Интернет, както знаем, е в сериозна опасност. Федералната комисия за съобщения на Съединените щати (FCC) планира да предаде правомощията, които в момента има за прилагане на правилата за неутралност на мрежата по отношение на доставчиците на интернет услуги (ISP).


Това ще консолидира силата на големите бизнеси, ще задуши иновациите и ще проправи пътя към двустепенен интернет, където само заможните могат да си позволят неограничен достъп до тази технология, променяща играта. Това е ход, който не е в интерес на никого, с изключение на доставчиците на големи имена на САЩ, които лобираха силно за промените.

На 12 юли Amazon, Reddit, Mozilla, StartPage, ProPrivacy.com и много други интернет компании се присъединяват към активистите за неутралност на мрежата за "Ден на действие в интернет, за да се спести неутралитет на мрежата." Кампанията се организира от групата за борба с цифровите права за борба за бъдещето (FFTF).

Какво е мрежова неутралност?

Неутралитетът на мрежата е идеята, че целият интернет трафик се третира еднакво от интернет доставчиците и правителствата. Това означава „да не дискриминираме или зареждаме различно по потребител, съдържание, сайт, платформа, приложение, тип свързано оборудване и начини на комуникация.“

Това е крайъгълен камък на иновациите и свободното изразяване в интернет. Без неутралност на мрежата интернет просто нямаше да е успехът, какъвто е. Без неутралност на мрежата:

  • Интернет доставчиците могат да дискриминират конкурентните услуги. Например чрез дроселиране (или дори блокиране) на доставчици на съдържание като Netflix, Facebook и Google, като същевременно предоставят на клиентите неограничен, приоритизиран достъп до техните собствени услуги.
  • Иновациите са задушени. Netflix, Facebook и Google вероятно могат да си позволят да плащат интернет доставчици, за да предоставят увеличена честотна лента за своите услуги. Стартиращите компании обаче няма да могат да направят това. Това ефективно ще остави малките, иновативни компании мъртви във водата, като същевременно ще засили монополното удушение, което големите, утвърдени компании имат в интернет.
  • Няма нищо, което да попречи на доставчиците на интернет услуги да заглушат или дори напълно цензурират съдържание на политически, социални или религиозни основания.
  • Интернет ще бъде разпокъсан на две или повече „нива“. По-малко заможните клиенти ще бъдат насочени към специални интернет пакети „в кабелен стил“, които предоставят достъп само до избрани услуги. Неограниченият достъп до интернет ще бъде предоставен само на онези, които могат да си позволят да го платят. Това ще задълбочи цифровото разделение и ще доведе до увеличаване на икономическото и социалното неравенство.

С други думи, големи пари ще бъдат разрешени да препускат грубо над интересите на обикновените хора.

Защо е в голяма опасност?

През 2014 г. беше направен подобен опит да се демонтира неутралността на мрежата, но FCC беше принуден да извърши обрат. Бившият председател на FCC Том Уилър, бивш лобист на телекомуникационната индустрия, прояви малък апетит за спестяване на неутралитет на мрежата, след като съдебно решение обезсили съществуващите правила.

След мащабна кампания от интернет активисти, FCC отвори предложенията си до публичен коментар. След като бяха получени над четири милиона коментара, вследствие на което уебсайтът на FCC се срива два пъти, Уилър се поддаде.

FCC се премести да защити неутралността на мрежата, като класифицира интернет като помощен дял II. Това постави доставчиците на интернет услуги под контрола на FCC и му позволи да въведе ясни и разумно строги правила за неутралност на мрежата.

FCC обаче вече има нов председател на републиканците, който беше назначен от Доналд Тръмп. Аджит Пай е бивш лобист на Verizon и неговата антипатия за регулиране на индустрията е добре известна. В миналото той е описал съществуващите правила на FCC за неутралност на мрежата като „грешка“, а сега иска да отмени решението на Wheeler за 2014 г..

Какво предлага Pai вместо това?

Pai иска да класифицира широколентовата връзка като „Информационна услуга от дял I“, което означава, че правилата за блокиране, ограничаване и плащане на приоритет по същество ще изчезнат. Като услуга от дял I, интернет ще попадне под правомощията на Федералната търговска комисия (FTC), вместо на FCC.

