Държавният секретар на Обединеното кралство по въпросите на цифровите технологии, културата, медиите и спорта (DCMS), Мат Ханкок, пусна мобилно приложение, което остави експерти по киберсигурност да поклатят глава в недоверие. Министърът на цифровите технологии пусна приложение, предназначено да позволи на хората да разберат информация за политическия му напредък. Той е първият член на Парламента, който някога пусна своето приложение.


Софтуерът стартира с видео на Hancock, който посреща хората на неговия дигитален форум. "Здравейте, аз съм Мат Ханкок и добре дошли в моето приложение", заявява той, преди да добави, че приложението му е:

„Шанс да разбера какво се случва както в моята роля на депутат от Уест Суфълк, така и като секретар на културата, и най-важното е шанс да ми кажете какво мислите и да се ангажирате с други по въпроси, които са от значение за вас."

Мат Ханкок Екран на приложението

За съжаление тези весели начала са изключени от нещо много по-зловещо. Изживяването с Hancock всъщност започва с искане от потребителите да приемат цял ​​набор от инвазивни разрешения. Ужасяващият софтуер пита потребителите за достъп до техните снимки и информация за контакти.

Политиката за събиране на данни и поверителността на приложението е етикетирана "жалък" от експерти по поверителност, които апелират приложението да бъде изтеглено от iTunes и Google Play Магазини.

Така или иначе ще го имам

Невероятно е, че според потребителите приложението на дигиталния министър дори си е помагало за снимките им, след като те специално са отказали разрешение.

Hancock Tweet

Силки Карло, директорът на групата за граждански свободи Big Brother Watch изрази загриженост от критичния недостатък:

"С оглед на некомпетентността на правителството по въпросите на поверителността на цифровите технологии е напълно уместно, че приложението на нашия цифров министър открадва банка от лични снимки на потребители, дори когато е отказано разрешение за достъп до тях.."

Старши служител по застъпничество продължава да описва приложението като "очарователна комедия от грешки. ”Според нея тя не е сама, защото приложението безспорно е забавно. Например, изборът да се нарече приложението „Matt Hancock MP“ означава, че когато стартира приложението, той предизвиква няколко хихикания:

„Matt Hancock би искал достъп до вашите снимки“ и „Matt Hancock биха искали да имат достъп до вашата камера“, софтуерът информира потребителите.

Мат Ханкок Снимки

Консултантът по защита на данните Пат Уолше започна да критикува приложението. Уолше каза, че приложението има някои от най-лошите разрешения, които някога е виждал:

„Правя това от десетилетие и работих по целия свят с различни регулатори относно насоките за дизайн на поверителността на мобилните приложения и това е някои от най-бедните практики, които виждам от много дълго време."

Уолше казва, че приложението има достъп до местоположението на потребителя, както и до типа мобилно устройство. Той е убеден, че Hancock трябва незабавно да спре приложението:

„За държавен секретар, който отговаря за закона за защита на данните, бих очаквал много ясно ръководство. Очаквам най-високите стандарти и явно не е тук."

Тролски централен

И така, какво могат да очакват потребителите от приложението, ако решат да оставят Hancock да има своите данни? Приложението е описано като клон на Facebook. Тя позволява на потребителите да гледат и коментират потоци на живо, да създават публикации на новинарна страница, наречена „Кажи си думата“, и да общуват с други потребители и да имат групови чатове.

Интернет трол

Засега взаимодействието с приложението се оказва главно тролове, които имат достъп до платформата, за да се забавляват в West Suffolk MP. Потребителите, преструващи се на Доналд Тръмп, Борис Джонсън - и други политически фигури - в момента участват в алгоритмично курираните „най-горещи публикации на приложението“" страница. Вторият най-харесван коментар за приложението е от някой, който се преструва на Ed Balls, а коментарът просто казва "Ed Balls".

Депутатът от труда Лиам Бирн вече изрази загриженост относно приложението с министърката на DCMS Марго Джеймс, коментирайки, че:

„Не изисква проверка по имейл, така че хората вече публикуват хардкор порнография.“

Тук няма какво да се види

Мат Ханкок се опита да стигне до защитата на приложението. Според Hancock приложението е безопасно, тъй като е сертифицирано от Apple и "използва стандартна технология на Apple, например технология за фотошоп на iOS за достъп до камерата".

Очевидно Hancock не осъзнава, че приложенията не са специално забранени да задават тези видове инвазивни разрешения. Не е ли точно този тип неща, за които трябва да знае дигиталният министър? Бих се надявал, че Ханкок е разбрал разликата между а) допустимо и б) намръщено от защитниците на личния живот. Очевидно не.

В своето изявление Ханкок продължава да заявява, че смята, че приложението му е по-добро от другите приложения за социални медии, защото това ще му позволи да има "пълен редакционен контрол". Според него това ще му позволи да упражнява високи нива на умереност в общността. Като се има предвид, че потребителите вече качват порно, не може да не се замисли дали на Hancock ще му остане достатъчно време да си върши работата, след като изпълни задълженията си за модериране.

Hancock Fail

Съвършен провал

В позицията си на DCMS Ханкок наблюдава правителствения подход за защита на личните данни на гражданите на Обединеното кралство. През август миналата година именно Ханкок публикува проекта на Великобритания за версията на скорошните правила на ЕС за прилагане на GDPR правилата. Това законодателство на ЕС представлява кодекс на поведение, предназначен да защити и предостави на хората контрол върху тяхната дигитална поверителност.

Версията на GDPR на Hancock попадна под обстрел от застъпнически групи, които смятат, че той не е толкова ефективен, колкото версията за ЕС. Според групи като Privacy International, версията на Обединеното кралство е раздута и включва ненужни дерогации, които я правят много по-малко ефективна.

Приложението на Hancock демонстрира, че човекът, който отговаря за защитата на дигиталната поверителност на Обединеното кралство, е страшно недокоснат от съображенията за данни за разрешенията на приложението. За мъж в своето положение човек не може да помогне да усети, че подходящо количество данни за приложение изобщо не би било никакво.

Мненията са собствени на писателя.

Кредитно изображение за заглавие: Снимка на разрешенията за приложението на Мат Ханкок.

Кредитни изображения: Снимки от приложението Мат Ханкок, ashva / shutterstock.com, Martial Red / shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me