Telegram Messenger este notoriu datorită scării largi folosite de ISIL. Într-adevăr, această notorietate ar fi putut alimenta o concepție populară conform căreia Telegram este extrem de sigură și privată.


În ciuda experților în confidențialitate și securitate care nu împărtășesc această vizualizare, aplicația rămâne extrem de populară. Acest lucru este valabil mai ales în Orientul Mijlociu. Numai în Iran, Telegram are aproximativ 40 de milioane de utilizatori activi lunar. De asemenea, acesta a jucat un rol critic în alegerile parlamentare iraniene din 2016. Voi discuta situația specifică cu Telegram și Iran mai târziu în acest articol.

O serie de guverne au încercat sau au propus să blocheze Telegramul - în special Indonezia și Rusia și Iranul.

Vă rugăm consultați mai jos pentru o discuție despre cum poate o rețea privată virtuală (VPN) - și nu pot - ajuta utilizatorii Telegram.

 1. ExpressVPN

  - Cel mai rapid VPN pe care îl testăm, deblochează totul, cu un serviciu uimitor

 2. NordVPN

  - Brand mare, cu o valoare foarte bună, și un preț bugetar

 3. VPN CyberGhost

  - VPN de lungă clasă, cu preț și viteză foarte bune

 4. VPNArea

 5. PrivateVPN

  - Unul dintre cele mai ieftine VPN-uri de acolo, dar totuși un serviciu bun

VPN-uri pentru Telegram: Considerații

Utilizarea unui VPN vă va permite să accesați site-ul web Telegram și să descărcați software-ul pentru desktop, chiar și atunci când este blocat altfel. De asemenea, ar trebui să contribuie la deblocarea Telegramului în cazul în care furnizorii de servicii Internet (ISP) blochează protocolul Telegram.

Dacă Telegram nu este disponibil din magazinul Google Play din țara dvs., utilizatorii Android pot descărca aplicația folosind F-Droid.

Din păcate, pentru confidențialitate, Telegram autentifică utilizatorii folosind numerele lor de telefon. Aceasta înseamnă că Telegram Messenger LLP știe cine sunt utilizatorii săi. Astfel, poate (în teorie) să asocieze conversații criptate non-end-to-end cu utilizatori individuali (mai multe despre acest lucru mai târziu). Ar divulga vreodată aceste informații guvernelor? Probabil că nu, dar cine știe?

Mai preocupant este faptul că Telegram stochează aceste informații pe serverele sale. Prin urmare, este vulnerabilă la hacking și supraveghere. În Rusia anul trecut, conturile Telegram a doi activiști au fost piratate, probabil de serviciile de securitate rusești cu cooperarea furnizorului de mobil al activiștilor.

După cum a declarat Nima Fatemi, un cercetător independent de securitate cu sediul în SUA, Comitetului pentru protecția jurnaliștilor (CPJ):

„Dacă vreunul dintre serverele [Telegram] este compromis, toate datele utilizatorilor sunt în aer. Știm din revelația Snowden și din toate hack-urile masive că niciun computer nu poate fi protejat de hackeri. Mai ales dacă este o țintă suculentă, cu conversații de milioane de oameni stocate pe ea."

Telegram nu este atât de sigur!

În ciuda reputației sale pentru confidențialitate și securitate, experții în confidențialitate și securitate nu sunt fani ai Telegram.

Criptare end-to-end

Opțiunea sa de chat secret este esențială pentru confidențialitatea și securitatea Telegram. Aceasta folosește criptarea end-to-end pentru a permite conversații private și sigure. Înseamnă că toate mesajele sunt criptate pe dispozitivul expeditorului atunci când acesta activează chatul secret. Mesajele pot fi decriptate și citite doar pe dispozitivul destinatarului.

Prin urmare, mesajele trimise folosind Secret Chat ar trebui să fie sigure, chiar și împotriva hackerilor și Telegram Messenger LLP.

