване на поверителността на потребителите?

Ние предлагаме услуги, които позволяват на нашите клиенти да поемат контрола върху техния онлайн живот. Това включва предотвратяване на масово наблюдение и проследяване от вашия доставчик на интернет услуги (ISP).

VPN също предлагат средство за борба с местната цензура, като предоставят на хората свободата да локализират своя IP адрес в която и да е от 94+ страни по света. Освен това VPN обвива всичките ви комуникации в защитен тунел, като предотвратява подслушванията да анализират какво предавате.

Друг важен аспект на поверителността е нулева политика за регистрация, която гарантира, че навиците на сърфиране остават частни, дори от VPN компанията. Това е нещо, което ние приемаме много сериозно.

Обратно, VPN не могат да ви защитят от това, което се случва вътре в самото устройство. Ако изтеглите вирус, браузърът ви е компрометиран или изтегляте приложения и софтуер, които събират информация на вашето устройство, вашата поверителност е все още застрашена.

Освен използването на VPN, какви други мерки бихте препоръчали на интернет потребителите, за да защитят своята поверителност?

В допълнение към използването на VPN препоръчвам на потребителите да разгледат следното:

  1. Свържете се с VPN, след това се свържете с Tor
  2. Винаги използвайте силни пароли и 2FA
  3. Плащайте с биткойни
  4. Използвайте Pidgin или Tails, за да запазите личните си чатове
  5. Използвайте PGP
  6. Задайте всички акаунти в социалните медии на частни

ExpressVPN е включен в Британските Вирджински острови (BVI). Разбрах, че правната ситуация е много мътна (в най-добрия случай!) И че BVI регулира собствените си вътрешни работи и няма задължителни закони за съхраняване на данни. Но това е британска отвъдморска територия и затова действа под юрисдикцията и суверенитета на правителството на Обединеното кралство. Тогава ми се струва разумно да приема, че правителството на Обединеното кралство, което е изключително враждебно на личния живот и е ключов член на шпионския съюз, ръководено от НСА „Пет очи“, може да окаже натиск върху правителството на BVI и бизнеса. Какви са вашите мисли по този въпрос?

Бих казал, че ситуацията е много ясна: Въпреки че BVI има думата „британски“ в него, правителството на BVI ефективно оперира с пълни суверенни правомощия и малък надзор от Обединеното кралство. Законодателите на BVI се избират демократично от гражданите на BVI, а съдебната система също е независима от Обединеното кралство.

За разлика от много държави, които нарушават правото на личен живот на лицата, BVI е офшорна юрисдикция, известна със законите за защита на данните..

Внимателно взехме предвид поверителността на нашите потребители, когато избрахме тази юрисдикция.

В BVI няма закони за запазване на данни и за нас, за да считаме съдебно определение за правно обвързващо, то трябва да идва от съд на BVI. Британските Вирджински острови нямат никакви чужди разузнавателни операции и следователно също не са част от шпионския съюз "Петте очи".

Ние също така сме наясно с нулеви инциденти от правителството на Обединеното кралство, които директно притискат компаниите на BVI да разкрият данни за своите клиенти, тъй като те просто нямат юрисдикция за отправяне на такива искания. Компанията на BVI може да представи записи или доказателства за своите клиенти, само ако е разпоредена от Върховния съд на BVI. И за щастие, тъй като ние не регистрираме или следим данните за трафика на нашите VPN сървъри, ние не разполагаме с информация, която би била полезна за нас, ако създадем такава поръчка..

Изглежда правителствата по целия свят развиват манталитет „събирай всичко“. Смятате ли, че това е вярно и ако е така, какво мислите, че може да се направи по въпроса?

Правителствата винаги са били готови да изразходват ресурси за събиране на информация от своите граждани, обвързани единствено с технологичните възможности и размера на техния бюджет. Съвременната технология направи възможно събирането на повече и повече информация на по-евтини разходи. Това, което можем да направим, е да използваме технология, за да ограничим наличната информация и да я направим по-скъпа.

Считам, че е справедливо да кажа, че много наблюдатели в дигиталното пространство за поверителност са доста обезпокоени от последните политически събития в Съединените щати и по целия свят като цяло. Бихте ли искали да спекулирате как могат да изиграят заплахи за неприкосновеността на личния живот и личната сигурност в близко бъдеще?

Съгласен съм и широката общественост има пълно право да бъде алармирана. Мисля, че заплахите за неприкосновеността на личния живот и личната сигурност стават все по-известни, VPN и други инструменти за поверителност ще се превърнат в основни предмети от домакинството.

За обикновения потребител, който иска да се защити от цифрово наблюдение и други заплахи, едно нещо ще стане критично важно: Доверие. Тъй като VPN се разпространяват широко, опитите на правителствата да ги регулират и техните потребители ще се засилят. Изборът на доставчик на VPN, който има доказан опит в опазването на поверителността на потребителите и който не се поддава на външния натиск, ще стане от първостепенно значение..

Виждате ли положителни тенденции в света на онлайн поверителността и сигурността?

Абсолютно. Използваемата технология за повишаване на поверителността е станала лесна и евтина за използване и се развива бързо. Има силно търсене на онлайн поверителност и производителите на софтуер и хардуер осъзнават това. В крайна сметка всичко зависи от това дали хората изискват и използват технология, която зачита тяхната поверителност и отстоява техните права.

Има ExpressVPN всякакви вълнуващи нови разработки в произведенията, които бихте искали да споделите?

Чухте го тук първо: скоро ще подкрепим съвсем нов рутер за приложението ExpressVPN за рутери. Този модел ще бъде най-достъпният досега. С ценови диапазон от само 40-65 долара се надяваме да направим поверителността на целия дом достъпна за всички.

Надяваме се на излизане през май 2017 г..

Благодаря ви, че отделихте време да поговорите с мен.

Благодаря, че отделихте време да ни интервюирате!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me