Вчера Microsoft актуализира Условията за ползване за цял брой свои услуги. В по-голямата си част промените са доста непоследователни. Въпреки това, части от актуализирания документ имат размахване на езици - защото те имат пагубно влияние върху правата на потребителите на цифрови лични данни.


Промените в „Споразумението за услуги за Microsoft“ се отнасят за цяла гама услуги, включително Xbox, Skype, Cortana, Office 365 и OneDrive. Всъщност тя обхваща общо над 90 услуги на Microsoft. Съответната част е под формата на точки от точка 3 (a) и 5, които гласи:

„В секцията„ Кодекс на поведение “изяснихме, че използването на обиден език и измамна дейност е забранено. Освен това изяснихме, че нарушаването на Кодекса на поведение чрез Xbox Services може да доведе до спиране или забрана за участие в Xbox Services, включително отнемане на лицензи за съдържание, време за членство в Xbox Gold и салда по акаунти на Microsoft, свързани с акаунта. “

"Не показвайте и не използвайте Услугите публично, за да споделяте неподходящо съдържание или материали (включващи например голота, скотост, порнография, обиден език, графично насилие или престъпна дейност)."

Както можете да видите, според новото потребителско споразумение, на двойките вече не им е позволено да се занимават секс помежду си в Skype платформата - без значение колко много ги пропускат - или въпреки факта, че са съгласни възрастни. По същия начин, псуването по време на разговор вече е незаконно - както и запазването на документ с обиден език в OneDrive.

Полудяването по време на рунд Halo, докато отскачате по стрелбата, също може да ви изпадне в неприятност с големия всевиждащ М. Ако бъдете виновни за кълна, можете да загубите вашия Xbox Gold акаунт и Microsoft може да дори конфискуват неплатени остатъци по него. Всъщност дори общуването с Кортана може да доведе до нарушаване на поверителността ви.

Споразумение с Microsoft 1

VPN може да ви помогне да останете лични, вижте ръководствата по-долу за повече информация:

  • Xbox One VPN
  • Windows VPN
  • VPN за Skype

Далеч твърде инвазивен

С бърз поглед ще ви бъде позволено да мислите, че новите условия за обслужване са донякъде неприложими. Все пак нещата стават още по-притеснителни, когато задълбочите още повече в новото споразумение. Раздел 3, буква б) гласи, че:

„Когато разследва предполагаеми нарушения на тези Условия, Microsoft си запазва правото да преглежда Вашето съдържание, за да разреши проблема.“

По принцип Microsoft дава разрешение за достъп до вашите съобщения в Skype, ако смята, че това е просто причина. Същото важи и за която и да е от другите услуги - ако сте регистрирани за лош език - Microsoft си запазва правото да влиза във вашите акаунти и да рови..

Активистът за граждански права и студент по право Джонатан Корбет с право смята, че новите разпоредби на Microsoft са твърде широки. В публикация в блог, публикувана вчера, Корбет коментира:

„Това, което е ясно тук, е, че Microsoft си запазва правото да анулира акаунта ви винаги, когато им се нрави. Те не правят нищо, за да дефинират „обидния език“ (или „графичното насилие“, за това) и през 2018 г., когато някой може да бъде обиден от каквото и да било, тези условия позволяват на служителите на Microsoft да играят неограничен цензур, ако и когато решат. “

Corbett също така изтъква, че не е задължително разследването да бъде задействано от жалба:

"Изглежда, че условията не изискват подаване на жалба срещу вас - просто служителят решава, че иска да „разследва.""

ругаеш

Обиден език

Без ясни дефиниции за това, което се счита за "обиден език", е невъзможно потребителите правилно да се подготвят за тези промени. И защо те дори трябва да го правят? Със сигурност псуването в лична (или в лична голота) не трябва да бъде автоматично забранено?

С реалната възможност за широка загуба на цифрово поверителност в услугите на Microsoft, потребителите трябва поне да получат точни спецификации за това, което могат и какво не могат да правят.

