Kape Technologies, фирмата зад глобалния VPN гигант CyberGhost, обяви придобиването на конкурентна марка VPN - ZenMate. Утвърденият немски доставчик на VPN е закупен направо от технологичната фирма, която е базирана на остров Ман.


ZenMate обяви през август, че е достигнал 45 милиона инсталации. Той е изкупен от Kape, за да засили и без това силното си европейско присъствие на пазара на цифрови лични данни. Идо Ерлихман, главен изпълнителен директор на Kape, коментира:

"Предоставянето на решения за защита на данните е ключов фокус за Kape, като пазарът се очаква да продължи двуцифрения си растеж през следващите години. Ето защо ние сме щастливи да добавим ZenMate към нашето съществуващо портфолио, тъй като той е изключително допълващ, засилва присъствието ни в Европа и разширява нашата потребителска база на SaaS. “

Придобиването включва както ZenMate, така и неговата компания ZenGuard.

"Kape, бизнес софтуерът за защита на потребителите, с удоволствие съобщава за придобиването на целия емитиран акционерен капитал на ZenGuard GmbH и ZenMate, мултиплатформен софтуер за софтуер за сигурност с фокус върху предоставянето на решения за виртуални частни мрежи, за цялостно разглеждане на 4,8 милиона евро ."

Визуализация на функции на ZenMate

Промени напред?

След придобиването ZenMate ще продължи да търгува под свое име. Това означава, че съществуващите абонати могат да си почиват лесно. Всъщност потребителите могат да очакват подобрения в инфраструктурата и софтуера на VPN, като разширените функции се очаква да бъдат извлечени от съществуващата VPN, CyberGhost на Kape. Андрей Мочола, главен изпълнителен директор на ZenMate, е оптимистичен за бъдещето на ZenMate.

„Изключително сме щастливи да се присъединим към Kape Family и да започнем да си сътрудничим с различни екипи, за да осигурим най-добрата онлайн защита и потребителско изживяване. Мисля, че съществуват естествени взаимодействия между нашите компании, които ще ни помогнат да разраснем бизнеса като цяло във всички възможни области, не ограничени до VPN или защита срещу злонамерен софтуер. "

Знак за предстоящите неща

Придобиването на Kape от конкурентна марка VPN е продължение на тенденция, която ескалира в последно време: Тенденция, която се очаква да се заснежи в бъдеще. За по-малките VPN фирми бъдещето изглежда очевидно, като много от тях вече се надпреварват да се конкурират с бавно появяваща се шепа VPN гиганти.

Пазарът е претъпкан, конкуренцията е висока и някои от най-големите играчи в сектора на сигурността стратегически се движат. Не е изненадващо, като се има предвид, че VPN са 16 милиарда годишно индустрия - което се очаква да се удвои до 2025 г..

През 2012 г. Symantec, фирмата зад популярния антивирусен Norton, стартира собствена VPN, наречена Norton WiFi Privacy. Тогава миналата година Symantec закупи SurfEasy в базирана в Канада VPN, която съществува от 2010 г..

Kaspersky Labs - известната руска фирма за антивирусна и интернет сигурност - миналата година пусна VPN, наречен Secure Connection. През 2013 г. Facebook купи израелската VPN фирма Onavo. През март McAffee навлезе по-дълбоко в пазара на VPN, като се сдоби с канадския доставчик на VPN TunnelBear. По време на придобиването McAffee коментира, че планира да интегрира технологията на Tunnelbear в съществуващата си VPN услуга (Safe Connect).

Лого на Kape

Борба назад

Придобиването на ZenMate от Kape доказва, че не само новодошлите от Big Tech имат апетит да изяждат конкурентни VPN марки. Миналата година StackPath CDN фирмата зад американския VPN гигант IPVanish направи същото, като придоби StrongVPN. Слуховете предполагат, че може би е имало ръка да играе в VPNHub - VPN, лансиран от PornHub по-рано тази година.

Мартин Мюлер, главен изпълнителен директор на PrivateVPN вярва, че можем да очакваме да видим „по-агресивен подход“ към този вид придобивания в бъдеще. Мюлер каза за ProPrivacy.com,

„Мисля, че наблюдаваме консолидиране на пазара и не е тайна, че сме се обърнали към някои водещи фирми.“

Според Мюлер „вероятно е по-евтино да се купуват по-малки доставчици на VPN, отколкото да се харчат тонове пари за реклама.“ Имайки това предвид, изглежда, че много по-малки VPN мрежи редовно се обръщат с оферти. Само времето ще покаже, но изглежда вероятно поне някои от тези доставчици да се включат, за да изкупуват предложения, които са твърде добри, за да откажат.

С бичи прогнози за бъдещето на VPN пазара - тези по-малки фирми със сигурност ще се надяват да държат главата си над водата толкова дълго, колкото е възможно; до такъв момент, когато могат да продадат за по-висока искана цена.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me