Asta-i grozav. Cu toate acestea, experții au criticat Telegram pentru că nu a activat implicit chatul secret. Cu excepția cazului în care activați în mod specific Chat secret, mesajele trimise cu Telegram nu sunt sigure. Aceasta înseamnă că Telegram Messenger LLP și hackerii le-ar putea accesa.

Este grav că mulți utilizatori Telegram nu știu că mesajele lor nu sunt sigure în mod implicit. Unii pot uita pur și simplu să activeze chatul secret.

Când este combinat cu metoda Telegram de autentificare a utilizatorilor folosind numerele lor de telefon, acest lucru face foarte ușor pentru guverne să sesizeze conturi și să acceseze mesaje necriptate.

Telegram Chat Secret

Utilizați întotdeauna opțiunea Chat secret când doriți să păstrați conversațiile private

Probleme de criptare

În plus, chiar dacă activați Secret Chat, cercetătorii sunt critici pentru criptarea folosită de Telegram. În loc să folosească standardele de criptare încercate, testate și auditate complet, Telegram folosește propriul protocol de criptare MTProto.

Ca o evaluare detaliată a securității (.pdf) a MTProto notează:

„Principala noastră descoperire este că schema de criptare simetrică folosită în Telegram - cunoscută sub numele de MTProto - nu este sigură IND-CCA, deoarece este posibil să transformăm orice cifrat într-un alt text care decriptează același mesaj ...

"Mesajul de a lua acasă (încă o dată) este că schemele de criptare bine studiate, sigur, care asigură definiții puternice ale securității (de exemplu, criptare autentificată) trebuie să fie preferate schemelor de criptare fabricate de casă. "

Aceasta este o critică susținută de Nate Cardozo, avocat al personalului senior la Electronic Frontier Foundation, care a recomandat să nu folosească Telegram din cauza "lipsa sa de criptare end-to-end [implicit] și utilizarea protocolului de criptare MTProto nestandard, care a fost criticat public de cercetătorii în criptografie, inclusiv Matthew Green."

Dacă doriți să aflați mai multe despre cum funcționează criptarea, de ce nu consultați ghidul nostru final pentru confidențialitatea online?

Sursa deschisa?

Singura modalitate de a ști dacă software-ul poate fi de încredere este dacă este open source. Aceasta înseamnă că cercetătorii pot examina liber codul pentru a se asigura că nu se întâmplă nimic rău intenționat. Clientul Telegram este în principal sursă deschisă, dar conține unele elemente (numite blocuri binare) care nu sunt.

Unii experți au criticat, de asemenea, Telegram pentru că a publicat lent versiunile recente ale codului său open source. Aceasta este o problemă de securitate, deoarece codul ar putea fi modificat fără ca cineva să fie la curent.

Codul din partea serverului este sursa închisă și este proprietar. Totuși, aceasta nu ar trebui să fie o problemă dacă activați criptarea end-to-end (Secret Chat).

Telegrama 1

Semnalul este mai sigur

Dacă confidențialitatea și securitatea sunt principalele motive pentru care utilizați Telegram, atunci ar trebui să luați în considerare trecerea la Semnal. Experții consideră că Semnalul este cel mai sigur mijloc de comunicare la distanță disponibil în prezent.

Aplicația WhatsApp se bazează pe Semnal. Deși nu este lipsit de probleme, WhatsApp este, de asemenea, mult mai sigur decât Telegram.

Desigur, poate doriți pur și simplu să utilizați Telegram, deoarece prietenii și colegii dvs. o folosesc. De asemenea, poate doriți să urmăriți anumiți utilizatori Telegram prin intermediul funcției Channel de difuzare în masă a aplicației. Acest lucru este absolut în regulă, dar vă rugăm să țineți cont de limitările Telegram cu privire la confidențialitate / securitate.

Telegrama în Iran

Iranul blochează platformele media mainstream, precum Facebook, Twitter și majoritatea site-urilor internaționale de știri. Telegram este utilizat pe scară largă ca mijloc de a ocoli cenzura de stat și de a accesa punctele de vedere reformiste.