Ами ако например се случи някой, който пише трилър на Onedrive? Дали карането на техния гангстерски герой се кълне през целия роман, отваря ли ги пред възможността за загуба на поверителност в други платформи на Microsoft като Skype? Със сигурност изглежда, че това е възможност.

И кой решава какво представлява „обидно“? В крайна сметка това, което е обидно за един човек - може да се счита за небрежно за друг.

За съжаление изглежда, че цензурата може да се превърне в норма за услугите на Microsoft и не е ясно колко често Microsoft може да си даде просто причина да навлезе в поверителността на своите потребители. Ако инвазивната природа на операционната система Windows е нещо, което трябва да върви, тогава изглежда вероятно технологичният гигант да използва способността си да спира и да търси по-често, отколкото бих искал да се надявам.

Nsa Microsoft

История на Snooping

Може би най-загриженото за тези промени е забележителното напомняне, че Microsoft може и прави сканиране на това, което казвате в Skype. Още от разкритията на Snowden, Skype е на радара за сговор с НСА. През 2013 г. беше разкрито, че Skype е утроил количеството видео и аудио информация, което е предал на NSA.

Имайки това предвид, изглежда справедливо да се чудим дали Microsoft ще използва автоматично откриване на „обиден език“, за да даде на себе си разрешение за достъп до съдържанието на съобщенията на хората в Skype. Microsoft твърди, че:

„Не можем да наблюдаваме цялата Услуга и да не правим опит за това.“

За съжаление, това не разсъждава, защото новото споразумение оставя твърде много сиви зони и ние просто не можем да знаем със сигурност. Ако миналото е нещо, което трябва да върви - може би американските власти - както и Microsoft, които в крайна сметка се промъкват през вашите акаунти.

E2E Шифроване

E2E Шифроване

Един проблясък на надеждата за потребителите на Skype е, че Microsoft обяви през януари, че месинджърът получава Encryption от край до край (E2E) чрез протокола Signal. За съжаление засега това криптиране ще се прилага само за текстови съобщения. В допълнение, потребителите трябва да включат тази функция за криптиране (наречена частни разговори), за да защитят своята дигитална поверителност.

На всеки, който се интересува от поверителността си, настоятелно се препоръчва да включи функцията за частни разговори, особено в светлината на новото споразумение за услуги за Microsoft. За съжаление, частните разговори могат да бъдат включени само между вас и един друг контакт. Функцията не се поддържа в групи. В допълнение, E2E криптирането е достъпно само в Skype на iOS и Android (6.0+).

За да включите функцията, изпълнете следните стъпки:

  1. Докоснете или щракнете върху иконата +.
  2. Изберете Нов частен разговор.
  3. Изберете контакта, с който искате да започнете Частната разговор. Ще бъдете отведени в нов чат с този контакт.
  4. Поканата ще бъде изпратена до вашия контакт с молба да приеме вашата покана. Тази покана е валидна само 7 дни. Ако не приемат преди това, поканата изтича.
  5. Ако контактът приеме, частният разговор ще бъде наличен на това конкретно устройство. За да преместите разговора на друго устройство, трябва да изпратите поканата Private COnversations на другото устройство.

Защо сега?

И така, защо Microsoft направи тези промени сега? Обикновено се смята, че това е заради наскоро приетия Закон за борба с онлайн трафика на хора (FOSTA). Фондация Electronic Frontier посочи приемането на този акт като „мрачен ден за интернет“, защото това е „законопроект, който заглушава онлайн речта, като принуждава интернет платформите да цензурират своите потребители“.

FOSTA / SESTA има силата да държи платформи, отговорни за речта на потребителите, неправомерно споделяното съдържание и всичко друго, което може да се тълкува като трафик.

Мненията са собствени на писателя.

Кредитно изображение за заглавие: tanuha2001 / Shutterstock.com

Образни кредити: dennizn / Shutterstock.com, ShendArt / Shutterstock.com, g0d4ather / Shutterstock.com,

Profit_Image / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me