Evropsko sodišče (Sodišče EU), najvišje sodišče v EU, je danes zjutraj razkrilo novice z velikimi posledicami za industrijo VPN in razglasilo direktivo o hrambi podatkov po vsej EU za neveljavno, ker,


„Direktiva s tem, da zahteva hrambo teh podatkov in pristojnim nacionalnim organom dostopa do teh podatkov, posega na zelo resne načine v temeljne pravice spoštovanja zasebnega življenja do varstva osebnih podatkov. Poleg tega dejstvo, da se podatki hranijo in pozneje uporabljajo, ne da bi bil naročnik ali registrirani uporabnik obveščen, bo pri zadevnih osebah ustvarilo občutek, da je njihovo zasebno življenje predmet stalnega nadzora. "

Juhu! Ne gre pogosto za to, da slišimo dobre novice, ko gre za nadzor vlade, vendar je ta odločitev odlična. DRD je bil zlovešč in drakonski zakon na celotnem območju EU, ki so ga sprožili močni vladni interesi ZDA in Velike Britanije po 11. 11. in bombnih napadih v Londonu 7/7 in zunaj skrajno restriktivnih držav, ki jih nadzorujejo militaristični režimi (npr. Kitajska in Iran), ki jih je vlada doslej najbolj vdrla v osebno življenje državljanov.

Vsem ponudnikom internetnih storitev in ponudnikom komunikacij je bilo treba hraniti podatke vsaj 12 mesecev, vključno z dovolj informacijami, da:

  • izslediti in prepoznati vir komunikacije
  • izslediti in določiti cilj komunikacije
  • določite datum, čas in trajanje komunikacije
  • prepoznati vrsto komunikacije
  • prepoznati komunikacijsko napravo
  • določite lokacijo mobilne komunikacijske opreme

V praksi to pomeni, da se vodijo dnevniki vseh telefonskih klicev, SMS sporočil in e-poštnih sporočil ter vseh obiskanih spletnih strani in vseh, za katere so državljani EU podvrženi množičnemu vdoru v zasebnost, ne glede na to, ali se sumijo na koga zločin.

Podrobnosti o tem, kdo lahko dostopa do teh informacij, se razlikujejo glede na državo (na primer v Veliki Britaniji je bilo dovoljeno dostop do številnih organizacij z zelo malo sodnega nadzora), na splošno pa morajo biti na voljo pristojnim nacionalnim organom v posebnih primerih, „za namene preiskave, odkrivanja in pregona hudih kaznivih dejanj, kot jih opredeli vsaka država članica v svojem nacionalnem pravu“.

Nekatere države, kot so Belgija, Nemčija in Češka, so odporno nasprotovale Direktivi in ​​je kljub intenzivnemu pritisku EU nikoli premalo izvajala..

Ali je ponudnike VPN zavezal DRD, je nekaj sivega območja, ki ga prvotno besedilo zakonodaje ni v celoti zajelo, zato so se posamezne vlade odločile, ali jih bodo izrecno vključile, ko bodo direktivo prenesle v nacionalno zakonodajo. Večina držav je to storila, čeprav so nekatere (zlasti Švedska, Nizozemska in Romunija) izvajalce VPN izključile iz izvajanja direktive. Ponudniki VPN po vsej Evropi so zdaj morda v veliko močnejšem položaju, da bi ponudili resnično "no log" storitve.

Današnja sodba je sledila izzivu direktive iz leta 2006, ki jo je izdala Irska organizacija Digital Rights Digital Digital Rights, in, če bo dopustila, predstavlja pomembno mejo sodbe, ki bo državljane EU zaščitila pred vsiljivim vohunjenjem vlade,

„Sodišče ugotavlja, da direktiva ne zagotavlja zadostnih zaščitnih ukrepov za zagotovitev učinkovitega varovanja podatkov pred tveganjem zlorabe in pred kakršnim koli nezakonitim dostopom in uporabo podatkov.

Ti podatki, upoštevani kot celota, lahko zagotavljajo zelo natančne podatke o zasebnem življenju oseb, katerih podatki se hranijo, kot so navade v vsakdanjem življenju, stalni ali začasni kraji prebivanja, vsakodnevna ali druga gibanja, izvedene dejavnosti, družbena obiskali so se odnosi in družbena okolja.

Sodišče meni, da direktiva s tem, da zahteva hrambo teh podatkov in pristojnim nacionalnim organom dostopa do teh podatkov, posega na zelo resne načine v temeljne pravice do spoštovanja zasebnega življenja in varstva osebnih podatkov..

Poleg tega lahko dejstvo, da se podatki hranijo in pozneje uporabljajo, ne da bi bil naročnik ali registrirani uporabnik obveščen, pri zadevnih osebah ustvari občutek, da je njihovo zasebno življenje predmet stalnega nadzora.

Sodišče meni, da je zakonodajalec EU s sprejetjem direktive o hrambi podatkov presegel omejitve, ki jih določa načelo sorazmernosti. "

TJ McIntyre, predsednik Irske za digitalne pravice, je odločitev pozdravil,

„To je prva ocena množičnega nadzora vrhovnega sodišča po razkritjih Snowdena. Sodba Sodišča prve stopnje meni, da je v demokratični družbi nesprejemljivo spremljanje celotnega prebivalstva nesprejemljivo. "

Čeprav je EJC najvišje sodišče v EU, zelo dvomimo, da je to zadnje, kar bomo slišali o direktivi o hrambi podatkov, zato bomo spremljali dogodke z velikim zanimanjem.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me