Decentraleyes je nov odprtokodni dodatek Firefox, katerega namen je izboljšati vašo zasebnost med brskanjem. To stori tako, da lokalno gosti vire CND. Ko vaš brskalnik zahteva zahtevo za enega od teh virov CDN, je zahteva blokirana in namesto tega vam je na voljo lokalna različica.


Kaj za vraga?

Izdelava spletnih strani iz nič je težko delo. Namesto da bi vsakič znova izumljali kolo, spletni razvijalci delijo knjižnicam uporabne odprtokodne kode, ki opravljajo običajne naloge. Na primer, knjižnice JavaScript ali spletni okviri, kot sta jQuery ali Ember.

Razvijalci lahko namesto da sami napišejo kodo na te skripte v skupni rabi. Te skripte v skupni rabi gostijo v omrežjih za dostavo vsebin (CDN) - globalno porazdeljena omrežja proxy strežnikov, nameščena v več podatkovnih centrih.

Skripte, ki jih gostijo v teh distribuiranih omrežjih, ne morejo preprosto deliti med razvijalce, ampak so CDN-ji zelo učinkovito sredstvo za pošiljanje vsebine. Zaradi uporabe virov, ki so na njih, se strani hitreje nalagajo. Prav tako odstranjuje finančno breme razvijalcem gostovanja samih virov.

Posledično zelo velik odstotek vseh obstoječih spletnih mest redno uporablja knjižnice, ki se delijo na CDN-jih.

Tako da! Sliši se odlično. Pojdi na CDN?

Težava

Težava je v tem, da CDN gostovanje stane denar. In podjetja, kot so Google, Facebook in Microsoft, ponujajo takšno gostovanje brezplačno. Brezplačna je toliko najljubša cena za spletne razvijalce kot za nas ostale, zato je zelo veliko vseh virov spletnega mesta zdaj na CDN-jih, ki jih gostijo ta podjetja.

In kot vedno pri Googlu idr., Čeprav denarnih stroškov ni, plačujemo za njihovo uporabo z našo zasebnostjo. Kot pravi stara poslovica, če ne plačate izdelka, potem ste izdelek!

Vsakič, ko obiščete spletno mesto, na katero se sklicuje knjižnica, gostovana na enem od teh CDN-jev, Google, Facebook, Microsoft itd., Boste vedeli za to in vas lahko spremljali, ko greste s spletnega mesta na spletno mesto.

Še bolj zaskrbljujoče pa nič ne preprečuje, da bi ta podjetja gostiteljsko kodo nadomestila z nekaj bolj zlonamernim. In ni možnosti, da bi vaš brskalnik (ali protivirusna programska oprema) to preprečil.

Možne rešitve

Ena od rešitev te težave je uporaba dodatkov, kot sta NoScript ali uMatrix, da se skripte preprečijo. Toda ti dodatki so zelo napredni uporabniki. Pravilna konfiguracija le-teh je težka in zamudna naloga. In tudi takrat bodo "zlomili" številna spletna mesta, ki se zanašajo na te zunanje skripte.

Druga možna rešitev bi bila, da spletni razvijalci združujejo klube in ustanavljajo javno revidirano neprofitno organizacijo za gostovanje spletnih virov. A to bi zahtevalo čas in denar, zato se taka poteza trenutno ne načrtuje.

Vstopite v Decentraleyes

Dodatki Decentraleyes Firefox običajno uporabljajo vire lokalno. Ko poskuša spletno mesto dostopati do njih v podprtem omrežju, bodo Decentraleyes zahtevo blokirali in namesto tega naložili lokalno shranjeni vir.

- Podprta omrežja: Knjižnice, ki jih gosti Google, Microsoft Ajax CDN, CDNJS (Cloudflare), jQuery CDN (MaxCDN), jsDelivr (MaxCDN), Yandex CDN, Baidu CDN, Sina javna sredstva in knjižnice UpYun.

- Viri v paketu: AngularJS, Backbone.js, Dojo, Ember.js, Ext Core, jQuery, uporabniški vmesnik jQuery, Modernizr, MooTools, Prototype, Scriptaculous, SWFObject, Underscore.js in spletni naložek pisave.

To preprečuje Googlu itd., Da vas ne spremlja preko zahtevkov CDN, ampak se lokalni viri vedno nalagajo hitreje kot oddaljeni. Tako se spletne strani nalagajo hitreje. Zmaga!

Zaključek

Decentraleyes je odlična ideja in je pri uporabi popolnoma pregleden. V resnici je verjetno nekoliko preveč pregleden. Bilo bi lepo, če bi lahko prikazali vizualno predstavitev, koliko virov CDN je bilo na ta način blokirano. Če želite izvedeti te podatke, morate vstopati v konzolo za razvijalce Firefoxa

Prav tako bi bilo lepo, če bi Decentraleyes delali za več sredstev, kot je trenutno.

A še vedno so zgodnji dnevi in ​​brez razloga bi si lahko zamislil, da ne bi namestil tega vrhunskega dodatka. Sam po sebi vam ne bo preprečil sledenja po spletu, vendar je kljub temu dragoceno orodje v vašem orodju o zasebnosti.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me