Prejšnji teden sta Ajit Pai in FCC glasovala tri do dva za razveljavitev zakonodaje, ki ščiti neto nevtralnost v ZDA. Rezultat razveljavitve teh pravil pomeni, da je prihodnost interneta zdaj v rokah podjetij z velikimi interesi. Rezultat glasovanja FCC ni bil šok. Zakaj? Ker je vodja FCC Ajit Pai nekoč bil odvetnik podjetja Verizon - enega največjih ponudnikov internetnih storitev (ISP) v ZDA.


Kaj torej pomenijo spremembe? Brez veljavnih pravil o nevtralnosti internetnih storitev postane zakonito, da začnejo ustavljati določena spletna mesta ali storitve. Ti ponudniki internetnih storitev lahko še naprej zaračunavajo uporabnikom internetne storitve, hkrati pa jim lahko dovolijo tudi namerno upočasnitev določenih storitev visoke pasovne širine..

Pretakanje videoposnetkov na primer na Netflixu ali Youtubeu lahko postane boleče počasno, če uporabniki interneta ne plačajo za poseben načrt dodatkov za pretakanje. Prav tako lahko storitve spletnih iger postanejo počasne, če se ne plača posebna pristojbina za njihovo delovanje. V resnici bi lahko ponudniki internetnih storitev teoretično ugasnili katero koli spletno mesto, ki ga želijo, in tako ustvarili korporacijsko cenzuro, ki močno obarva tisto, kar državljani ZDA vidijo na spletu.

Politična stališča bi lahko bila na primer pred volitvami. V resnici bi to ustvarilo takšno politično situacijo, kakršno smo bolj navajeni v Rusiji ali Turčiji - tako da bi politikom omogočili, da bodo izbrani z uporabo korporativnega financiranja, obenem pa obarvali izid volitev s pomočjo propagande in cenzure.

To se morda sliši kot zaplet v nekakšen zlovešči distopijski film. Vendar je zaskrbljujoča resničnost, da Zahod že oponaša zaskrbljujoče negativne lastnosti političnih režimov, ki bi jih pred desetimi leti ostro kritizirali. Zasebnost izpada, cenzura postaja plodna, propaganda ali "lažne novice" pa so postale pravilo.

Kako hitro se bodo te negativne posledice verjetno začele? Odgovor na to vprašanje je težaven, ker nihče v resnici ne ve. Vendar z uporabo zdrave pameti in poslušanjem retorike, ki se nanaša na razveljavitev nevtralnosti mreže, dobimo nekaj namigov. Zdi se, da te namige vzbujajo pomisleke, ki se jih morajo zavedati državljani ZDA.

Neto nevtralnost Clue

Boj nazaj

Od izida prejšnjega tedna so nekateri senatorji sporočili, da se nameravajo zoperstaviti. Havajski demokrat, senator Brian Schatz in Ed Markey (Dem senator iz Massachusettsa) ne verjamejo, da je boj še končan. Načrtujejo sklic resolucije Kongresnega zakona o presoji (CRA) z namenom, da bi spremenili odločitev FCC o nevtralnosti omrežja..

Uspešna resolucija CRA ne bi samo ponovno vzpostavila nevtralnosti mreže, ampak bi tudi preprečila, da bi FCC še kdaj lahko izzival. Na žalost je žalostna resničnost taka, da je zaradi trenutne republikanske večine v senatu uspešen izziv CRA zelo malo verjetno.

Demokrati se tega dejstva preveč zavedajo, zato že razpravljajo o uporabi neuspeha, da bi odločitev FCC spremenili kot platformo za prihodnje politične kampanje. Mnenje teh senatorjev je, da se bo ameriško volilno telo med prihodnjimi volitvami uprlo tej republikanski odločitvi in ​​bo glasovalo za demokratične voditelje, ki podpirajo ponovno uvedbo nevtralnosti mreže. Morda celo pro-net nevtralni predsednik.

Na prvi pogled se to zdi razumna linija razmišljanja. Po drugi strani se ob gledanju slavnostnega vloga Ajit Pai o odločitvi FCC sprašujete. Če se bo internet hitro poslabšal za potrošnike v ZDA: ali ne bo Pai videti hitro kot norca in se hitro norčuje? V resnici, če so resnične grozljive zgodbe o počasnem internetu in množično naraščajočih stroških: se Pai morda ne bi bilo treba skrivati ​​iz strahu, da bi ga lahko linčali?

V resnici se zdijo republikanci precej samozavestni in človek bi moral biti brez dvoma, da ne misli, da nimajo načrta, kako bi demokrate zaustavili s to platformo, da bi na prihodnjih volitvah ukradli volivce. Zlahka bi bilo domnevati, da bodo republikanci na vmesnih volitvah prihodnje leto zabili republike. Ampak to zagotovo ni načrt? Torej, kaj daje?

Zvit načrt

Počasi to počne

Kar se zdi veliko bolj verjetno, je, da bo negativni vpliv razveljavitve nevtralnosti mreže sprva majhen ali morda celo neobstoječ. V resnici, če bodo republikanci sklenili ugodne posle z ameriškimi velikani ponudnika internetnih storitev, bomo morda celo videli začetne ugodnosti za ameriške potrošnike. S spodbujanjem pomanjkanja nevtralnosti omrežja kot zmage za potrošnike bi vsa negativna tiska hitro postala enakovredna "lažnim novicam" in "strahospoštovanju".

To bi republikancem postalo platformo za boj proti demokratom, če bi trdili, da so bili ves čas zunaj stika z realnostjo. "Obama se ni motil" bi rekli, - in ameriško volilno telo bi ga pojedlo. Žal se zdi, da gre za zelo resnično nevarnost.

