Turške oblasti so zasegle strežnik VPN, ki ga vodi ExpressVPN, le da so ugotovili, da strežnik ne vsebuje dnevnikov.

Zaseg je bil del preiskave umora ruskega veleposlanika v Turčiji leta 2016 Andreja Karlova. Atentat je izvršil policist Mevlüt Mert Altıntaş, ki ga turška vlada obtožuje, da ima povezave s ameriškim pridigarjem Fethullahom Gülenom.

V času umora se je oseba ali neznane osebe prijavile v Altıntaş-ove Gmail in Facebook račune, da bi izbrisale pogovore v zvezi s kaznivim dejanjem. Turške oblasti si želijo izslediti, kdo je bil za to odgovoren. Vendar so se znašli v slepi ulici, ker je storilec za skrivanje svojega resničnega naslova IP uporabil VPN.

VPN bo skrival vaš resnični naslov IP

Oblasti so zato lahko videle le, da se je storilec prijavil v Facebook in Gmail prek strežnika VPN, ki ga upravlja ExpressVPN. Da bi izvedela več informacij, je turška policija preiskovala podatkovni center, v katerem je bil strežnik, in ga zasegla.

V skladu z obljubami ExpressVPN pa oblasti niso našle nobenih dnevnikov, ki bi jih lahko uporabili za identifikacijo storilca. Nato so za pomoč prosili ExpressVPN. Kot nam je pojasnil tiskovni predstavnik ExpressVPN:


"Zaseg strežnika se je zgodil, preden so nas turške oblasti sploh kontaktirale. Poklicali so nas, da bi ugotovili, ali imamo dnevnike, ki jih sami ne bi mogli najti na strežniku ... česar seveda nismo. "

Kot je jasno poudarjeno v svoji politiki zasebnosti, ExpressVPN ne vodi nobenih dnevnikov, ki bi jih lahko uporabili za prepoznavanje tega, kar njegovi uporabniki počnejo na spletu:

"" Nikoli ne hranimo prometnih dnevnikov in prav tako ne hranimo dnevnikov, ki bi nekomu omogočili, da se uporabniku ujema z IP in časovnim žigom. Delujemo v celoti na podlagi skupnih IP-jev, kar pomeni, da en sam IP ne sledi posameznemu uporabniku. "

ExpressVPN je objavil izjavo, v kateri potrjuje, da preiskavi ni mogel pomagati.

„Kot smo turškim oblastem povedali januarja 2017, ExpressVPN nima in še nikoli ni imel nobenih dnevnikov o povezavi s strankami, ki bi nam omogočili, da bi vedeli, katera stranka uporablja posebne IP-je, ki so jih navedli preiskovalci. Poleg tega v zadevnem času nismo mogli videti, kateri uporabniki so dostopali do Gmaila ali Facebooka, saj ne vodimo dnevnikov dejavnosti. Verjamemo, da sta preiskava zaseg in pregled zadevnega strežnika VPN potrdila te točke. "

Treba je opozoriti, da Facebook dejansko ne briše pogovorov. Lahko jih skrijete pred seboj, vendar jih Facebook še vedno hrani. Enako velja tudi za Googla in izbrisana Gmail sporočila.

Zato ni jasno, ali sta Facebook in Google turškim oblastem odklonila pomoč ali sta oblasti pridobila pogovore in preprosto iščeta, kdo jih je poskušal izbrisati.

ExpressVPN je zvest svoji besedi

VPN-ji so uporabni za različne stvari, vendar je ena izmed njihovih najpomembnejših načinov zagotavljanje zasebnosti. Vodenje dnevnikov o tem, kaj uporabniki dobijo na spletu, ogroža zasebnost strank, zato večina dobrih VPN-jev obljublja, da ne bodo hranili dnevnikov, ki bi lahko vsebovali to zasebnost.

Kako lahko vemo, da VPN-ji držijo te obljube? No - takšni primeri očitno dokazujejo, da to počnejo mnogi. ExpressVPN je treba toplo pohvaliti, da počne točno tako, kot pravi - ščiti zasebnost uporabnikov, saj ne bo imel dnevnikov, s katerimi bi lahko ugotovili, kaj dobijo na spletu.

Upoštevajte, da ExpressVPN vodi nekaj anonimnih statističnih podatkov o uporabi, vendar brez časovnih žigov ali dnevnikov IP, ti ne predstavljajo grožnje zasebnosti zasebnosti uporabnikov. ExpressVPN je registriran na Britanskih Deviških otokih (BVI) in pravi, da se bo odzval le na pravno zavezujočo sodno odredbo, ki jo je izdalo sodišče BVI.