FTC обаче ще има много малко зъби в тази роля. Понастоящем публикуваното Известие за предлагане на правила (.pdf) е поразително неясно по някои основни проблеми. Експертните наблюдатели очакват, че вместо настоящите приложими правила, доставчиците на интернет услуги ще бъдат помолени да поемат доброволни, необвързващи ангажименти към принципа на неутралност на мрежата.

На теория, FTC може да продължи след доставчиците на интернет услуги, които не изпълняват тези обещания, с мотива, че са подвели клиентите. Както забелязват обаче Нилай Пател от The Verge и бившият съветник на FCC Джиджи Сон, това едва ли ще се случи в действителност.

Компаниите променят условията си на обслужване през цялото време, без да се включва FTC. Дори и да се намеси, FTC може да реагира реактивно само след като вече е била нанесена щета.

Освен това, далеч не е ясно, че съгласно предложенията на Пай, интернет доставчиците всъщност ще трябва да дават такива обещания! Както ни отбеляза експертът по поверителност на потребителите и говорителят на StartPage.com Лиз Макинтайър,

„Интернет доставчици като Verizon и AT&Аз съм яздил грубо над доброволните молби „Не проследявайте“. Бихме идиоти да им се доверяваме на доброволен мрежов неутралитет."

Публична консултация

Поне в обобщено шоу за слушане на потребителите, FCC покани американската общественост да коментира предложенията си. Това, което стана ясно, обаче, е, че той няма малко намерение да взима под внимание резултатите от тази консултация. Всъщност отношението му към целия процес беше доста скандално. Примерите включват:

  • До 20% от коментарите, получени от FCC, изглежда са изпратени от спам ботове, използвайки идентичности, получени чрез нарушаване на онлайн данни. Когато някои от онези, които са се представяли за себе си (или техни близки, в случай, че коментарите са били представени от мъртви хора), са се оплакали, FCC реши да ги игнорира и да разглежда коментарите като валидни..
  • След като комикът и телевизионен водещ Джон Оливър насърчи зрителите да коментират в подкрепа на неутралитета на мрежата, уебсайтът на FCC се срива. Това доведе до загуба на голям брой коментари за неутралитет на мрежата. FCC обвини кибератака за разпространен отказ в услуга (DDoS) за доста удобния инцидент, но отказа да предостави каквито и да е доказателства, за да подкрепи това твърдение.
  • Въпреки преобладаващата подкрепа за неутралитета на мрежата в коментарите, Ajit Pai реши да отдели едно писмо, изпратено от 19 нестопански общински доставчици на широколентова връзка в подкрепа на предложените промени. По-голямата част от малките доставчици на интернет обаче призоваха Пай да запази защитата на дял II.

Накратко, изглежда, че Ajit Pai и FCC са решени да продължат своите планове за извличане на неутралитет на мрежата, независимо от масовото противопоставяне на обществото на идеята.

Време е да се борим назад!

Неутралитет на мрежата съществува само в САЩ поради масово мобилизиране от активисти за неутралност на мрежата през 2014 г. Това доказва, че FCC може да бъде принуден да слуша, ако достатъчно хора проявят достатъчно загриженост по въпроса.

Ето защо ProPrivacy.com се присъедини към дълъг списък от други интернет компании, за да стане официален участник в Деня на битката за бъдещето за Интернет на 12 юли 2017 г..

Намерението е да се повиши обществената осведоменост по този важен въпрос и да се насърчат всички читатели в САЩ да регистрират своите виждания на уебсайта на FCC. Всъщност, ако сте гражданин на САЩ, който все още не е направил това, моля, направете го сега! FCC прави коментари по своите предложения за неутралност на мрежата до 16 август.

Също така смятаме, че е важно международните читатели да са наясно какво се случва в Съединените позиции. В крайна сметка около 80% от целия интернет трафик преминава през интернет доставчици на САЩ. В допълнение към това интернет доставчиците и правителствата по целия свят наблюдават събитията в САЩ с голям интерес.

Това е важна битка за всеки един потребител в интернет и последствията от него ще бъдат мащабни. Затова молим всички, които имат възможност, да дадат своя принос по какъвто и да е начин. Един от начините да направите това е да споделите тази статия или официалната уеб страница за битка за Интернет в акаунта си в социалните медии, за да разпространите думата. В крайна сметка, колкото повече шум издаваме, толкова по-голяма е вероятността FCC да отстъпи!

Кредитна снимка: от Мария Меркулова, Фонд за свободна преса / Безплатна преса / Flikr.
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me