Излязоха доказателства, че американската полиция използва система, която им позволява да локализира почти всеки телефон в страната и сега се смята, че някои ченгета може да използват тази система без подходящи заповеди за това..


В САЩ полицията има достъп до система, разработена от фирма, наречена Securus Technologies. Тази система може да се използва за намиране на мобилни телефони по време на разследванията. Системата Securus може законно да се използва от властите за „пинг“ на местоположението на телефона, след като бъде получена заповед; обаче сега се опасяват, че системата може да е била злоупотребена.

Доказателствата за пръв път започнаха да се събират миналата година, когато депутат от Мисури беше обвинен, че използва специализирана система за незаконно триангулиране на местоположенията на мобилните телефони. Предполага се, че Кори Хътчесън е получил достъп до системата „Секурус“ „с неправомерната цел да шпионира ищците за собствена лична изгода".

Полицейска кола

Дупки в системата

Securus позволява на ченгетата да пинг локации на мобилни телефони в реално време, като използват инфраструктура, която обикновено се използва от маркетинговите фирми за достъп до данни за местоположението, предоставени от големи мобилни оператори като Sprint, Verizon и AT&T.

Според твърденията Хъчсън е използвал системата 11 пъти между 2014 и 2017 г., за да открие местоположението не само на членове на широката общественост - но и на съдия и член на държавния патрул.

За съжаление, въпреки че са необходими заповеди за достъп до системата за проследяване на телефона, изглежда, че Securus не е внимателно проучил исканията и в резултат на това Hutcheson успя да злоупотреби със системата.

В изявление, направено миналия четвъртък, Securus заяви, че изисква „клиенти“ (полицаи и служители на поправките) да качат подходящата документация - заповед или потвърждение, преди да обработят искане. Според сенатор Рон Уайдън (Орегон), обаче, Секурус призна, че не "провежда никакъв преглед на исканията за наблюдение".

Жалба на Fcc

Официална жалба на FCC

Сега Уайдън е написала официална жалба до Федералната комисия за съобщения. В писмото Уайдън заявява, че „безжичните превозвачи имат задължение да предприемат положителни стъпки, за да проверят исканията на органите за прилагане на закона.“ Той коментира, че Securus изобщо е в състояние да предостави услугата е доказателство, че превозвачите на мобилни телефони „не контролират достатъчно достъпа до клиентите. „частна информация“. Според него системата силно нарушава правото на гражданите на САЩ на неприкосновеност на личния живот.

Изследовател по сигурността, наречен Тобиас Енгел, каза на Motherboard, че вярва, че американските мобилни оператори продават своите клиенти. И Енгел, и Уайдън смятат, че телекомуникационните фирми не получават подходящо разрешение от потребителите, преди да предадат данните за местоположението на трети страни. Енгел заяви, че:

„LE [правоохранителните органи] се насочват към тази„ търговска “опция, която изглежда има много по-ниска бариера за влизане, отколкото ако са поискали този вид достъп от превозвачите сами.“

Това не е изненадващо и е страхотно напомняне, че американските доставчици на интернет услуги, които миналата година получиха разрешение да продават истории за сърфиране в интернет на трети страни, вероятно продават данни на американските агенции за наблюдение (което им позволява да прослушват гражданите на САЩ без контрол). За съжаление, тези видове вратички са високо ценени от американските власти - както е обяснено в отличната книга на Дженифър Граник „Американски шпиони“.

Глобална епидемия

Не само в САЩ данните за мобилно местоположение се използват несправедливо от властите, за да нахлуят в личния живот на хората.

В Дания съдилищата миналата година решиха, че задължителното проследяване на гражданите, което позволява „всяко движение във физическото пространство“ да бъде „регистрирано и съхранявано“ в продължение на 12 месеца, е законно. Във Великобритания наскоро един британски съдия публикува публично с убеждението си, че един ден може би е законно изискване жителите на Обединеното кралство да носят телефоните си със себе си по всяко време.

В реч пред Юридическото общество сър Джефри Вос QC, канцлер на Върховния съд, заяви, че непрекъснатото регистриране на движенията на индивида би било от голяма полза за полицията,

„Повечето хора носят смартфоните си на своя човек по всяко време с включено GPS местоположение. Те правят това доброволно, но ако законодателите, например, изискват гражданите да носят телефони по всяко време, ще бъде още по-трудно да се избегне откриването. “

Мобилно наблюдение

Хлъзгав път

С мнения като тези и технологии като Securus, не е чудно, че звънят алармени звънци. Дори в държави, които обикновено се смятат за добри за уединение като Холандия, са отправени множество оплаквания относно интелигентни сензори, сканиращи телефони за номера на Mac, за да се проследят хората, докато се движат из холандските градове.

И не само органите на реда използват мобилните телефони за проследяване на хората. Австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите (ACCC) понастоящем разследва Google заради твърденията, че тайно използва данните от телефонния план на австралийците за скрито проследяване на техните местоположения.

Google Snooping

Според фирмата за софтуер за софтуер Oracle Google натрупва около един гигабайт мобилни данни всеки месец от австралийските акаунти за Android. В САЩ има доказателства, че данните за местоположението на Google също се експлоатират от властите, добавяйки още една тревожна сложност към проблема.

Поне в четири случая миналата година полицаи в Роли, Северна Каролина, използваха заповеди за издирване, за да изискват данни от акаунти в Google - не за конкретни заподозрени - но свързани с всяко мобилно устройство, което се е приближило до мястото на престъплението. Нека това потъне.

Мненията са на писателите.

Кредитно изображение за заглавие: dennizn / Shuttestock.com

Образни кредити: Леонард Жуковски / Shutterstock.com, vchal / Shutterstock.com, josefkubes / Shutterstock.com, achinthamb / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me