Trditev ponudnikov VPN, ki jo pogosto navajajo, je, da je možno dobiti cenejše rezervacije hotelov in letalskih vozovnic z uporabo VPN-ja, da spuščate zemljepisno lokacijo in rezervirate rezervacije iz države, ki jo želite uporabiti..


Racionalizacija tega je, da podjetja pričakujejo, da bodo tuji obiskovalci pripravljeni zapraviti denar kot "domačini", zato bodo povišali cene za iskanje prek IP-ov v tujini..

Takšne trditve smo že od nekdaj zastavljali, kot so bile pretekle priložnostne preiskave, nikoli pa ni dokazov o geolokacijskem IP-ju, kar bi najpomembneje vplivalo na ceno storitev.

Odločili smo se, da je čas, da to trditev podrobneje preučimo.

Metodologija

Obiskali smo širok izbor spletnih strani za primerjavo potovalnih hotelov in vsakič vnesli dva enaka iskalna izraza - enkrat brez povezave VPN (s sedežem v Veliki Britaniji) in enkrat povezani s strežnikom VPN v ZDA. Vsa iskanja so vključevala potovanja ali rezervacije hotelov v Združenih državah Amerike.

Da bi zagotovili, da se spletna mesta ne bi lotila prejšnjih iskanj in ustrezno spremenila njihove rezultate, smo pri obisku uporabili način zasebnega / beleženja zgodovine (za popolno onemogočanje piškotkov), za iskanje v Veliki Britaniji in ZDA pa smo uporabili tudi popolnoma ločene brskalnike..

Poleg tega smo zaščitili pred spletnimi mesti s prikritimi sredstvi za odkrivanje našega ali IP naslova pri uporabi VP, s preverjanjem puščanja DNS in dovzetnosti za izkoriščanje WebRTC z obiska ipleak.net.

Rezultati

Približno tri ure smo preživeli v lovu na več deset primerjalnih letov in hotelov, vključno z Expedia.com, Skyscanner.com, Hotel.com in še veliko več, in skoraj v vseh primerih smo ugotovili, da so cene enake, ne glede na to, ali se uporablja VPN ali ne (občasno bi se cene razlikovale za dolar ali dva, vendar se nam ne zdi pomembno).

Zdelo se nam je, da smo na spletnem mestu za primerjavo potovalnih storitev kajak dosegli najbolj presenetljive uspehe. Pri primerjavi cen nismo ugotovili razlike v naštetih cenah ekonomičnosti, ko pa smo pogledali cene vozovnic v poslovnem razredu, se je slika močno spremenila, odvisno od tega, kje se nam zdi..

Letalski posel UK Kajak

Cene poslovnega razreda, navedene na spletnem mestu Združenega kraljestva

Letalski posel US Kajak

Cene poslovnega razreda, navedene na ameriškem spletnem mestu - razlika več kot 250 dolarjev!

Treba je opozoriti, da prikazani leti iz nekega razloga niso enaki, še pomembneje pa je, da se preprosto spreminjamo iz .co.uk različice spletnega mesta (na katero smo bili samodejno usmerjeni, ne da bi bili vklopljeni VPN) v ameriški .com različica (nekaj, kar omogoča večina spletnih mest za potovanja) je imela enak učinek kot uporaba VPN.

Kajaka preklopijo spletna mesta

Morda je nekoliko skrita stran, a tako kot pri vsaki drugi podobni spletni strani vam tudi Kajak omogoča izbiro različice, ki jo želite uporabiti

Odločili smo se, da bomo med fiksnimi potovanji preverili cene hotelov za naše izmišljeno potovanje…

Hoteli LA Kajak UK

Rezultati na spletni strani Združenega kraljestva

Hoteli LA Kajak US

Rezultati na ameriškem spletnem mestu

Znova je uporaba kayak.com namesto kayak.co.uk prinesla cenejše rezultate, vendar za dostop do kayak.com ni potreben VPN. Na Fly.com smo dobili tudi nekaj zanimivih rezultatov...

Leti vse fly.com UK

V britanski različici Fly.com so bile cene enake kot na ameriškem spletnem mestu, vendar ...

Leti vse fly.com UK

… Na spletni strani Združenega kraljestva je bila na voljo cenejša posebna ponudba!

To je pravzaprav obratno pričakovani rezultat, vendar moramo upoštevati, da so bile v neposredni primerjavi podobni (npr. Best Western Plus Carriage Inn) cene enake. Ponovno prestavljanje spletnih mest prinese enake rezultate kot uporaba VPN.

Zaključek

Zdi se, da lahko nakupovanje na različnih različicah spletnega mesta prinese ugodne ponudbe, saj se včasih prikažejo različne informacije, odvisno od uporabljenega spletnega mesta (čeprav, kot kaže primer Fly.com, najboljše ponudbe niso vedno prikazane v različici, ki jo morda pričakovati!)

Kar nismo našli nobenih dokazov, je namerno povišanje cen na podlagi naslova IP, iz katerega je bilo izvedeno iskanje.

Ugotovili smo tudi, da nas je vsako spletno mesto (z različicami za posamezno državo) samodejno usmerjalo k različici, ki jo je nakazal naš navidezni IP naslov, vendar so vsi imeli možnost ročne spremembe različice, ki je bila uporabljena za posamezno državo, brez potrebe po VPN ali druga sredstva za skrivanje.

VPN je odličen za veliko stvari - ponuja zasebnost med brskanjem po internetu, ščiti vas pred hekerji pri uporabi WiFi žarišč, omogoča gledanje čezmorske različice Netflixa in še več, vendar moramo zaključiti, o čemer že dolgo sumimo - ki trdi, da vam lahko VPN prihrani denar za lete, hoteli pa so neutemeljeni.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me