Letos se je cena Bitcoina zvišala za 640% na njegovo trenutno ceno 8.100 dolarjev. Eter je prešel iz samo 30 dolarjev na trenutno ceno 390 dolarjev. Medtem se je Litecoin od začetka leta povečal za 1.400%. Skupni trg kripto valut je avgusta dosegel rekordnih 150 milijard dolarjev. S takšnimi statističnimi podatki ni čudno, da vlagatelji iščejo del akcije.


Kljub vsem dobrim novicam pa naložba v kripto valute ni vedno sprehod po parku. Nasprotno, medtem ko nekateri uživajo velike donose svojih naložb, pa drugi postanejo žrtve hekerjev in prevarantov, ki preganjajo željne in ambiciozne.

Ta teden, na primer, so se pojavile novice o zagonu blockchain Ethereum, ki je prevaril investitorje Initial Coin Offering (ICO) v višini 374.000 dolarjev. Kovanček se je imenoval Confido. Obljubil je, da bo rešitev blockchain za plačevanje in sledenje pošiljk. Digitalni žetoni so investitorjem prodani med 6. in 8. novembrom. Nato so v nedeljo razvijalci kovancev nenadoma potegnili Twitter in spletno mesto za Confido.

Kmalu zatem je tiskovni predstavnik Confido objavil sporočilo o Redditu, v katerem trdi, da so "pravne težave" preprečile, da bi Confido razvijalci lahko nadaljevali s kovancem. Isto sporočilo se je na kratko pojavilo na mediju, vendar je bilo hitro izbrisano:

"Trenutno smo v tesnem položaju, saj imamo pravne težave, ki jih povzroča pogodba, ki smo jo podpisali. Verjetno bomo uspeli najti rešitev za odpravo nastale situacije. Vendar vam ne moremo zagotoviti s stoodstotno gotovostjo, da bomo to prebrodili. "

Skrb za vlagatelje pa se je tiskovni predstavnik Confido nekaj ur pozneje vrnil na Reddit in povedal:

„Poglejte, popolnoma nimam pojma, kaj se je tukaj zgodilo. Odprava vseh naših platform in družbenih medijev me je popolnoma presenetila. "

Kovanček Confido

Od takrat postajajo žetoni Confido ničvredni. Vlagatelji niso ostali nič. Eli Lewitt, soustanovitelj TokenLot-a (spletnega mesta, ki je vodilo Ethereum blockchain ICO za Confido), je bil ujet na sredini. Lewitt je zapisal, da so razvijalci Confido "bili zelo dobri prevaranti." Zdi se, da so izginili brez sledu..

Težko povem

Na žalost je to težava z rastočim trgom naložb v kripto valute. Altcoini so večinoma neurejeni in novi kovanci se nenehno pojavljajo. Za vlagatelje, ki so zamudili bitko z zlatom Bitcoin, so ICO-ji za nišne kovance, ki obljubljajo edinstven razvoj blockchaina, velika skušnjava. Vendar se zdi, da je bil kovanec samo prazna obljuba, ki so jo ustvarili pametni umetniki.

Na žalost je malo, da se to ne bi zgodilo. Zaradi tega morajo biti vlagatelji izjemno previdni pri vlaganju v nastajajoče kovance. Medtem ko imajo nekateri altcoini, kot je EOS, na njih pritrjena velika imena, kot je Dan Larimer (Bitshares, Steemit), druge startupe ustvarijo neznanci.

Eos

Na žalost vlagateljev, ki upajo, da se bodo hitro obogatili, ni enostavno povedati, kateri kovanec bo uspeh ali neuspeh - ali še huje, prevara. Glede na to nihče ne more zanikati, da pri vlaganju v začetne ponudbe kovancev obstaja element iger na srečo. To ni za slabovidne.

Varnostni pomisleki

Tudi lažni kovanci, ki jih ustvarijo prevaranti, lahko privedejo do nesrečnega dne v svetu kripto valut. Letos je bilo več primerov kovancev, ki so zastavljali vprašanja glede varnosti kripto valut.

Samo ta teden je kibernetski napad na kripto valute, znane kot Tether, videl, da se kibernetski kriminalci izplačujejo z digitalno valuto v višini 31 milijonov dolarjev. Tether je kitajska kriptovaluta, ki se je sprva imenovala Realcoin. Altcoin je preimenovan v Tether in od takrat se je povečal v priljubljenosti.

Hakirani kovanci

En Tether je vedno vreden en dolar, zaradi česar je stabilen in koristno kripto orodje za izvajanje spletnih transakcij s kriptovalutami iz navadnih fiat valut. V nedeljo so hekerji uspeli zrušiti denarnico Tether Treasury in na "nepooblaščeni Bitcoin naslov" poslali 30.950.010 $ kriptovalut.

K sreči trdijo, da kovancev ne bo mogoče unovčiti, ker je bil naslov na črnem seznamu. Upamo, da bo to uspešno preprečilo, da bi kovanci vstopili v obtok. Kljub temu je kramp še en znak, kako ranljivi so kriptovalute za hekerje.

Levo, desno in sredino

V zadnjih nekaj letih se je zgodilo veliko odmevnih kriptovaluta. Bitcoin izmenjave, kot sta Bitfinex in Mt. Gox so prijeli. Julija letos je bila izraelska platforma za trgovanje s kriptovalutami, imenovana CoinDash, prekinjena v višini 7 milijonov ameriških dolarjev vrednih eterij. Leta 2016 je bilo več kot 50 milijonov dolarjev v Eterju ukradeno vlagateljem, ki imajo sredstva v Decentralizirani avtonomni organizaciji (DAO). Takšni heki so zaskrbljeni. Dokazujejo veliko tveganje, povezano z držanjem kripto valut.

Še več, pojavili so se dokazi, da v naravi obstaja zlonamerna programska oprema, ki je namenjena pridobivanju gesla za denarnico ali prestrezanju naslovov denarnic med transakcijami, da bi sredstva predala hekerjem. Po mnenju strokovnjakov za kibernetsko varnost pri FireEye je znano, da severnokorejski hekerji, ki delajo za Kim Jong-una, kradejo več deset tisoč dolarjev vredne bitcoine (in druge kriptovalute) na teden.

Naložite pametno

Na koncu dneva naložbe v kripto valute prinašajo potencial za velike plače. Vendar pa agresivna rast vodi tudi v nestanovitnost, in čeprav se morda zdi privlačno vlagati v to nastajajoče področje, je treba upoštevati njene pomembne nestabilnosti. Kot pri vsaki obliki trgovanja je pomembno, da ne igrate več, kot si lahko privoščite, da izgubite.

Ta članek ni mišljen kot naložbeni nasvet in ga ne bi smel jemati kot takega.

Mnenja so pisatelja lastna.

Kreditna slika naslova: Wit Olszewski / Shutterstock.com,

Slikovni sliki: Svetlobni in temni studio / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me