Zdi se, da tisočletniki ne skrbijo, da Facebook in druga podjetja pridobivajo svoje podatke za dobiček. Vsaj to je predpostavka nedavnega mnenja v New York Postu. Nakazuje, da se tisočletja nanašajo na dejstvo, da je za dosego številnih prednosti, ki jih zagotavlja nov tehnološki svet, treba žrtvovati. Če ste tisočletnik, bi me zanimala vaša reakcija na to premiso in druge, ki sledijo.

Tisočletja se zdijo bolj udobna z mislijo, da če je izdelek brezplačen, potem ste izdelek in si dovolite, da postanejo "odprta knjiga" za vse, kar lahko vidijo. Kot bomo razkrili pozneje, mnenje meni, da to ne velja za prejšnje generacije, za katere se zdi, da so bolj zaščitene s svojo zasebnostjo. Seveda so prejšnje generacije imele manj groženj svoji zasebnosti, skupaj z občutno manjšo razpoložljivostjo informacij, zabave in komunikacije (če naštejem le nekaj).

Torej ni nujno pošteno, da izločimo tisočletnike, kot da bi bili kakšni tujci. Čeprav tako kot vesoljci prihajajo in živijo v različnih svetovih do svojih predhodnikov. Hočem reči, da pred tiskanjem knjig Guttenbergovih tiskarskih knjig ni bilo gorenja knjig, in zato ni bilo potrebe po zavetiščih za odpadke, dokler svet ne bi ugasnil. Pravzaprav lahko ugotovite, da se lahko zaradi nevarnega, norega sveta, ki je bil prenesen na tisočletja, in ki ga zdaj podedujejo, zaradi primerjave osebnih podatkov javnosti zdijo ukroti. Da ne omenjam, da je močno sodelovanje z družabnimi mediji in podobno potrebno odvračanje od sodobnega življenja!

Poleg tega pred petnajstimi leti nihče ni uganil, da bo doodla v sobi za spalnico Marka Zuckerberga prelevila v beg poslovnega modela, kakršen je danes - poln svojih invazivnih algoritmov. Kdo bi si lahko predstavljal, da se družbena medijska podjetja lahko naučijo naše politične nagnjenosti, svojih všečkov in naklonjenosti, naše verske pripadnosti ter naših spolnih usmeritev in razgrnitev? Če bi jaz ali kakšen drug pravni ali organ kazenskega pregona rad nadaljeval svoje dejavnosti na določen dan - to je enostavno in lahko dostopno iz mojega pametnega telefona.

Medtem ko se milenileji na tehnično bogove prevračajo do teh bogov, članek jih (in druge) naloži, da na roko v roki in dihanje izrazijo presenečenje in ogorčenje pri Cambridge Analytici, saj samo delajo s svobodomiselnostjo, ki jim je dana. Seveda, če bi družba pomagala Hillary Clinton pri zmagi v Whitehouseu, namesto da bi domnevno povečala možnosti za odvratno grozljivko, Trump, verjetno ne bi bilo istega gneva - ali tako komad predstavlja.


Ne glede na to, je treba postaviti vprašanje: kaj je storila Cambridge Analytica, da nešteto drugih podjetij ni storilo? Mislim, zakaj bi ga moral Facebook drugače obravnavati, ker je politično podjetje in ne škodljiv oglaševalec? Drugi zaščitniki iz Silicijeve doline - Google, Apple in Microsoft - vsi zaslužijo vaše podatke. Z veseljem vabijo oglaševalce, raziskovalce in vladne agencije, da prek njih odkrijejo vašo zakladnico osebnih podatkov.

In tisočletniki in druge generacije so, kot kaže, le preveč pripravljeni na takšne informacije - in to v ogromnih količinah. V dirki do dna se zdi, da so res všeč, kdo lahko objavi največ vsebine, fotografij in podobnega. Zdi se, da se neizogibno pojavljajo izpadi. "In kaj?" Pravijo: "Nimam česa skrivati."

V članku se sprašujejo, ali bi se tako pojavile prejšnje generacije, pri čemer navajajo tako imenovano Greatest Generation, ki izključi telefon, če bi to pomenilo, da bi vlada lahko nekaznovano prisluhnila njihovim pogovorom. Nasprotno, milenijci, kot kaže, vidijo pomanjkanje zasebnosti in izbiro osebnih podatkov kot ceno za množico užitkov, ki jih ponuja digitalni medij.

Kot je v svoji knjigi iz leta 2016 rekel ustanovitelj revije Wired Kevin Kelly, Neizogibno: Razumevanje 12 tehnoloških sil, ki bodo oblikovale našo prihodnost:

"Če nas je današnji družbeni medij karkoli naučil o sebi kot o vrsti, je to, da človeški nagon za deljenje preplavi človeški nagon za zasebnost."

Kaj misliš? Ali je to poštena ocena trenutnega stanja?

Kreditna slika: Po slikah AYA / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me