To je bila napoved šoka na prejšnjem tednu Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegasu. Britanska firma je našla način, kako s pomočjo umetne inteligence ustaviti ljudi, ki si družino in prijatelje delijo z gesli Netflix.


Delitev gesla Netflix je tako pogosta, da je internet prepreden s spomini, namenjenimi vadbi. Skupna raba med skupinami prijateljev in razširjeno družino je že dolgo preprost način, da majhne skupine razdelijo stroške enega samega pretočnega računa. Kot bi pričakovali, da bi to zmanjšalo dobiček same storitve pretakanja.

Zdaj podjetje, imenovano Synamedia, verjame, da je našlo rešitev. Oblikoval je sistem AI, ki spremlja pretakanje navad posameznih računov - označevanje računov, za katere se domneva, da delijo svoje geslo. Na žalost se zdi, da bi lahko to orodje za deljenje vpogledov negativno vplivalo tudi na uporabnike VPN. Pomeni, da bi se lahko potrošniki, ki uporabljajo več naslovov IP zaradi razlogov zasebnosti (pa tudi zaradi geo-ponarejanja), teoretično znašli kot označeni za deljenje gesla, tudi če niso.

Geslo, zapisano za skupno rabo

Kako bo delovalo?

Teoretično bo orodje Synamedia koristno za skoraj vsako pretočno platformo, ki se vam zdi. To pomeni, da lahko naročniki platform, kot so Hulu, Netflix, Amazon Prime Video, HBO Go, BT Sports, Sky TV - in mnogi drugi - zaradi te nove AI tehnologije potencialno izgubijo možnost deljenja svojega gesla. Po navedbah britanske firme, ki je ustvarila tehnologijo, orodje uporablja spremljanje IP naslovov in trende porabe, da ugotovi, ali je bilo geslo računa deljeno. Synamedia pravi, da je tehnologija dovolj pametna, da ugotovi, ali platformo za pretakanje uporablja družina imetnika enega računa.

Če račun uporablja IP na zelo različnih geografskih lokacijah in ima divje različne okuse in navade gledanja - bo tehnik na strežniški platformi sporočil, da se dogaja nekaj neprimernega. Po podatkih Synamedia bo orodje lahko pravilno ugibalo, ali se uporablja račun, ko je oseba na počitnicah, in druge običajne okoliščine.

Prenos televizije na tablični računalnik

Ali so uporabniki VPN v težavah?

Dokler je orodje za deljenje poverilnic učinkovito in lahko uporablja navade gledanja potrošnikov, da ugotovi, ali en naročnik uporablja veliko število naslovov IP - uporabniki Netflix VPN bi morali biti v redu. Do zdaj je Netflix nameraval namesto naročnikov, ki uporabljajo VPN, IP naslove VPN. To je zato, ker danes veliko ljudi uporablja zasebno zasebno zasebno zasebno zasebno zasebno zasebno omrežje, preklic računov za uporabo zasebnih omrežij pa bi veljal za kontra intuitivno.

Še več, kljub prejemanju velike količine tiska ni dokazov, da so se pretočne platforme, kot je Netflix, dejansko strinjale, da bodo začele uporabljati orodje Synamedia. To ne pomeni, da te tehnologije v prihodnosti ne bodo pobirale pretočne platforme. Omeniti velja, da je Sky UK vložil velike vsote v Synamedia, odkar je bilo orodje AI predstavljeno na CES prejšnji teden. To pomeni, da vsaj nekatere platforme kažejo zanimanje za tehnologijo. Dejansko po lastnem sporočilu za javnost trenutno sodeluje s (med drugim): AT&T, Astro, beIN, Bharti Airtel, Charter, Kitajska DTH, Comcast, Cox, Disney, Foxtel, Get, Liberty Global, Oi, OSN, Rogers, Sky, Shaw, Tata Sky, Verizon, Viasat in Vodafone.

Logotip podjetja Netflix

Če skrbijo uporabniki Netflixa?

Zdi se, da ni. Pomembno si je zapomniti, da je direktor Netflixa Reed Hastings že prej dejal, da podjetje ne skrbi delničarjev računov. Pravzaprav je na CES 2017 Hastings dejal, da je deljenje računov videti kot organsko oglaševanje, saj dejansko nove uporabnike dejansko prinaša prednosti Netflixa: "Radi imamo ljudi, ki delijo Netflix. To je pozitivna stvar, ne negativna stvar."

ProPrivacy.com je vzpostavil stik s podjetjem Synamedia in povedal nam je njihov predstavnik, "Netflix NI odjemalec. Žal se je tisk tabloidov v Veliki Britaniji odnesel."

Kakor koli, okoli njega?

Kaj se zgodi, če se pretočni račun, na katerega ste trenutno naročeni, odloči začeti uporabljati to tehnologijo? Se boste ujeli z deljenjem gesla? Najenostavnejši odgovor je, da če ne storite ničesar in nadaljujete z deljenjem gesla, potem ja, verjetno.

Dobra novica je, da lahko ljudje še naprej delijo gesla za pretočni račun - tudi potem, ko bo orodje Synamedia zaživelo. Rešitev bo v uporabi namenskega IP VPN, tako da delite prijavo za namenski IPN naslov IPN s tistimi, s katerimi ste dali svoje geslo za pretakanje računa za prenos, če bi vsi lahko nadaljevali z gledanjem.

Namenski IP-naslov VPN je oddaljeni naslov IP, ki ga lahko najamete podjetje VPN. Lepota namenskega IP naslova je v tem, da ostaja statičen. To pomeni, da vsakič, ko (ali vaši prijatelji) uporabljate Netflix, vedno prihajate iz istega naslova IP (zaradi česar se vam zdi, da je en sam dom).

Večina ponudnikov VPN dovoljuje do 5 sočasnih povezav z namenskim naslovom IP. To pomeni, da bi lahko teoretično delili geslo svojega pretočnega računa s petimi prijatelji in če se bodo vedno spomnili, da bi se povezali z namenskim IP-naslovom VPN; Synamedia-jevo orodje ne bi smelo vedeti, da več gospodinjstev uporablja isti račun za pretakanje.

Slikovne slike: Tero Vesalainen / Shutterstock.com, sabrisy / Shutterstock.com, r.classen / Shutterstock.com.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me