Kot bo verjetno že vedela večina naših bralcev, je Federalna komisija za komunikacije (FCC) decembra dejansko končala nevtralnost omrežja v ZDA.


Zakon o ponovni vzpostavitvi internetne svobode nadomešča močne zakone o nevtralnosti omrežij s „lahkimi dotiki, tržno zasnovanimi“ pravili, ki jih ureja Zobna zveza za trgovino (FTC). FCC je to storil kljub temu, da tega skoraj nihče ne želi.

Stara pravila nevtralnosti omrežij so vsem uporabnikom interneta predstavljala ključno zaščito pred hudim pohlepom ponudnikov internetnih storitev z velikimi imeni, ki edini izkoristijo spremembe.

Potem ni presenetljivo, da je bilo javno zgražanje in odpor do sodbe FCC močno. Najpomembneje je, da so številne države povedale, da bodo še naprej uveljavljale pravila nevtralnosti omrežij v nasprotju s sodbo FCC.

Kalifornija, New York in New Jersey so vsi izjavili, da morajo ponudniki internetnih storitev upoštevati stroga pravila nevtralnosti omrežja. Poleg tega 22 držav tožijo FCC zaradi tega vprašanja.

Kongresni zakon o pregledu

Boj za prihodnost (FFTF) je temeljna skupina zagovornikov digitalnih pravic, ki je bila v ospredju odpora proti FFC in njegovemu napadu na nevtralnost mreže. In naletela je na novo linijo napada ...

„Zakon o reviziji Kongresa (CRA)… pooblasti Kongres, da s pospešenim zakonodajnim postopkom pregleda nove zvezne predpise, ki jih izdajo vladne agencije, in s skupno resolucijo razveljavi predpis.“

Z drugimi besedami, izvoljenim uradnikom v Kongresu omogoča, da razveljavijo odločitve zveznih agencij, kot je FCC.

„CRA bi jasno spremenila odločbo FCC 14. decembra in povrnila prejšnja pravila nevtralnosti omrežja, ki jih nikoli ne bi smeli razveljaviti. Facebook, Twitter in Google so dejali, da podpirajo prizadevanja CRA v izjavi senatorju Markeyju na Hribu. Poleg tega, da je najpomembnejša pot k obnovi pravil, igra ključno vlogo tudi pri odpravljanju slabe zakonodaje, ki jo podpira ISP, ki se je zaradi zagonu CRA spremenila v nepridiprave. "

27. februar - Dan akcije!

Boj za prihodnost pravi, da ima že 50 senatorjev zavezanih podpirati uporabo CRA za razveljavitev odredbe FCC o nevtralnosti. Da bi sprejel resolucijo v senatu, potreben je le še en glas!

Če CRA preide v senat, bo to močno pritisnilo na Parlament, ki se dobro zaveda, kako nepriljubljen je očitni kronizem FCC z volivci.

Pridobitev CRA skozi hišo pa ne bo enostavna. Potrebna je navadna večina (218 glasov), kar bo zahtevalo zmago nad več kot 20 republikanskih članov parlamenta. Kot nam je povedal Pierce Stanley s FFTF,

"To bo resen boj navkreber, vendar je izvedljiv."

Najpomembneje je, da je zaenkrat še en boj. Prva stvar je pridobitev CRA prek senata, kar pomeni vključitev enega ali več republikanskih senatorjev. 27. februarja FFTF poziva k prizadevanju, da bi dobili zadnje glasovanje.

kaj lahko storim za boj proti nevtralnosti mreže?

Državljani ZDA, ki želijo pomagati pridobiti CRA prek senata, lahko 27. februarja 2018 v okviru usklajenega prizadevanja z drugimi podjetji in skupinami javnih interesov pošljejo klice in e-poštna sporočila Kongresu..

Če se želite vključiti, se pridružite kampanji Bitka za mrežo, ki jo organizira FFTF. Ne pozabite - samo še en glas je potreben, da preide v senat!

Neto nevtralnost - temeljni premaz

V primeru, da zadnjih nekaj mesecev živite na Marsu, je nevtralnost omrežja ideja, da ponudniki internetnih storitev in vlade obravnavajo ves internetni promet enako. Pomeni "ne diskriminirati ali zaračunavati različnega uporabnika, vsebine, spletnega mesta, platforme, aplikacije, vrste priključene opreme in načinov komunikacije."

Je temelj inovativnosti in svobodnega izražanja na internetu. Brez nevtralnosti omrežja internet preprosto ne bi bil takšen uspeh. Brez nevtralnosti mreže:

Ponudniki internetnih storitev lahko diskriminirajo storitve Rival

Na primer z ustavljanjem (ali celo blokiranjem) ponudnikov vsebin, kot so Netflix, Facebook in Google, hkrati pa strankam zagotavljajo neomejen prednostni dostop do njihovih lastnih storitev.

To se že dogaja. Verizon svojo storitev Go90 izvzame iz podatkovnih načrtov strank, AT&T stori enako za lastni spletni prenos DirecTV Now, T-Mobile pa je sklenil dogovore s ponudniki vsebin, da bi svojim strankam omogočil, da presežejo svoje običajne omejitve podatkov.

Inovativnost je nasmejana

Netflix, Facebook in Google si verjetno lahko privoščijo plačilo ponudnikom internetnih storitev za dobavo povečane pasovne širine za svoje storitve. Začetna podjetja pa tega ne bodo mogla storiti. Tako bodo mala, inovativna podjetja dejansko pustila mrtve v vodi, obenem pa se bo okrepila monopolistična okolica, ki jo imajo velika, uveljavljena podjetja na internetu.

Internet se bo razdrobil na dva ali več "stopenj"

Manj zavarovani kupci bodo namenjeni posebnim internetnim paketom "kabelskega stila", ki omogočajo dostop le do izbranih storitev. Neomejen dostop do interneta bo na voljo samo tistim, ki si lahko privoščijo plačilo zanj. To bo poglobilo digitalni razkorak in vodilo do večje ekonomske in socialne neenakosti.

Prav tako nič ne preprečuje, da bi ponudniki internetnih storitev zavirali ali celo povsem cenzurirali vsebino na političnih, družbenih ali verskih razlogih. Z drugimi besedami, velik denar bo dovoljen, da se vozi v nasprotju z interesi navadnih ljudi.

Zaključek

Nevtralnost omrežja je ključnega pomena za brezplačen in egalitarni internet, zato je boj za nevtralnost mreže boj za samo dušo naše vedno bolj digitalne družbe.

Ali želimo živeti v svetu, v katerem je dostop do najbolj transformirane tehnologije, ki je na voljo človeštvu, saj je vsaj izum tiskarne zaprt vrt, katerega vratarji so velike korporacije, namenjene pohlepu in lastnemu interesu?

Če ne, potem se pridružite boju za nevtralnost mreže, začenši z dnevom akcije FFTF 27. februarja.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me