Някои от най-известните оператори в Обединеното кралство обсъждат възможността за създаване на британска онлайн стрийминг услуга. Твърди се, че BBC, ITV и Channel 4, както и американският оператор NBC Universal, проучват идеята за създаване на услуга, базирана на абонамент, която да съперничи на онлайн поточни гиганти като Netflix и Amazon.

Във Великобритания 4,3 милиона домове се абонират за Amazon Prime Video. Netflix се радва на още по-голяма потребителска база с общо 8,2 милиона абонати. Това са огромни числа и традиционните британски оператори започват да се притесняват, че могат да останат назад.

Деца гледат Netflix

BBC призна, че младежите на възраст между 16 и 24 години прекарват повече време в гледане на Netflix всяка седмица, отколкото консумират съдържание на BBC - както чрез телевизора, така и чрез iPlayer заедно. Това ще бъде горчиво хапче за лелята Бийб, която поглъща, тъй като винаги е затваряла британските телевизионни и радио пазари.

Основният проблем на застаряващите британски оператори е, че новите деца от блока са се възползвали от процъфтяващ абонаментен модел, инвестирайки сериозно в чисто нови програми. Тази творческа експлозия ги удря силно, защото осигурява точно това, което потребителите искат.


И не е само телевизия. BBC потвърди, че младите хора също изоставят радиостанциите си в полза на стрийминг услуги като Spotify и iTunes.

Източник с информация за продължаващите разговори каза пред Guardian, че радиоразпространителите в Обединеното кралство възнамеряват да създадат услуга, която им позволява да останат актуални.

„Всички опции са отворени, те са в началото на разговори и все още няма посока. Но те знаят, че играта на платформа за видео при поискване би била истинска защита за креативните индустрии във Великобритания. "

Трябва да се направи нещо

Тони Хол, генералният директор на Би Би Си, наскоро коментира, че ако не вдигне чорапите си, „глобалният медиен пейзаж ще бъде доминиран от четири, може би пет, бизнеса на западния бряг на Америка в следващите години“.

Това изглежда като разумна прогноза. В края на краищата потребителите вече не искат да бъдат програмирани с лъжици - вместо това предпочитат да консумират съдържание както и когато искат.

Това не е първият път, когато BBC, ITV и Channel 4 проучват възможността за съвместно предприятие.

Проект Кенгуру

През 2007 г. трите най-големи телевизионни оператора в Обединеното кралство планираха да пуснат онлайн услуга, наречена „Кенгуру“. Това начинание, което беше описано като „новаторско“, би създало приходи, като позволява на потребителите да плащат за гледане на телевизия извън първоначалния 7-дневен прозорец.

За съжаление, концепцията за бъдещо мислене в крайна сметка бе свалена от Комисията за конкуренция на Обединеното кралство. По това време Петер Фрийман, председателят на Комисията по конкуренция, заяви:

"След подробно и внимателно разглеждане решихме, че това съвместно предприятие би представлявало твърде голяма заплаха за конкуренцията на този развиващ се пазар и трябва да бъде спряно."

Източник, близък до Би Би Си, каза пред Guardian, че новата стрийминг услуга изглежда „малко се изпрашва от кенгуру, което е добра идея, която никога не би трябвало да бъде блокирана“.

Какво да очаквам?

Откакто първоначално е бил предложен кенгуру, много неща са се променили. ITV Hub и Всички 4 са работили усилено, за да издигнат място за себе си на дигиталния пазар и двамата се радват на разумен успех.

Според източници, BBC има желание да запази iPlayer като основна марка в новия проект - но това изглежда малко вероятно да бъде приемливо за останалите оператори.

Анализ на конфиденциалността на ProPrivacy

Традиционно видеосъдържанието е лицензирано за конкретни региони за всеки отделен случай. Това доведе до широкото използване на гео-ограничения. VPN технологията, която позволява на хората да се преструват, че са в друга държава, бързо прави георестрикциите излишни. Например, чрез използване на VPN Netflix абонатите имат достъп до съдържание на Netflix, предварително блокирано в техния регион. Това става все по-популярно.

Като произвежда Netflix Originals и купува съдържание веднага за своята услуга, Netflix е в състояние да предлага съдържание на всички пазари наведнъж. Сега виждаме същото от харесванията на Амазонка и Хулу.

Тази нова форма на глобално разпространение на съдържание пряко заплашва модела на финансиране на BBC. Във Великобритания всяко домакинство, което гледа или записва телевизионни предавания на живо, докато те се излъчват, трябва да притежава телевизионен лиценз.

Малко вероятно е BBC някога да се откаже от златното си яйце (задължителни лицензионни такси), но с ново поколение потребители, които са щастливи да се откажат от телевизията на живо, Beeb може да положи основите на абонаментната телевизионна услуга, която е достъпна не само във Великобритания, но в целия свят.

Мненията са собствени на писателя.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me