Pokazalo se je, da španska nogometna liga La Liga vklaplja pametne mikrofone ljudi, da bi lahko poslušala navijače med gledanjem tekem. La Liga je bila kaznovana z 250.000 evri zaradi nezakonitega izkoriščanja dovoljenj aplikacij za vklop mikrofonov naprave in določanje lokacij nogometnih navijačev med tekmami z uporabo signalov GPS in stolpa mobilnih telefonov.


ljubitelji španskega nogometa

Aplikacija La Liga, ki naj bi jo uporabljalo približno štiri milijone španskih nogometnih navijačev, je s pametnimi mikrofoni odkrivala lokacijo barov, ki nezakonito predvajajo tekme brez dovoljenja.

Zagovorniki zasebnosti menijo, da so bile pravice varstva zasebnosti med nadzorom kršene. Pojavila se je tudi zaskrbljenost, da bi La Liga v tem času lahko dobila dostop do zasebnih pogovorov in podatkov o španskih uporabnikih aplikacij.

Španska liga to zanika in trdi, da je tehnologija zasnovana samo za poslušanje zunanjih zvokov, ki ustrezajo televizijski oddaji,

"Signal, ki prispe [iz aplikacije], pretvori v binarno kodo, ki jo avtomatski sistem primerja s kodo oddajnega signala, ki operacijo izvede v manj kot sekundi".

Po uradni izjavi La Lige je tehnologija avtomatizirana in deluje podobno kot aplikacija Shazam. Nogometna liga trdi, da nobeden človeški uslužbenci nikoli ne poslušajo zvokov, ki izhajajo iz aplikacije, in da v procesu iskanja prizorišč, ki ilegalno predvajajo tekme, ne plačujejo nobeni posnetki.

"Tudi če bi to želeli, tudi če bi nam to odredil sodnik, ne bi mogli snemati pogovorov. Preprosto ni, kako tehnologija deluje."

Kljub temu je španska agencija za varstvo podatkov (AEPD) zagovarjala zasebnost potrošnikov. AEPD je presodil, da aplikacija deluje nezakonito, ker potrošnikom izrecno ne omenja svojih nadzornih zmogljivosti. AEPD pravi, da mora aplikacija obvestiti potrošnike in iskati soglasje tako v času, ko se aplikacija prenese, in ko je aktiviran nadzor.

Po mnenju AEPD je pretežko, da si potrošniki natančno zapomnijo, katera dovoljenja za zbiranje podatkov so dodeljena v času, ko prenesejo aplikacijo. Zaradi tega je agencija za varstvo podatkov predlagala, da bi morala aplikacija na zaslonu prikazati ikono, ki dokazuje, da se je začelo pasivno poslušanje. To bi potrošnikom omogočilo onemogočanje ali odstranitev aplikacije, če bi jih poslušali.

La Liga vztraja, da ni storila nič narobe, in izjavljala, da se namerava pritožiti na odločitev agencije, za katero meni, da je nepoštena. La Liga meni, da dovoljenje potrošnikom, da zaščitijo prizorišča, ki predvajajo tekme nezakonito, deluje v nasprotju z njegovimi avtorskimi pravicami. Španska nogometna liga je v uradni izjavi zapisala:

"Globoko se ne strinjamo s tem, kako so AEPD tolmačili to tehnologijo, in iskreno verjamemo, da se ni dovolj potrudil, da bi razumel, kako deluje."

La Liga verjame, da bi prikazovanje ikone ob vklopu mikrofona lahko "povzročijo, da se uporabnik boji, da smo nekaj poslušali, če ta tehnologija ne more zajeti človeškega pogovora."

Kljub tem trditvam ostaja dejstvo, da je aplikacija poslušala na telefonih ljudi in spremljala njihovo lokacijo z GPS-om, kar pomeni, da so bili zbrani zasebni podatki o uporabnikih. Po mnenju AEPD so bile kršene tudi pravice potrošnikov GDPR. Trdi, da sta razdelka 5.1 in 7.3 GDPR EU kršena, ker potrošniki nikoli ne morejo umakniti soglasja za zbiranje podatkov.

Razkritja, da španska nogometna liga izkorišča dovoljenja v svoji aplikaciji za izvajanje korporativnega nadzora, je osupljiv opomnik, kako enostavno podjetja lahko vohunijo za javnost. Vsakič, ko aplikacija prosi za dovoljenje za dostop do mikrofona naprave - mogoče je mikrofon vklopljen za izvajanje takšnega pasivnega poslušanja.

Po drugi strani so potrošniki poročali, da se jim oglašujejo, ko so razpravljali o izdelku v bližini svojega telefona. Prej so se pojavile trditve, da Facebook izvaja tovrstni nadzor; trditev, da je velikan družbenih medijev večkrat zavrnil.

Za potrošnike je edina možnost, da so pri prenosu in nameščanju mobilne programske opreme vedno pozorni. Če katera aplikacija zahteva invazivna dovoljenja, za katera se zdi, da ne potrebujejo, morajo potrošniki skrbno razmisliti, ali aplikaciji zaupajo in jo želijo namestiti.

AEPD je španski nogometni ligi namenil en mesec, da odpravi težave z zasebnostjo, ki jih je našel v aplikaciji.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me