Într-adevăr, analiștii consideră că Telegram a ajutat zeci de candidați moderați și reformiști să devină aleși la Majles (parlamentul Iranului) la alegerile din 2016. După cum a declarat Amir Rashidi, cercetător în domeniul securității internet la Centrul pentru Drepturile Omului din Iran, pentru CPJ,

„Telegram a avut un impact enorm în ultimele alegeri parlamentare din Iran. Activiștii reformiști au avut un acces foarte limitat la mass-media și la radio și TV de stat, așa că au folosit Telegram pentru a trimite și a răspândi mesajele."

Ca răspuns la aceasta, guvernul iranian conservator și autoritar a încercat să reglementeze Telegram. În prezent, este necesar ca toți cetățenii iranieni, prin lege, să înregistreze canalele Telegram cu peste 5.000 de adepți la Ministerul Culturii și Orientării Islamice. Aproape 2.000 de canale (persane) sunt acum înregistrate în acest mod.

Potrivit declarației Telegram, înainte de alegerile din 2017, „furnizorii de internet din țară blochează protocolul care este utilizat pentru a stabili o conexiune între utilizatori înainte ca un apel P2P să fie activat.”

Dacă doriți să evitați restricțiile de stat asupra conținutului din Iran, cele mai bune 5 VPN-uri ale noastre pentru Iran ar trebui să facă o lectură interesantă.

arestările

Autoritățile iraniene au arestat administratorii a 12 canale reformiste Telegram, înaintea alegerilor din mai 2017. Aceste canale includeau Reform News, cu peste 111.000 de adepți, și Adunarea Reformiștilor, cu 94.000 de adepți.

Înțeleg că autoritățile au eliberat ulterior administratorii Channel. Cu toate acestea, Radhidi susține că arestările au ajutat la crearea unei atmosfere de teamă și intimidare între liberali și progresiști ​​din țară.

Rusia Bans Telegram

Vineri, 19 aprilie 2020, o instanță din Moscova a autorizat Roskomnadzor, paznicul rus de comunicare și tehnologie, să blocheze Telegram.

Această mișcare urmărește cererile din partea Serviciului Federal de Securitate (FSB) ca Telegram să predea cheile de criptare succesorului secret KGB după ce a pretins că este utilizat pe scară largă de teroriști. Telegram a refuzat.

O veste bună este însă că Telegram poate fi accesat în mod liber în Rusia folosind un VPN. Acest lucru se datorează faptului că o VPN ascunde faptul că vă conectați la rețeaua Telegram de la furnizorul dvs. de internet și / sau mobil (și, prin urmare, Roskomnadzor).

Pentru mai multe informații despre această poveste, vă rugăm să consultați articolul nostru complet de mesaje Telegram Messenger din Rusia.

Cele mai bune VPN-uri Telegram Messenger: concluzie

Telegram s-a dovedit a fi un instrument util pentru înfrângerea cenzurii și exercitarea libertății de exprimare. Dacă nu puteți accesa site-ul Telegram sau ISP-ul dvs. încearcă să blocheze protocolul Telegram, vă va ajuta un VPN.

Vă rugăm să fiți conștienți, însă, de limitările Telegram ca instrument de confidențialitate. Cel mai important, amintiți-vă întotdeauna să utilizați funcția de chat secret când participați la discuții la care preferați ca autoritățile să nu aibă acces.

Cele mai bune VPN-uri pentru Telegram Messenger: Rezumat cot la cot

 1. ExpressVPN

  - Cel mai rapid VPN pe care îl testăm, deblochează totul, cu un serviciu uimitor

 2. NordVPN

  - Brand mare, cu o valoare foarte bună, și un preț bugetar

 3. VPN CyberGhost

  - VPN de lungă clasă, cu preț și viteză foarte bune

 4. VPNArea

 5. PrivateVPN

  - Unul dintre cele mai ieftine VPN-uri de acolo, dar totuși un serviciu bun

Credit imagine: Allmy / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me