Prihaja široko razširjena tehnologija prepoznavanja obrazov, ne glede na to, ali nam je všeč ali ne. Dejansko poročila, da je Taylor Swift na maju na koncertu v Los Angeles Rose Bowl uporabila kamero za prepoznavanje obraza, skrito v posebnem kiosku za vaje, sama po sebi niso tako šokantna.


tehnologija prepoznavanja obraza na koncertu Taylor Swift

Pop megastar je bil v svojo obrambo tarča številnih zalezovalcev, zato je njena razlaga, da je tehnologijo uporabila za prepoznavanje tistih, ki bi lahko predstavljali tveganje, smiselna.

Kljub temu je incident zagovornike zasebnosti sprožil, da bi zvonili budilke o naraščajoči uporabi obrazne tehnologije in kakšne posledice bi to lahko imelo za našo zasebnost.

Kot je za Guardian povedal Jay Stanley, višji analitik politik za ACLU:

»Zalezovalci so na splošno strašljiv pojav in vsi razumejo, zakaj bi nekdo, kot je Taylor Swift, želel biti zaščiten pred njimi. Toda to ima večje posledice. Ne gre za to eno uvajanje, ampak za to, kam gre tehnologija. "

Naraščajoča uporaba tehnologije za prepoznavanje obraza

Uporaba tehnologije prepoznavanja obraza se po vsem svetu povečuje. Kot ste morda pričakovali, ga pogosto uporabljajo policijski in mejni nadzor. Manj ljudi se zaveda, da tudi vdira v komercialni prostor. Osupljivih 59 odstotkov modnih trgovcev in četrtina vseh trgov v Veliki Britaniji uporablja tehnologijo.

Zaskrbljujoče je, da ga ne uporabljajo samo za identifikacijo kupcev, kar je morda razumljiva uporaba tehnologije. Vse pogosteje ga uporabljajo pri oblikovanju podrobnih modelov nakupovalnih navad svojih kupcev, ki jih je mogoče kombinirati z drugimi podatki, pridobljenimi iz računov družbenih medijev in spletnega sledenja. To jim pomaga, da ustvarijo podroben model "vas potrošnika", ki jim omogoča, da vas ciljajo na vedno bolj prilagojene oglase.

V Veliki Britaniji (in nasploh v Evropi) bi moral GDPR takšno vedenje omejiti, vendar stranke v tujini nimajo takšne zaščite. Metropolitanska policija v središču Londona na voljne kupce preizkuša prepoznavanje obraza, toda koliko časa bo minilo, preden bodo nehali prositi za dovoljenje?

Zagotovo niso zaprosili za dovoljenje od množice afro-karibskih množic, ki so se v začetku letošnjega leta udeležile karnevala Noting Hill v nadzorni operaciji, ki so jo kritiki opisali, da nima zakonske podlage in kot institucionalno rasistična.

Življenje v panoptikonu

Panopticon (dobesedno "vse opaženo") je izum priznanega angleškega filozofa in družbenega teoretika Jeremyja Benthama. To je stavba zapora, zasnovana tako, da lahko en čuvaj opazuje vse zapornike.

Panopticon družba

Noben čuvaj ves čas ne more paziti na vse zapornike, vendar genialnost zasnove pomeni, da zaporniki vedo, da jih lahko kadar koli opazujejo..

Ob zavedanju tega bi bili zaporniki ves čas prisiljeni, da se obnašajo, kot da bi jih opazovali, če bi se radi izognili disciplinskim ukrepom. Bentham je pozdravil Panopticon kot,

"Nov način pridobivanja moči uma nad umom, v količinah doslej brez primera."

Vse pogosteje smo navajeni na fotoaparate, ki nas spremljajo, kadar zapustimo hišo, vendar ideja, ki jo zdaj živimo v panoptikonu, presega preprosto analogijo. Nasprotno, to je sodobna ponovna zamisel, ki presega tisto, kar bi lahko gospod Bentham kdajkoli zamislil.

Pozabil na dejstvo, da je tehnologija trenutno nenatančna in tvega, da lažno kriminalizira nedolžne ljudi, je Panopticon postal močna metafora za ohlajevalni učinek, ki ga ima nadzor na prost govor.

Kot je razumel George Orwell, ko se ljudje bojijo, da bi lahko kadarkoli opazovali vse, kar naredijo, se bodo obnašali temu primerno. Sistemi za prepoznavanje obraza preselijo to orwellovsko nočno moro iz digitalne sfere v fizični svet.

Takšen vsiljiv in zelo oseben nadzor bo verjetno marsikoga odvrnil od uveljavljanja svoje demokratične pravice do mirnega protesta (tudi ko poskušajo prikriti svojo identiteto). To samo po sebi ne bo dovolj, da bi se izognili kameram. Zdaj se vračamo v kraljestvo prepoznavnosti obraza, ki se uporablja za preventivno identifikacijo potencialnih kriminalcev v kateri koli množici, še preden so sploh zagrešili zločin, vsakič, ko se na primer udeležijo glasbenega festivala ali koncerta.

Preden sprejmemo to novo tehnologijo, moramo resno razpravljati o tem, v kakšnem svetu želimo živeti. Pogovoriti se moramo tudi o tem, kdo nadzoruje tehnologijo, saj bi v napačnih rokah lahko postala neprimerljivo orodje zatiranja, podobno kot česar niti gospod Orwell ni mogel napisati.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me