слуша ли ви амазонски ехо?


Съдия в Ню Хемпшир издаде заповед на Amazon да предаде записи от устройство Echo, което потенциално би могло да съдържа решаващи доказателства по делото за двойно убийство на щата Ню Хемпшир срещу Тимъти Верил.

Някъде между 27 и 29 януари 2017 г. прокурорите твърдят, че Верил е намушкал две жени до смърт в дом във Фармингтън, Ню Хемпшир. Кристин Съливан и Джена Пелегрини бяха намерени няколко дни по-късно под брезент в задния двор на имота с оръжието за убийство, заровено близо до телата им. Верил беше обвинен в две точки за убийство от първа степен и се призна за виновен в убийствата. Понастоящем той седи в затвора в очакване, че процесът му ще започне през пролетта на следващата година.

Ключово за делото на държавата срещу Verrill би могло да бъде аудио съдържанието, съдържащо се в сървърите на Amazon, от устройство Echo, разположено в кухнята на дома, където се предполага, че са извършени убийствата. Устройствата на Amazon Echo са оборудвани с активиран с глас цифров личен асистент, който слуша определени думи за задействане и след това започва да записва аудио. След това тези аудио записи се съхраняват на сървърите на Amazon, докато не бъдат изтрити ръчно от потребителя. Прокурорите по делото се надяват, че въпросното устройство Echo е слушало и записвало какво се случва в къщата в непосредствения период от време преди, по време и след убийствата; и че тези записи ще съдържат ключови доказателства за затвърдяване на делото им срещу г-н Верил.

Обосновано или не?

Според заповедта на съдията държавата изисква Amazon да предаде данни от устройството Echo, записани от 27 януари до 29 януари 2017 г. Заповедта обосновава искането със следното изявление:

„Съдът намира, че има вероятна причина да се смята, че сървърът (ите) и / или записите, поддържани за или от Amazon.com, съдържат записи, направени от интелигентния говорител Echo от периода 27 януари 2017 г. до 29 януари 2017 г., и че тези сървъри съдържат информация, идентифицираща всички клетъчни устройства, които са били свързани с този интелигентен говорител през този период от време и че тази информация съдържа доказателства за престъпления, извършени срещу г-жа Съливан, включително нападението и възможното извеждане на тялото от кухнята, във времето период от 27 януари 2017 г. до 29 януари 2017 г. “

Ако тези записи на Echo, разположени на сървърите на Amazon, съдържат уличаващи доказателства, за които държавата подозира, че това може да се окаже, това може да се окаже основно доказателство, което позволява на прокурорите да осигурят присъда по делото.

Въпреки че това потенциално парче от записани на аудио доказателства със сигурност може да бъде от полза в крайна сметка да служи на справедливостта в този гнусен инцидент, то поставя под въпрос присъщите проблеми с поверителността, свързани с богатството на лични данни, които предоставяме на големи корпорации чрез такива услуги, активирани с глас в непрекъснатия стремеж за комфорт и удобство. Озвучителите на Amazon Echo са без съмнение изключително полезни в най-различни ситуации. Използвайки само гласа си, можете да командвате Alexa чрез вашия говорител Echo, за да ви даде прогноза за времето, да проверите банковата си сметка, да пуснете любимата си музика, да ви поръча пица или дори да ви каже шега. Въпреки че това може да бъде абсолютно удобно и понякога забавно, важно е да се отбележи, че тези устройства винаги слушат и събират всички видове лични данни от потребителя.

Не слушаме ... честно

Това каза, въпреки че високоговорителите на Echo могат непрекъснато да слушат, докато микрофонът е включен, според Alexa FAQ на Amazon на Alexa FAQ, „Устройствата Echo са създадени да откриват само избраната от вас будна дума (Alexa, Amazon, Computer или Echo). Устройството разпознава будната дума чрез идентифициране на звукови модели, които съответстват на будната дума. Не се съхранява и не се изпраща аудио в облака, освен ако устройството не открие будната дума (или Alexa се активира чрез натискане на бутон). “

Това е успокояваща информация за потребителите на Echo, което показва, че те имат пълен контрол върху това какво е и какво не се записва и съхранява на сървърите на Amazon. Потребителите на ехо също имат възможност да преминат през своята история на запис на глас и да изтрият завинаги всеки запис. Това обаче може да се окаже обезпокоително за прокурорите в този случай, тъй като те ще се занимават с наличието на записи, които не е задължително да са налични или съществуват.

Може би окуражаващо за прокурорите, от друга страна, е, че има съобщения за други случаи на устройства с активиран Alexa, които записват повече от това, което потребителите им очакват да запишат. Понякога устройствата Echo могат да интерпретират погрешно „будна дума“ или друга команда и да започнат запис, дори когато потребителят не възнамерява да записва. Всяко такова невнимателно записване на устройството Echo в центъра на този случай може да бъде изгодно за обвинението. Следователно, дори и да не са започнали умишлено записи на въпросното устройство, все още има вероятност устройството да е заснело други битове аудио, което може да се окаже полезно за случая на държавата.

Този момент обаче разкрива и тревожната реалност, че тези устройства не са напълно глупави и не са без техните грешки. Притесненията за поверителност при тези видове интелигентни устройства са много реални. Въпреки уверенията на Amazon относно защитата на личния живот на техните клиенти, ние наистина не можем да бъдем 100% сигурни по отношение на цялата широчина на личните данни, които събират и това, което записват чрез своите устройства за интелигентни говорители.

Говорителят на Amazon разкри в изявление пред Associated Press, че няма да пусне записите "без валидно и обвързващо правно искане, обслужвано правилно." Дали Amazon ще се бори със заповедта на съдията или ще се съгласи да пусне записа, остава да видим.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me