"Podatke o enem od naših uporabnikov bi razkrili le, če bi bili v to prisiljeni s pravno veljavno sodno odločbo, izdano od BVI. Vendar pa dejstvo, da v mnogih državah po vsem svetu izposojamo strežnike iz podatkovnih centrov, pomeni, da imamo povezave v drugih jurisdikcijah. Ko nas organi v takšnih jurisdikcijah kontaktirajo, da povprašamo, kateri uporabnik ExpressVPN se je povezal z določenim naslovom IP ali je odgovoren za določeno omrežno dejavnost, jim povemo, da nimamo znanja za odgovor na ta vprašanja, saj nimamo dnevnikov povezav oz. dnevniki dejavnosti. "

Tudi tam, kjer je nekako prisiljen predati hlode, pa (ne bi), ne bi mogel izročiti nečesa, česar nima.

Nevarnosti strežnikov VPN v več državah

ExpressVPN je pri incidentu poudaril nevarnosti, ki jih prinaša najem strežnikov VPN iz podatkovnih centrov, kjer jih je mogoče zaseči:

»Ponudniki VPN imajo sedež v jurisdikcijah po vsem svetu, nekaj slabših od drugih. Toda ko gre za zasege strežnikov, ni pomembno, kje ima sedež VPN; vsak ponudnik je enako ogrožen. Uporabniki VPN se morajo zavedati izbire uglednega ponudnika, ki vlaga v zaščito zasebnosti in anonimnosti svojih strank. To vključuje zagotavljanje, da noben kos osebno prepoznavnih informacij ne bo nikoli zadel diska. "

Da bi zagotovili celovitost uporabnikovih podatkov v prihodnosti, ExpressVPN v Turčiji ne deluje več fizičnih strežnikov, na katere je mogoče uporabiti racijo. Namesto tega ponuja virtualne strežnike, ki ponujajo turški IP naslov, v resnici pa imajo sedež na Nizozemskem.

"V podjetju ExpressVPN smo vložili veliko truda v ne samo zaščito uporabnikov pred puščanjem, temveč tudi v varovanje zasebnosti strank v najslabših scenarijih, na primer, ko vladni akterji fizično zasežejo ali kako drugače ogrožajo vladne akterje."

Vrednost zasebnosti

Zdaj lahko nekateri ugovarjajo, da ta primer dokazuje najhujše obtožbe, ki jih vržejo VPN-je - da gre za orodja, ki jih kriminalci uporabljajo za prikrivanje svojih zlobnih dejavnosti. Toda to je samo poanta - to so orodja in ob tem koristni. Toda tako kot vsa orodja se lahko uporabljajo tudi za slab namen. Kot ugotavlja ExpressVPN:

"Atentat na veleposlanika Andreja Karlova je bil tragičen zločin. Absolutno ne odobravamo nobenih poskusov posega v preiskavo incidenta. Pogoji storitve ExpressVPN od strank zahtevajo, da se strinjajo, da ExpressVPN ne bodo uporabljali za nič drugega kot za zakonite namene. "

Zasebnost pa je temeljna človekova pravica. Daje nam prostor za razpravo o idejah in oblikovanje lastnih mnenj o stvareh brez strahu, da bi vlade gledale čez naša ramena.

Ker je George Orwell le dobro razumel, obstaja razlog, da je vsaka represivna vlada od začetka civilizacije poskušala vdreti v zasebnost svojih državljanov. Zasebnost temelji na pojmu svobode,

Zaradi tega je dejstvo, da vseprisotni nadzor vlade nad skoraj vsakim vidikom našega življenja hitro postaja norma resnično grozljiva perspektiva. In ko niso vlade, komercialni subjekti posegajo v vašo zasebnost, da bi vam prodali stvari.

Za ohranitev naše svobode pred množičnim nadzorom potrebujemo orodja, kot so VPN. Da jih lahko (in so) občasno zlorabljene, je v naravi kakršno koli orodje, a osredotočiti se na to je igrati v roke tistih, ki bi nas tlačili.

Iskanje se nadaljuje

Turška policija želi dostopati do iPhone, ki pripada Altıntaşu, vendar so imeli tudi malo sreče v tej smeri. Vsi novi iPhoni so šifrirani od konca do konca, zato je Apple moral turške oblasti obvestiti, da ne more zagotoviti pomoči.

Poskusi, da bi najeli zasebno podjetje, da bi vdrli v telefon, so bili namesto visokih stroškov brez zagotovila, da bi bil poskus uspešen..

Tožilstvo zdaj upa, da bo pregled posnetkov v živo, ki jih je v času umora državni radiotelevizija TRT posnel s kraja dogodka, zagotovil dodatne namige. Poročilo poročila Hurriyet Daily News navaja, da je 33 osumljencev pričalo v zvezi s streljanjem, štirje pa so bili aretirani.

Zaključek

V marsičem je žal, da se zahtevki o zasebnosti, ki jih oddajo ponudniki VPN, resnično preizkusijo šele, ko nekdo zlorabi njihovo storitev. Kljub temu pa ta primer dokazuje, da lahko ExpressVPN zaupate svoji zasebnosti.

Kreditna slika: Avtor Urban Reporter / Shutterstock.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me