Nedavna raziskava PLOS ONE kaže, da bi povprečni uporabnik Facebooka potreboval več kot 1000 dolarjev odškodnine, da bi za eno leto deaktiviral svoj račun.

Ugotovitve so zelo všeč lanskemu zelo razširjenemu škandalu Cambridge Analytica in prekletemu poročilu New York Timesa. Poročilo NYT je razkrilo, kako je velikan družbenih medijev s partnerskimi podjetji delil neslutene količine uporabniških podatkov. Zdi se, da kljub vsemu uporabniki Facebooka še vedno menijo, da koristi in priročnost platforme odtehtajo potencialna varnost in digitalna zasebna tveganja.

Raziskovalci, ki so izvedli študijo, vključno z nekaj ekonomisti in raziskovalcem družbenih medijev, so bili financirani s štipendijami Kenyon College in Michigan State University. Primarni cilj raziskave je bil ugotoviti, kakšno vrednost ima platforma družbenih medijev za potrošnike, ob upoštevanju dejstva, da je storitev na voljo brezplačno. Raziskovalci so izvedli vrsto dražb, na katerih je bilo udeležencem ponujeno finančno nadomestilo za deaktiviranje njihovih Facebook računov za obdobje od enega dne do enega leta.

Eden od avtorjev študije, Jay Corrigan, je v sporočilu za javnost razložil razmišljanje raziskovalcev: "Vemo, da morajo ljudje pridobiti ogromno vrednost iz Facebooka ali pa ne bi vsak dan porabili milijonov ur na spletnem mestu. Izziv je, kako določiti vrednost dolarja za storitev, ki je ljudje ne plačajo. "

Tri avkcije, ki so jih ustanovili raziskovalci, so se osredotočile na dva vzorca študentov univerz s srednjega zahoda, en vzorec udeležencev iz splošne skupnosti in en spletni vzorec. Raziskovalci so ugotovili, da je en vzorec povprečne ponudbe študentskih udeležencev znašal več kot 2000 dolarjev za deaktiviranje Facebooka za eno leto, medtem ko je povprečna ponudba v vzorcu skupnosti nekaj več kot 1000 USD za eno leto brez Facebooka.

Te ugotovitve vsekakor povedo in kažejo, da uporabniki dajejo visoko finančno vrednost svojim izkušnjam v družbenih medijih, tudi kljub škandalom in resnim pomislekom glede zasebnosti. Corrigan je v komentarju za CNBC dejal, da je Facebook: "tako zabaven in tako koristen, da [so] pripravljeni odložiti svoje skrbi glede zasebnosti."

Študija je delila nekaj neverjetnih statističnih podatkov, ki kažejo na to, kako priljubljena je spletna stran o družbenih medijih, in kako vpletena je storitev v vsakdanje življenje svojih uporabnikov: »Če bi bil Facebook država, bi bil po številu prebivalcev s preko 2,20 največji na svetu. milijarda aktivnih uporabnikov mesečno, od katerih je 1,45 milijarde vsakodnevno dejavnih, vsak dan v povprečju porabijo 50 minut na platformah v lasti Facebooka (npr. Facebook, Messenger, Instagram). To pomeni, da njegovi uporabniki vsak dan na Facebooku preživijo več kot 100.000 let. "

"Kljub zaskrbljenosti zaradi izgube ustreznosti zaradi upada osebnih objav uporabnikov, je zmanjšanje zanimanja za posvojitve in uporabo najstnikov in mladih odraslih, trditev o potencialni manipulaciji z njeno vsebino v politične namene in puščanje, ki dvomi v ravnanje podjetja s podatki zasebnih uporabnikov, Facebook ostaja najpomembnejše spletno mesto družabnih omrežij in tretje najbolj obiskano spletno mesto po Googlu in YouTubu. "

Nakazuje, da je Facebook postal tako močna prisotnost v življenju ljudi, da so mnogi pripravljeni spregledati domnevno napačno ravnanje z uporabniškimi podatki v družbenem omrežju v korist njegovih zaznanih koristi. Študija zaključuje, da "pomisleki glede zasebnosti podatkov, kot je domnevno problematično ravnanje z zasebnimi informacijami uporabnikov Cambridge Analytica, za katere se domneva, da so bili uporabljeni za vpliv na predsedniške volitve v ZDA leta 2016, samo poudarjajo vrednost, ki jo morajo Facebook uporabniki pridobiti s storitvijo . Kljub paradi negativne publicitete okoli razkritij Cambridge Analytica sredi marca 2018, je Facebook med koncem leta 2017 in 31. marcem 2018 dodal 70 milijonov uporabnikov. To pomeni, da uporabniki, ki izhajajo iz družbenega omrežja, več kot izravnajo pomisleke glede zasebnosti. ”

To ne pomeni nujno, da uporabniki Facebooka niso seznanjeni s skrbmi o zasebnosti in ne pomeni, da uporabniki ne smejo biti pozorni na svojo zasebnost pri uporabi spletnega mesta. Preprosto kaže, da uporabniki zaznavajo določeno vrednost iz svoje Facebook izkušnje, ki presega vsakršna tveganja glede zasebnosti, povezana z uporabo platforme.

Čeprav ugotovitve študije odpirajo oči, niso presenetljive. Družbeno omrežje se je uspešno uveljavilo kot bistveni del vsakdanjega življenja milijard ljudi. Doseg Facebooka in njegovih drugih platform je monoliten in vse bolj nervira zaradi velike količine osebnih podatkov, ki jih podjetje obdeluje.

Uporabniki Facebooka, ki jih skrbi njihova osebna zasebnost na internetu, bi morali razmisliti o uporabi VPN-ja za zaščito svojih spletnih podatkov. Vrhunski VPN-ji na trgu danes lahko pomagajo uporabnikom šifrirati spletno komunikacijo in zaščititi njihovo zasebnost med uporabo Facebooka ali drugega dela na internetu.

Če ste zaradi te zgodbe ponovno razmislili o svoji spletni varnosti, zakaj si ne oglejte naše najboljše strani storitev VPN za več informacij.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me