Niso vsi hekerji zlobni. Prav tako ni vse hekanje kaznivo. Dejansko veliko hekerjev opravi svoje delo iz pravičnih razlogov. En primer je majhna skupina iraških hekerjev, ki so mislili, da se lahko bolje borijo proti ISIS v spletu kot večina vlad - in videti je, da so imeli prav.


Šest posameznikov seje zmedo in dvom v osrčje ISIS-ovega virtualnega kalifata. Šele čas bo pokazal, ali so njihova prizadevanja le sitnost ali dejansko trajno vplivajo na medijsko kampanjo teroristične organizacije. Mala skupina hekerjev se imenuje "Daeshgram", ki meša kratico za ISIS v arabščini in Instagramu.

Medijska škoda

Hekerji povzročajo medijsko grozo v Iraku, prav pod nosilci ISIS-a. Niso usposobljeni operativci - eden je študent in en inženir, ostali štirje pa delajo na področju IT in kibernetske varnosti. Digitalni pas deluje v tajnosti; niti njihove družine ne vedo za njihove dejavnosti. Za to obstaja dober razlog - Daeshgram od ISIS redno prejema grožnje s smrtjo.

Prav tako je malo verjetno, da bi lahko iraško vlado zaprosili za pomoč ali zaščito. Hekerji delujejo zamolklo, ne da bi vlada vedela, kaj počnejo, še manj pa sankcionira. Vsa jajca iraške vlade so bila spravljena v en koš - vojaška sposobnost. Za kibernetsko vojno ni ničesar dodeljenega, zato Daeshgram na tej meji stoji sam.

Prizadevanja Daeshgrama lahko igrajo pomembno vlogo pri porazu teroristične organizacije. ISIS-ov oprijem v regiji se širi. Ko se zasedeno ozemlje predajo zavezniškim silam, ki so se zoperstavile temu. Vendar pa njegova prizadevanja v medijih ostajajo močna in Daesgram želi izzvati to z uporabo lažnih novic.

Hekerji so pred približno enim letom ustanovili svojo skupino, da bi napadli ISIS in porušili njegov "virtualni kalifat." Eden od njegovih članov s psevdonimom Nada pojasnjuje, zakaj,

»Začeli smo razmišljati o tem, kako bi se lahko proti njim borili prek spleta. Tako ali tako smo se vedno družili po internetu. ISIS še vedno grozi Iraku, Siriji, celo svetu. Tako smo začeli preučiti, kaj bi lahko bilo učinkovito na družbenih medijih in na Telegramu. Takrat je ISIS v Telegramu lahko delal vse, kar so želeli, želeli smo, da vedo, da se bomo tudi tam borili proti njima. "

Telegram kot tarča

Daeshgram kaže nekaj uspeha. Telegram je postal ISIS-ov medij, ko so Twitter in Facebook začeli zbujati svoje skrajne materiale. Tako so hekerji začeli vdirati v ISIS-ove telegrame. Več mesecev so opazovali in se celo pretvarjali, da so člani ISIS-a. O svojem vedenju, jezikovnih lastnostih, posebni nagnjenosti in nagnjenju so si vzeli številne opombe.

Takrat je bil čas, da se začne njihovo branjenje ISIS-a. Kakšen boljši način za vzburjenje ire kot napadanje ISIS-ovega preudarnega ukrivljenega? Pozornost je morala pritegniti pozornost. Fotografirali so pornografsko sceno in pokazali, da gre za resnično izdajo medijskega aparata ISIS. sejanje dvoma se je začelo.

Vendar je bil cilj narediti več kot le zmede članov ISIS-a. Razlaga Nada,

"Želeli smo ustvariti predmete, o katerih člani ISIS ne bi dvomili in bi jih široko delili.".

Kot pri vseh lažnih novicah je bila prepričljivost ključna. Daeshgram se je odločil za svetovno širjenje lažnih novic in jih uporabil v svojo korist. Nada komentira,

"Seveda smo seznanjeni z razpravami po vsem svetu o lažnih novicah in škodljivem vplivu na države, zlasti na volitvah. Lažne novice so bile uporabljene za destabilizacijo delujočih demokracij ... Čeprav so taktike, ki smo jih uporabili, resnično podobne, v nasprotju z drugimi akterji odkrito priznavamo, da namenoma ustvarjamo zmedo, da bi delegirali in diskreditirali Daehovo propagando. "

Sejanje neskladja

Tako uspešna kot pri širjenju nesoglasij je bila dragulja za kronanje operacija #ParalyzingAmaq. Amaq je medijska roka ISIS-a. Daeshgram je vdrl v glavno spletno mesto Amaq, vključno s svojim vtičnikom Firefox. To je bilo pomembno, saj Firefox sledilce samodejno preusmeri na najnovejšo medijsko ponudbo Amaqa. Tako je hack pomenil dvojno težavo za ISIS - a to še ni bilo vse...

Daeshgram je izkoristil priložnost za nalaganje lažnih spletnih mest Amaq. Te je ustvaril za kopiranje pristnih Amaqovih mest. Ker so se kopije zdele tako verodostojne, so bile na široko razširjene med desetinami uporabnikov Telegrama, člani ISIS-a pa so se zavzeli za pristnost. Shema je ISIS prisilila, da je namenil čas in sredstva za nenehno preverjanje in odpravljanje škode.

Zdi se, da je bil uspešen podvig za mlade hekerje. Škoda je povzročila ISIS-ov prej neuporaben medijski napad po vsem svetu. To je ISIS gotovo več kot le sitnost. Naloga Daeshgrama je bila zmediti teroriste in sejati dvom, prav to so dosegli.

V krogih ISIS je dvom o kalifatu ali njegovi medijski roki razlog za izgon - ali še huje. Tako je videnje članov ISIS, ki se prepirajo zaradi verodostojnosti informacij, ki sledijo kraku Amaq, razveselilo ekipo Daeshgrama. Nada zaključi,

"Podporniki ISIS-a ne vedo, katerim Amaqkovim spletnim mestom zaupati ... več ne zaupajo Amaqu."

To se mi vsekakor sliši kot dvom in neskladje.

Mnenja so pisatelja lastna.

Kreditna slika: avtor REDPIXEL.PL/Shutterstock.com
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me