Nekaj ​​let čakanja na odpravo negativnih posledic razveljavitve nevtralnosti omrežja - in nato kapljanje teh negativnih posledic po malem - bi lahko poživilo in okrepilo republikanski položaj v očeh ameriških volivcev.

S tem bi bila prevara lahko uspešna in resničnih negativnih posledic odprave nevtralnosti omrežja - cenzure podjetij in pristranske drage internetne izkušnje - ne bi opazili, dokler ne bo prepozno.

Cenzura Isp

Huda resničnost

Ena stvar je zagotovo, ameriški ponudniki internetnih storitev so si tega želeli že zelo dolgo. Še sredi 2000-ih je predsednik FCC Michael Powell odpravil ključne varovalke pred telekomi, ki vzpostavljajo monopole. Takrat je Powell pripravil ZDA na odstranjevanje zaščitnih ukrepov za širokopasovne širokopasovne mreže, ki so nevtralne mreže. Povzročil je konkurenco na ameriškem širokopasovnem trgu, da je nagajal in prisilil pohlepna telekomunikacijska podjetja, da se vrnejo nazaj v svoje lupine.

Od takrat se ponudniki internetnih storitev ponavadi dobro obnašajo (kljub temu, da so občasno pokazali svoje prave barve in cenzurirali promet). To je zato, ker so vedeli, da bo proti njim prišlo do velikega političnega nasprotovanja, če tega ne bodo storili. Po dolgem in potrpežljivem čakanju pa imajo telekomunikacijski velikani zdaj svojega moškega (Ajit Pai) na čelu FCC. Glede na to, kako potrpežljivi so morali biti telekomunikacijski moždolgi, da bi prišli do te točke - dvomim, da se bodo prehitro premaknili in demokratom omogočili preprost način, da ukrotijo ​​svoje načrte.

Tožba neto nevtralnosti

Tožbe

Od objave FCC smo videli številne tožbe, ki so grozile organizaciji. Newyorški generalni državni tožilec Eric Schneiderman (D) je obljubil, da bo skupaj z drugimi državnimi pravobranilci sprožil tožbo, da bo razveljavil odločitev FCC:

"Današnji odziv bo ponudnikom internetnih storitev dal nove načine nadzora nad tem, kaj vidimo, kaj počnemo in kaj govorimo v spletu. To je grožnja brezplačni izmenjavi idej, zaradi česar je internet dragocena prednost v našem demokratičnem procesu."

Generalni državni tožilec Washingtona Bob Ferguson je razkril tudi, da namerava vložiti tožbo proti FCC. Edward Markey, demokratični senator za Massachusetts, je prepričan, da imajo dobre možnosti, da bi na sodišču premagali FCC: "Naši pravni strokovnjaki se glede tega počutijo zelo samozavestno," je komentiral prejšnji četrtek. Markeyju se pridruži republikanski senator. Anna Eshoo je podpora vseh sporov o nevtralnosti omrežja, ki se pojavijo, ki se jim bodo morali pridružiti še drugi.

Do zdaj so odvetniki iz Washingtona, Illinoisa, Kentuckyja, Pensilvanije, Delawarea, Oregona, Vermonta, okrožja Columbia in Massachusetts napovedali, da bodo izpodbijali odločitev FCC. Lahko le upamo, da bodo te tožbe uspešne, saj lahko v nasprotnem primeru stvari postanejo skrite.

Spremeni se

Glasujte za spremembo?

Naslednje leto bodo državljani ZDA dobili možnost glasovanja, da razveljavijo trenutno republikansko večino v senatu. Na žalost pa bo to prepozno, da bo zakon o reviziji Kongresa uporabil odločbo o razveljavitvi odločbe FCC. CRA je treba uveljaviti v 60 dneh po tem, ko je bilo pravilo posredovano Kongresu, kar se bo zgodilo že pred vmesnimi termini prihodnjega novembra. Pravzaprav je najverjetnejši način razveljavitve odločbe FCC s spremembo zakona o telekomunikacijah iz leta 1996..

Prerazvrstitev širokopasovne povezave iz naslova II tega zakona bi odpravila celoten problem nevtralnosti omrežja. Vendar se to pri manjšinski vladi izredno verjetno ne bo zgodilo. Za to bi verjetno moral biti demokratični predsednik. Z naslednjimi predsedniškimi volitvami šele konec leta 2020 to pušča veliko časa, da republikanci uspešno potegnejo volno pred očmi ameriških volivcev.

Emily Bell trdi, da piše v Guardianu:

"Trump FCC in telekomunikacijski baroni menijo, da bomo, ko bo to pravilo spremenjeno, na to preprosto pozabili. Vendar se motijo. Če odpravijo nevtralnost omrežja, bo na koncu padel baron telekomunikacij. Američani bodo kmalu ugotovili, da je edini možni način za reševanje škode, ki jo je Pai povzročil, dokončno in v celoti razbiti moč velikanov. "

Zagotovo je to najboljši primer. Priporočam pa, da ta članek zaznamite za vsak primer. Kajti, če se čez leto dni znajdeš "morda razveljavitev nevtralnosti mreže ni bila tako slaba" - Priporočam, da se vrnete in preberete ta članek - da se opomnite, da vas prevarate.

Mnenja so pisatelja lastna.

Zaslonski naslov naslova: schistra / Shutterstock.com

Slikovni sliki: aquarius83men / Shutterstock.com, Lightspring / Shutterstock.com, Maxx-Studio / Shutterstock.com, nito / Shutterstock.com, Markus Mainka / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me