Po posluhu za novo kanadsko aplikacijo Carrot Rewards je težko ne izvleči vzporednic s preroškim prvim romanom Coryja Doctorowa "Dol in ven v čarobnem kraljestvu". V knjigi Doctorow predstavlja futuristično nadomestno resničnost, kjer je tehnologija odpravila vse človekove težave. Smrt je bila izkoreninjena, državljani pa živijo v izobilju.


Denar je bil v svoji ključni utopiji nadomeščen z obliko socialnega kapitala, ki omogoča enostavno oceno in razvrščanje ljudi. Točke priljubljenosti so takoj dostopne prek interneta, do katerih je mogoče dostopati v glavah junakov romana.

Zdaj lahko kanadski državljani dobijo Carrot Rewards, aplikacijo, ki jo sponzorira vlada, ki jih nagradi s točkami za zdravo izbiro. Aplikacija je med strokovnjaki za zasebnost ogrožena iz istih razlogov, zaradi katerih so bili kritizirani kitajski sezamovi. Namreč, Carrot Rewards je le še en korak po poti gamificirane družbe, kjer se vedenjska znanost skrbno uporablja za manipulacijo z množicami.

Aplikacija se je pojavila pred dvema letoma, ko je zvezna vlada prvič financirala Carrot Rewards s petimi milijoni dolarjev. Od takrat so lokalne vlade v Ontariju, Britanski Kolumbiji ter Newfoundlandu in Labradorju zagotovile nadaljnja sredstva za aplikacijo socialnega inženiringa. Ontario, zadnja vlada, ki je zagotovila sredstva, je izročil vrtoglavih 1,5 milijona dolarjev.

Andreas Souvaliotis, ustanovitelj in izvršni direktor družbe za nagrajevanje družbenih sprememb v Torontu Carrot Insights, trži aplikacijo za vlado. Pravi, da:

"Kanada je prva država na svetu, ki je ustvarila nacionalno aplikacijo, nacionalno mobilno platformo za nagrajevanje svojih državljanov za boljše življenje."

Po besedah ​​Souvaliotisa bo aplikacija Carrot Rewards pripomogla k temu, da bo Kanada najboljša država na svetu. Res smela trditev.

Nagradi me!

Kakšne nagrade lahko ljudje pričakujejo in kaj morajo storiti, da dobijo priboljške, ki jih odobri vlada? Trenutno uporabniki programov lahko izbirajo med prejemanjem letalskih milj, točk Petro-Points, More Rewards ali Cineplex Scene.

Nagradi korenje

Uporabniki začnejo prejemati nagrade takoj, ko vklopijo aplikacijo. Predstavijo jim vrsto življenjskih vprašanj, med drugim: "Ali se vrtenje v vašem stolu šteje za vadbo?"

Reči, da je kviz enostaven, je podcenjevanje. Na koncu precej pokrovljivih vprašanj so uporabniki zbrali 100 točk nagrade. Dobro opravljeno!

Previsoka podpora

Kaj kanadska vlada financira aplikacijo za fitnes? Navsezadnje je na voljo že ogromno fitnes aplikacij, kot sta Fitbit in Lifelog. Nazor na odgovor na to vprašanje najdemo v nacionalni statistiki debelosti, ki kaže, da je "na nacionalni ravni ocenjeno letno gospodarsko breme, ki se pripisuje prekomerni teži, za 25 odstotkov večje v primerjavi s kajenjem tobaka, 23,3 milijarde dolarjev v primerjavi z 18,7 dolarja milijarda. "

Na videz bi torej aplikacija izhajala iz želje po spremembi teh statistik. Nihče ne bi mogel zanikati, da je ideja v naprej razmišljanje. Doctorow je za enega (ki je sam Kanadčan) videl, da se je tovrstni sistem nagrajevanja začel pojavljati leta 2003. Morda presenetljivo, da aplikacija prejema veliko podpore tako v javnem kot zasebnem sektorju..

Korenje nagrajuje partnerje

Kanadski temelj za srčno in možgansko kap, Diabetes Canada, zveza BC Healthy Living, in Sun Life (kanadska družba za življenjsko zavarovanje) stojijo za projektom. Ob podpori lokalnih vlad in agencij za javno zdravje to zagotovo pomaga pri odobritvi zakonitosti aplikacije.

Ali bi lahko nagrade za korenček delovale?

