Старата новина е, че разузнавателните агенции като НСА и ЦРУ обичат да използват технологиите на гражданите срещу тях. Всъщност съвсем наскоро НСА промени декларацията на мисията на своя уебсайт, за да премахне „честността“, „доверието“ и „откритостта“ от основните си ценности. Това изглежда доста весело, като се има предвид, че Джеймс Клапър излъга Конгреса за Призма през 2013 г. Честността, изглежда, никога не е била особено в дневния ред на НСА.

Миналата година се появиха новини чрез Vault 7 на Wikileaks, които разкриха, че ЦРУ редовно използва мобилни устройства и смарт телевизори на хората, за да ги подслушва. В книгата си „Американски шпиони“ Дженифър Граник рисува кристално ясна картина на видовете вратички, използвани от американските власти, за да поставят американците под наблюдение.

Постоянното подслушване се случва и ще продължи да се случва. Всъщност само преди две седмици Конгресът одобри повторното разрешение на раздел 702 от FISA. Това законодателство съдържа изменения, които ще позволят на американските разузнавателни агенции да подслушват американски граждани по време на шпиониране на чужденци. Още повече вратички. Поне НСА беше достатъчно честен, за да премахне честността от изявлението си за мисия.

Горчив вкус

Сега се появиха новини, които разкриват, че правителството на САЩ е придобило вкус на собственото си лекарство. Горчив вкус е оставен в устата на САЩ в ръцете на популярно електронно устройство - точно като онези, които обикновено би било подходящо да се подслушват на гражданите.

Въпросното устройство се нарича Fitbit. Това е безобидно изглеждащо приспособление за фитнес мониторинг, което хората носят на китките си. Освен че записва сърдечния ритъм на потребителя, броя на предприетите стъпки и изгорените калории, устройството използва GPS, за да поддържа раздели на маршрутите за джогинг, предприети от неговите потребители.


Фитбитският разработчик Strava - който смята себе си "социалната мрежа за спортисти" - редовно публикува карта с джогинг маршрути с около 27 милиона души. Миналият ноември тази глобална база данни с „горещи точки“ беше актуализирана и това, което разкри, изпрати треперене по гръбнака на Централното командване на САЩ..

Fitbit 1

Разкрит е тренировъчен маршрут около предполагаема база на ЦРУ в Могадишо.

Отбелязани военни бази

Веригата събития започва, когато американските военни са издадени Fitbits като част от програма, която да им помогне да наблюдават собствените си фитнес дейности. Навремето това изглеждаше като разумен план. Това е до миналата събота, когато Нейтън Русер, австралийски студент и анализатор от Института за обединени аналитици на конфликти, внезапно туитира, че „топлинната карта“ на Fitbit е направила американски военни бази "ясно идентифицируем и картографируем."

Донякъде смущаващо, някои от очевидно подчертаните бази се предполага, че са строго секретни военни съединения в САЩ и по света.

С яйце по цялото си лице Пентагонът излезе на преден план, за да признае непреднамерения надзор. В изявление, направено в понеделник, говорителят, полковник Роб Манинг, коментира, че Министерството на отбраната на САЩ ще преразглежда политиката си по отношение на смартфоните и носимите устройства:

"Ние се отнасяме сериозно към тези въпроси и преглеждаме ситуацията, за да определим дали е необходимо допълнително обучение или насоки и дали трябва да се разработи някаква допълнителна политика, за да се гарантира постоянната безопасност на служителите на Министерството на вътрешните работи в страната и чужбина.

Манинг добави, че министърът на отбраната Джеймс Матис е имал "беше много ясен да не изтъкваме нашите възможности да помогнем на врага или да дадем на противника каквото и да е предимство, така че това ще бъде и нашият подход.."

Твърде късно?

И така, колко щети са нанесени? Това, което е известно, е, че през 2013 г. около 2200 военнослужещи са били издадени на ръката на Fitbit Flex. След това през 2015 г. тази програма беше разширена и още 20 000 войници и военни са получили Fitbit като част от програма, наречена "Триада за изпълнение."

Според австралийския студент изглежда, че Fitbits са причинили много сериозен теч в разузнаването. Това каза Русер в профила си в Twitter:

"Ако войниците използват приложението, както правят нормалните хора, като го включат за проследяване, когато отиват да правят упражнения, това може да бъде особено опасно. Тази конкретна писта изглежда сякаш записва обикновен маршрут за джогинг. Не бива да мога да установя никаква информация за образец на живота от тази далеч."

Намирайки се от военните бази, които Ruser е открил, изглежда, че военнослужещите, които са били издадени на Fitbit, не са били информирани за необходимостта да изключат GPS логването до сървърите на Stava. Скот Лафой, анализатор на изображения с отворен код, казва, че е рано да се каже колко вреди могат да бъдат данните. Той обаче признава, че е тревожно:

"По отношение на стратегическите неща, ние знаем всички бази там, знаем много позиции, това ще са само хубави спомагателни данни. От сайта е възможно да се идентифицират бягащите маршрути на хората. Проследяването на времето за движение на бази може да предостави ценна информация за патрулните маршрути или къде е разположен конкретен персонал. "

Това, което изглежда вероятно, е, че чуждестранните военни и разузнавателни агенции ще бързат - не само да разберат дали могат да определят тайните американски бази - но и да разберат дали техните бази също са били компрометирани. На снимката по-долу картата Страва ясно "топлини нагоре" база RAF в Mount Pleasant in the Falklands: доказва, че не само американските военни са засегнати.

Fitbit Raf

Може би най-притеснителната е перспективата, че военнослужещите в Близкия изток и Африка могат да използват картите за проследяване на движението на американските войници. На теория това разузнаване може да доведе до нахлуване в ръцете на тези бойци. Лафой коментира:

"Ако данните всъщност не са анонимни, тогава можете да започнете да измисляте разписания и да харесвате някаква много тактическа информация и тогава започвате да навлизате в някои доста сериозни проблеми."

Добрата новина е, че Страва издаде изявление, в което казва, че се радва да си сътрудничи с американските военни, за да скрие части от картата, които смята, че може да навреди. Колко време ще отнеме това и колко вредна информация може да изтече междувременно е трудно да се каже.

Мненията са собствени на писателя.

Кредитно изображение за заглавие: A. Aleksandravicius / Shutterstock.com

Кредитни изображения: Снимки, направени от топлинната карта на Става

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me