Появиха се онлайн доклади, че филипинските телекоми Globe Telecom Inc. са претърпели широко разпространение на грешка в данните.


Предполага се, че основният доставчик на телекомуникационни услуги е извел личните данни на клиента на други клиенти чрез имейл. Фирмата, една от най-популярните във Филипините, има около 60 милиона клиенти.

В петък, 28 януари, поредица от оплаквания започнаха да се появяват в хештега #talktoglobe на Twitter на Globe. Според яростни клиенти, Globe изпраща по погрешка своите лични данни за регистрация на други клиенти по имейл. Клиентите първо разбраха, че нещо не е наред, когато получиха имейл, съдържащ данни за личен акаунт на някой друг.

Един клиент на глобуса, който минава през дръжката на Twitter @ rennyjr0528, каза:

„Получих това съобщение от @enjoyGLOBE и се регистрирах, знаейки, че това е законна връзка, тъй като идва от тях. След това ми беше изпратен имейл с лична информация на някой друг! Това е против закона за поверителност на данните! Здравей глобус! ?? Какво **** е това ??? "

Екранна снимка на комуникацията по света

Грешен клиент

Проблемът започна, когато клиентите на Globe получиха възможността да влязат в промоция, за да спечелят билети, за да видят All-Girl K-Pop група BlackPink. Когато попълниха своите данни за регистрация, клиентите на Globe получиха имейл, съдържащ лична информация на някой друг.

Вместо изолиран инцидент, редица клиенти в Twitter съобщиха за едно и също нещо. Един клиент на Globe, наречен Джеф Клифърд Крус, каза за ProPrivacy.com, че:

„Този ​​telco ни изпрати промоция чрез текст, който трябва да се регистрираме на техния уебсайт, за да се класираме. Така тези хора, получили текста, отидоха на уебсайта и се регистрираха, а след като се регистрираха, уебсайтът ни предостави номера за потвърждение и те ще се свържат с нас в рамките на 3 работни дни. Какво се случи след това, те изпратиха копие от нашите данни за регистрация на имейл адреса на друг потребител. “

Крус, който минава до дръжката на Twitter @fordcanhandleit, каза за ProPrivacy.com, че е алармиран от преживяването:

„Нашите пълни подробности са там по имейл и е тревожно.“

Информацията, която изтече за потребителите, включва техните имена, пълни пощенски адреси и мобилни номера.

Събирайки се в името на поверителността

След разпространението на имейлите, Globe клиенти други да спазват поверителността им, като не споделят имейлите. Един клиент, който минава през дръжката @ kaiko0424, отиде в Twitter със следния съвет:

„В случай, че сте получили други данни за клиента с предплатена глобус, моля, не правите екранна снимка и не я публикувайте в Twitter. Нека си помогнем взаимно да защитаваме личните си данни !!! #OnTheList @ talk2GLOB НАПРАВЕТЕ НЯКОЙ !!! ”

Мълчание от глобус

Най-притеснително за изтичането на данни е липсата на реакция от Globe. След скока на обвиненията в Twitter не успяхме да намерим никаква информация от телекомуникационната компания или да се извиним или да посъветваме клиентите какво трябва да направят..

Във Филипините потребителите са защитени от Закона за поверителност на данните от 2012 г. Това законодателство определя строги указания, информиращи администраторите на данни за това как могат да се обработват данните на хората. Това включва строги забрани с кого администраторите на данни могат да споделят данните на хората.

Г-н Крус вярва, че Глобус трябва да получи глоби за това, което е направил:

„@EnjoyGLOBE и @ talk2GLOBE също трябва да бъдат добре за тяхното нарушаване на поверителността на данните, както се случи с Google наскоро. #DataPrivacyBreach ".

Засега потребителите, засегнати от нарушаване на поверителността на глобуса, се съветват да се свържат с Националната комисия за поверителност на Филипините, за да регистрират официална жалба.

Потребителите, които са получили чужди данни в имейл, се съветват да се въздържат от споделяне на имейла и да го изтрият наведнъж. Не трябва да се правят копия на имейла и да не се правят скрийншоти, за да се намали максимално въздействието на щетите, нанесени от Globe..

ProPrivacy.com се свърза с Globe, за да разбере колко клиенти са засегнати от нарушаването на данните, но към момента на писането те не са отговорили..

Актуализация 29/01/2019. Глоуб Телеком отговори на нашето искане за коментар:

"Глоуб Телеком отстрани проблема със засегнатите клиенти при изпращане на грешно потвърждение за потвърждение до друго лице и съобщи инцидента на Националната комисия за поверителност в съответствие с регулаторните изисквания. Това беше просто случай на изпращане на потвърждение за регистрация на данни на грешен индивид и не беше изпратен масово или като група данни. Това засяга само предплатени клиенти, които са се регистрирали в програмата On The List, за да се възползват от билети за концерти и други музикални места на събитията в Глобус. Около 8 851 клиенти бяха засегнати от 60 милиона предплатени клиенти."

Клиентите на глобус са предупредени да внимават за нередовна дейност в техните акаунти. Освен това жертвите на плажа с данни се предупреждават да внимават за опитите за фишинг. С всички телефонни обаждания, текстови съобщения или имейли, за които се предполага, че са от представители на Globe, трябва да се работи изключително внимателно. Засегнатите клиенти трябва да гарантират, че не раздават личните си данни, данни за вход - или други чувствителни данни - на никого, който се свързва с тях. Вместо това клиентите трябва да контактуват директно с Globe, за да се уверят, че общуват с Globe, а не с хакер.

Ако тази история ви е насърчила да вземете по-сериозно онлайн поверителността си, използването на VPN е чудесно място за стартиране. Разгледайте нашата най-добра VPN страница за списък на най-добрите услуги през 2019 г..

Кредитни изображения: Photon photo / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me