Както вероятно повечето от нашите читатели досега ще знаят, Федералната комисия за комуникации (FCC) на практика прекрати мрежовия неутралитет в Съединените щати през декември.


Законът за възстановяване на интернет свободата заменя силните закони за неутралност на мрежата с „леки докосвания, базирани на пазара“ правила, които се регулират от беззъбата Федерална комисия по търговия (FTC). FCC направи това въпреки факта, че почти никой не го иска.

Старите правила за неутралност на мрежата предоставиха жизненоважна защита за всички потребители на интернет срещу буйната алчност на широкомащабните доставчици на интернет услуги (ISP), които единствените се възползват от промените.

Тогава не е изненадващо, че общественият протест и съпротивата срещу решението на FCC са яростни. Най-важното е, че редица държави заявиха, че ще продължат да прилагат правилата за неутралност на мрежата в нарушение на решението на FCC.

Калифорния, Ню Йорк и Ню Джърси всички заявиха, че доставчиците на интернет услуги трябва да спазват строги правила за неутралност на мрежата. В допълнение към това 22 държави съдят FCC по въпроса.

Законът за преглед на Конгреса

Борбата за бъдещето (FFTF) е основна група за застъпничество в областта на цифровите права, която е била начело на съпротивата срещу FFC и атаката срещу неутралитета на мрежата. И се удари в нова линия на атака ...

„Законът за преразглеждане на Конгреса (CRA) ... дава право на Конгреса да преразглежда чрез ускорен законодателен процес нови федерални разпоредби, издадени от правителствените агенции, и чрез приемане на съвместна резолюция за отмяна на регламент.“

С други думи, тя позволява на избраните служители в Конгреса да отменят решенията, взети от федерални агенции като FCC.

„АКР би отменил чисто решението на FCC от 14 декември и възстанови предишните правила за неутралност на мрежата, които никога не трябваше да бъдат отменени. Facebook, Twitter и Google заявиха, че подкрепят усилията на CRA в изявление до сенатора Markey on the Hill. Освен че е най-ясният път за възстановяване на правилата, той играе решаваща роля за предотвратяване на лошото законодателство, поддържано от интернет доставчика, което се превърна в нестартиращо благодарение на инерцията зад АКР. "

27 февруари - Ден на действие!

„Борбата за бъдещето“ казва, че вече има 50 сенатора, които са поели ангажимент да подкрепят използването на CRA, за да отменят заповедта на FCC за неутралитет. За да се приеме резолюция в Сената, нужен е само още един глас!

Ако АКР премине в Сената, тогава той ще окаже огромен политически натиск върху Камарата, която е добре наясно колко непопулярна е крещящата крон на FCC с електората.

Получаването на CRA през Къщата обаче няма да е лесно. Необходимо е обикновено мнозинство (218 гласа), което ще изисква победа над над 20 републикански членове на Камарата. Както ни каза Пиърс Стенли от FFTF,

"Това ще бъде сериозна трудна битка, но това е изпълнимо."

Най-важното засега е, че това е поредната битка за още един ден. Първото нещо е да получите CRA чрез Сената, което означава да включите един или повече републикански сенатори на борда. FFTF сега призовава за натискане на 27 февруари, за да получи последния вот.

какво мога да направя, за да се боря с неутралитета на мрежата?

Гражданите на САЩ, които искат да помогнат за получаването на CRA чрез Сената, могат да изпратят обаждания и имейли до Конгреса като част от съгласувани усилия с други компании и групи от обществен интерес на 27 февруари 2018 г..

За да се включите, моля, присъединете се към кампанията Battle for the Net, организирана от FFTF. Помня - само още един глас е необходим, за да премине в Сената!

Нетна неутралност - грунд

Само в случай, че живеете на Марс през последните няколко месеца, неутралността на мрежата е идеята, че интернет доставчиците и правителствата третират целия интернет трафик еднакво. Това означава „да не дискриминираме или зареждаме различно по потребител, съдържание, сайт, платформа, приложение, тип свързано оборудване и начини на комуникация.“

Това е крайъгълен камък на иновациите и свободното изразяване в интернет. Без неутралност на мрежата интернет просто нямаше да е този успех. Без неутралност на мрежата:

Интернет доставчиците могат да дискриминират срещу услугите на съперник

Например чрез дроселиране (или дори блокиране) на доставчици на съдържание като Netflix, Facebook и Google, като същевременно предоставят на клиентите неограничен и приоритетен достъп до техните собствени услуги.

Това вече се случва. Verizon освобождава услугата Go90 от плановете за данни на своите клиенти, AT&T прави същото за собствения си онлайн стрийминг на DirecTV Now, а T-Mobile сключва сделки с доставчици на съдържание, за да позволи на клиентите им да заобиколят обичайните си граници на данни.

Иновациите са задушени

Netflix, Facebook и Google вероятно могат да си позволят да плащат на интернет доставчиците, за да предоставят увеличена честотна лента за своите услуги. Стартиращите компании обаче няма да могат да направят това. Това ефективно ще остави малките, иновативни компании мъртви във водата, като същевременно ще засили монополното удушение, което големите, утвърдени компании имат в интернет.

Интернет ще стане фрагментиран на две или повече „нива“

По-малко защитените клиенти ще бъдат насочени към специални интернет пакети „в кабелен стил“, които предоставят достъп само до избрани услуги. Неограниченият достъп до интернет ще бъде предоставен само на онези, които могат да си позволят да го платят. Това ще задълбочи цифровото разделение и ще доведе до увеличаване на икономическото и социалното неравенство.

Също така няма нищо, което да попречи на доставчиците на интернет услуги да заглушат или дори напълно цензурират съдържание на политически, социални или религиозни основания. С други думи, големи пари ще бъдат разрешени да препускат грубо над интересите на обикновените хора.

заключение

Неутралността на мрежата е жизненоважна за свободния и егалитарен интернет, така че борбата за неутралитет на мрежата е борба за самата душа на нашето все по-дигитално общество.

Искаме ли да живеем в свят, в който достъпът до най-преобразуващата технология, налична за човечеството, тъй като поне изобретяването на печатницата е затворена градина, чиито вратари са големи корпорации, посветени на алчността и личния интерес?

Ако не, тогава моля, присъединете се към битката за неутралитет на мрежата, като започнете от деня на действие на FFTF 27 февруари.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me