Бразилското правителство обяви планове за инсталиране на китайски камери за разпознаване на лица с цел предотвратяване на престъпления.


Ако бъде приет, законопроектът ще позволи да се монтират камери в много обществени пространства, включително железопътни и метро станции, летища, пешеходни зони и особено в квартали, страдащи от високо ниво на трафик на наркотици и организирана престъпност.

Бразилското правителство се надява да приеме законопроекта през февруари и да започне да инсталира камерите в Рио де Жанейро скоро след това. Казва се, че камерите ще помогнат на полицията в превенцията на престъпността - като им позволят бързо да определят заподозрени и лица, които представляват интерес. Въпреки това, като се има предвид състоянието на настоящата политическа среда в Бразилия, камерите могат да се считат за тревожно развитие.

Камера за видеонаблюдение

Притеснения за поверителност

Въпросната технология вече се използва в цял Китай, където управляващата Комунистическа партия вече разполага с около 170 милиона камери - с изумителните 400 милиона повече, които се очаква да бъдат добавени скоро. Китайската полиция вече ги използва за свързване на лица с информация, съхранявана в правителствените бази данни.

За китайските граждани, които сега също са подложени на система за социални кредити, нахлуването в личния живот е всеобхватно. Технологията позволява на органите на реда и правителствените органи постоянно да водят раздели на хората, докато се движат из обществени пространства, проверявайки техния пол, възраст, каква кола карат и други данни, като трудова и данъчна документация.

Експертите по поверителност смятат, че новото крайно дясно правителство на Бразилия ще приеме законопроект, който позволява същата инвазивна технология да бъде изведена на улиците в Бразилия. Това, което дори бразилските власти може да не осъзнаят, е, че сложните китайски камери също могат да изпращат данни обратно на китайското правителство.

Бразилско разпознаване на лицето

Кошмар за наблюдение

В САЩ двама от най-важните производители на охранителни камери в Китай (Hikvision и Dahua) вече са забранени от администрацията на Тръмп. Това последва разкрития, че камерите са инсталирани на заден план в тях, което позволява на правителствените хакери да изпращат изображения обратно на китайското правителство.

В Австралия същите камери наскоро бяха изтръгнати от чувствителна австралийска военна база, предния вход на правителствените служби, федералните ведомства, сградата на австралийската разузнавателна агенция и базата на военновъздушните сили в Единбург, Кралските австрийски сили. С циркулиращи доказателства, че китайските производители на камери работят с правителството за извършване на скрито наблюдение - алармени звънци също звънят в Нова Зеландия.

Вече е известно, че камерите са достатъчно сложни, за да изпълняват политически шпионаж. През 2017 г. те проследиха журналист на Би Би Си в метрото в Пекин само 7 минути след като властите въведоха снимката му в базата данни на системата. При такива обстоятелства е лесно да се види как камерите с възможности за разпознаване на лица могат да представляват сериозен риск за националната сигурност.

Нещо повече, данните за разпознаване на лица са изключително ценни - не само защото могат да бъдат използвани за по-нататъшно разработване на AI алгоритми - но и защото могат да се комбинират с данни от вторични източници за предоставяне на хакери или на китайското правителство с високо инвазивни набори от данни за бразилското граждани.

Неизбежни последици

Според Renato Opice Blum, координатор на програмата за цифрово право в Института за научни изследвания и образование (INSPER) в Сао Пауло, камерите са неизбежни, но той се надява законодателството за поверителност да влезе в сила през 2020 г. (Закон за защита на данните, който беше одобрен при предишното правителство) ще помогне за защита на бразилските граждани: „Смятам, че този път е необратим. Поради тази причина ще е необходимо да се следи обществото и да се актуализира законодателството, за да се избегне злоупотреба при използването на тези инструменти. "

Бразилия с новоизбраната си крайно дясна администрация вероятно има достатъчно да се тревожи за у дома, без Китай да се дебне на заден план. Крайните десни имат история на наблюдение и умение за промяна на законите според собствените си нужди. Без значение от какъв начин го гледате, камерите с възможности за разпознаване на лица вероятно ще предизвикат масово нахлуване в личния живот на бразилците в момент, когато политическият пейзаж на Бразилия вече изглежда мрачен

увеличаването на правителствения надзор ви прави предпазливи за собствената си поверителност, можете да останете частни онлайн, като използвате. Вижте нашата най-добрата VPN страница без регистрации за повече информация.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me