След като чухте за новото приложение на Carrot Rewards в Канада, е трудно да не се направят паралели с първия пророчески роман на Кори Доктроу „Надолу и навън в вълшебното кралство“. В книгата Doctorow представя футуристична алтернативна реалност, в която технологията е коригирала всички проблеми на човечеството. Смъртта е изкоренена, а гражданите живеят в изобилие.

В неговата изключителна утопия парите са заменени с форма на социален капитал, която позволява на хората да бъдат лесно оценени и класифицирани. Точките за популярност незабавно са достъпни чрез интернет, който може да бъде достъпен в съзнанието на героите на романа.

Сега канадските граждани могат да получат Carrot Rewards, правителствено спонсорирано приложение, което ги награждава с точки за вземане на здравословен избор. Сред експертите за поверителност приложението се подлага на обстрел по същите причини, поради които китайските точки на сусам бяха критикувани. А именно, че Carrot Rewards е просто още една стъпка по пътя на едно гемифицирано общество, където поведенческата наука внимателно се използва за манипулиране на масите.

Приложението се появи преди две години, когато федералното правителство за първи път финансира Carrot Rewards с 5 милиона долара. Оттогава местните власти в Онтарио, Британска Колумбия и Нюфаундленд и Лабрадор осигуряват допълнително финансиране за приложението за социално инженерство. Онтарио, най-новото правителство за осигуряване на финансиране, предаде огромни 1,5 милиона долара.

Андреас Сувалиотис, основател и изпълнителен директор на базираната в Торонто компания за социални промени Carrot Insights, предлага на пазара приложението за правителството. Той казва, че:


„Канада е първата държава в света, която създаде национално приложение, национална мобилна платформа за възнаграждение на своите граждани за по-здравословен живот.“

Според Souvaliotis, приложението Carrot Rewards ще помогне Канада да стане най-добрата страна в света. Смел иск наистина.

Награди ме!

И така какви награди могат да очакват хората и какво трябва да направят, за да получат тези одобрени от правителството лакомства? В момента потребителите на приложенията получават избор за получаване на въздушни мили, Petro-Points, Още награди или Cineplex Scene точки.

Наградете морковите

Потребителите започват да получават награди веднага щом включат приложението. Те са представени с поредица от въпроси за начина на живот, включително: „Завъртането във вашия стол се счита за упражнение?“

Да се ​​каже, че тестът е лесен е подценяване. В края на доста покровителствените въпроси потребителите са натрупали награди на стойност 100 точки. Много добре!

Поддържаща поддръжка

Какво прави правителството на Канада, финансирайки приложение за фитнес? В крайна сметка вече има много приложения за фитнес като Fitbit и Lifelog. Разбиране на отговора на този въпрос може да се намери в статистиката за затлъстяване на нацията, която показва, че „в национален мащаб прогнозираната годишна икономическа тежест, приписвана на наднорменото тегло, вече е с 25 процента по-висока в сравнение с тази на тютюнопушенето, 23,3 милиарда долара в сравнение с 18,7 долара милиард."

На пръв поглед изглежда, че приложението идва от желание за промяна на тези статистически данни. Никой не може да отрече, че идеята е мислите напред. Doctorow, за един (който самият е канадка), видя тази система на възнаграждение да се върне през 2003 г. Може би не е изненадващо, че приложението получава голяма подкрепа както от публичния, така и от частния сектор.

Морков награди партньори

Канадската фондация за сърце и инсулт, Diabetes Canada, BC Health Alliance Living Alliance и Sun Life (канадска компания за животозастраховане) стоят зад проекта. С подкрепата на местните власти и публичната здравна агенция това със сигурност помага да се даде легитимност на приложението.

Може ли наградите от моркови да работят?

Няма съмнение, че в днешно време хората са обучени да реагират на този вид награди. Платформи като Facebook и Twitter вече разчитат на социални системи за харесване, за да нарцистично да възнаграждават хората за ежедневните им дейности. Към това добавете и факта, че хората обичат да получават нещо безплатно, а вие несъмнено имате печеливша комбинация.

В крайна сметка идеята да се доближите до почивка, като спестите въздушни километри в резултат на здравословно хранене, джогинг и миене на зъбите всяка сутрин, определено ще се хареса на много хора. Но безобидно ли е приложението за здравословен начин на живот? Или има по-зловеща страна?

Възникващият проблем с наградите от моркови

Морков награди също не е първият път, когато сме забелязали тревожни знаци на Запад. През август 2015 г. актуализиран патент на Facebook уточни, че приложението може да се използва, за да помогне на кредиторите да дискриминират кредитополучателите въз основа на връзките си в социалната мрежа. Това е изключително важно, като се има предвид колко Facebook знае за хората. Той със сигурност звъни на алармени звънчета за Carrot Rewards, особено когато смятате, че животозастрахователна компания (Sun Life) открито поддържа приложението.

И така, къде свършва информацията, събрана от приложението Carrot Rewards? Това е важен въпрос. За съжаление, политиката за поверителност оставя потребителите в нещо в сива зона. Ан Кавукиян, изпълнителен директор на Института за поверителност и големи данни в Университета Райърсън (и бивш комисар по информацията и поверителността на канадската провинция Онтарио), каза за ProPrivacy.com,

"Carrot Rewards обещава, че "никоя от събраната лична информация не се споделя и обобщените данни няма да се продават." И въпреки това те продължават да заявяват: "Carrot Rewards купува точки от плановете, които след това ги продава на правителствата." Това звучи като очевидно противоречие.

"Бих предупредил хората да не предоставят личната си информация на Carrot Rewards, без желязна увереност, че НЕ информация ще бъде споделена с правителството или друга трета страна. Те трябва да обмислят да кандидатстват за поверителност чрез сертифициране за дизайн, за да предоставят гаранция за поверителност на потребителите във връзка с техните практики."

Внимание

Бъди внимателен!

Крис Клайн, управляващ директор на Международната асоциация на професионалистите за защита на личните данни (IAPP), се съгласява с тази гледна точка. Коментирайки политиката за поверителност на Carrot Rewards, Клайн ми каза,

„[Интересно е да се види признание, че хората може да са загрижени за споделяне с правителството. За мен възниква въпросът какъв тип партньор са различните правителствени агенции? Каква роля играят те? Това не е ясно от бърз поглед на уебсайта им. "

Подобно на Cavoukian, Klein предупреждава потребителите на Carrot Rewards, че те трябва да са наясно с проблемите на поверителността, свързани с използването на такова приложение:

„Като общо правило, мисля, че трябва да приложите теста за разумност към тези схеми, за да видите дали те преминават по-добре. Със сигурност има хлъзгав наклон. Някои програми може да са добре. Някои може да преминат през линията на това, което се счита за разумно.

"Тъй като сме толкова рано в тези технологии, е трудно да се предвиди какви хора, съдии или регулатори ще считат за разумно в бъдеще. Например, вече видяхме, че комисарят за защита на личните данни излиза срещу застрахователната индустрия с молба за ДНК проби. Всъщност Парламентът дори се включи и прие закон за това малко назад. Така че, ясно, има някои видове програми, които ще сметнем за неразумни.

"Всичко това, за да кажем, програмата Carrot Rewards изглежда доста безобидна. Просто се надявам хората да осъзнаят, че се отказват от поверителността си, за да играят. “

Мненията са собствени на писателя.

Кредитът за заглавие се взема от уеб сайта на Carrot Rewards.

Образни кредити: Marta Design / Shutterstock.com, Aleksandar Levai / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me