Ni dvoma, da so dandanes ljudje usposobljeni za odzivanje na tak način nagrajevanja. Platforme, kot sta Facebook in Twitter, se že zanašajo na družbene sisteme všečkov, s katerimi bi narcistično nagrajevali ljudi za vsakodnevne dejavnosti. K temu dodajte še dejstvo, da ljudje radi dobijo nekaj brezplačno in nedvomno imate dobitno kombinacijo.

Navsezadnje bo ideja, da se bližate počitnicam z varčevanjem zračnih kilometrov zaradi zdrave prehrane, tekanja in umivanja zob vsako jutro, zagotovo prišla v poštev mnogim ljudem. Toda, ali je aplikacija zdravega načina življenja neškodljiva? Ali pa ima bolj zlovešče plat?

Pojavljajoča se težava s korenčkovimi nagradami

Korenčeve nagrade tudi niso prvič, da smo na Zahodu videli zaskrbljujoče znake. Avgusta 2015 je v posodobljenem Facebookovem patentu določeno, da se aplikacija lahko uporablja za pomoč posojilodajalcem pri diskriminaciji posojilojemalcev na podlagi njihovih povezav v družbenih omrežjih. To je zelo pomembno glede na to, koliko Facebook ve o ljudeh. Vsekakor zvonijo alarmni zvonci o nagradi Carrot, še posebej, če upoštevate, da življenjska zavarovalnica (Sun Life) odprto podpira aplikacijo.

Kje se torej končajo informacije, zbrane s programom Carrot Rewards? To je pomembno vprašanje. Na žalost politika zasebnosti uporabnike pusti na nečem sivem območju. Ann Cavoukian, izvršna direktorica Inštituta za zasebnost in velike podatke na univerzi Ryerson (in nekdanja pooblaščenka za informacije in zasebnost za kanadsko provinco Ontario), je povedala za ProPrivacy.com,

"Carrot Rewards obljublja, da "noben od zbranih osebnih podatkov ne bo posredovan, skupni podatki pa ne bodo prodani." In vendar nadaljujejo z izjavo: "Carrot Rewards kupuje točke iz načrtov, ki jih nato proda vladam." To se sliši kot očitno protislovje.

"Prepričala bi ljudi, da ne bi posredovali svojih osebnih podatkov družbi Carrot Rewards, ne da bi zagotovili, da informacije NO ne bodo delne z vlado ali katero koli drugo tretjo stranjo. Razmisliti bi morali o prijavi zasebnosti s strani Design Certification, da bi zagotovili zasebnost uporabnikom glede njihove prakse."

Opozorilo

Bodi previden!

Kris Klein, generalni direktor Mednarodnega združenja strokovnjakov za zasebnost (IAPP), se strinja s tem stališčem. Klein mi je povedal, da je komentiral politiko zasebnosti Carrot Rewards,

„[Zanimivo je videti priznanje, da so ljudje morda zaskrbljeni zaradi skupne rabe z vlado. Zame se poraja vprašanje, kakšen partner so različne vladne agencije? Kakšno vlogo igrajo? To ni jasno iz hitrega pogleda na njihovo spletno mesto. "

Tako kot Cavoukian tudi Klein opozarja uporabnike Carrot Rewards, da se morajo zavedati težav z zasebnostjo pri uporabi takšne aplikacije:

"Kot splošno pravilo menim, da morate v teh shemah uporabiti test smiselnosti, da preverite, ali so uspešni. Zagotovo je spolzko pobočje. Nekateri programi so lahko v redu. Nekateri bi lahko šli čez črto, kar se ji zdi smiselno.

"Ker smo v teh tehnologijah že tako zgodaj, je težko napovedati, kaj se bo ljudem, sodnikom ali regulatorjem v prihodnosti zdelo razumno. Na primer, že smo videli, da je komisar za varovanje zasebnosti proti zavarovalnici zaprosil za vzorce DNK. Parlament se je v resnici celo vključil in sprejel zakon o tem malo nazaj. Torej, jasno, obstajajo nekatere vrste programov, ki se nam bodo zdeli nerazumni.

"Glede na vse, program Carrot Rewards se zdi precej neškodljiv. Upam samo, da se ljudje zavedajo, da se odpovedujejo svoji zasebnosti za igranje. "

Mnenja so pisatelja lastna.

Kredit za naslovno sliko se vzame s spletnega mesta Carrot Rewards.

Slikovni sliki: Marta Design / Shutterstock.com, Aleksandar Levai / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me