V tej vadnici si po korakih ogledamo, kako nastaviti KeePass 2.x. Oglejte si naš celoten pregled KeePass, če želite izvedeti več o tem priljubljenem odprtokodnem upravljalniku gesel, ki vaša gesla zavaruje z močnim šifriranjem od konca do konca..


KeePass je program samo za Windows, vendar so za macOS, Linux, Android in iOS na voljo navzkrižno združljiva vrata. Ta vadnica zajema sam KeePass, namizna vrata, kot so KeePassXC za Windows, macOS in Linux, delujejo na zelo podoben način.

V prihodnjem članku si bomo lahko podrobneje ogledali KeePassXC, uporabniki Androida pa si lahko ogledajo naš pregled KeePass2Android.

Kako nastaviti upravitelja gesel KeePass

1. Prenesite, namestite in zaženite najnovejšo različico KeePass 2.x. KeePass1.x zdaj obstaja samo iz razlogov za združljivost za nazaj. Mnoga podjetja na primer zahtevajo to povratno združljivost, vendar ni nobenega razloga, da bi ga novi uporabniki izbrali.

2. Pojdite na Datoteka -> Novo… (ali kliknite ikono v opravilni vrstici v glavnem oknu), kliknite in izberite mesto za svojo novo .kdbx datoteko.

Ta .kdbx datoteka je šifriran vsebnik, v katerem so shranjena vaša gesla. Ker je sam po sebi varno šifriran, ga lahko varno shranite kamor koli. Če nameravate sinhronizirati gesla med napravami, jih lahko zdaj shranite tudi v mapo za shranjevanje v oblaku.

3. Ustvari glavno geslo. Ali še bolje, glavno geslo (stavek sestavljen iz številnih besed, ločenih s presledki).

To glavno geslo ščiti vsa vaša druga gesla in naj bo edino geslo, ki se ga morate še enkrat spomniti! Zato mora biti močan, a tudi takšen, ki ga ne boste pozabili. KeePass ponuja priročno vrstico z oceno kakovosti, da vas spodbudi, da izberete močno glavno geslo.

Če ga pozabite, potem se igra začne, ko gre za dostop do shranjenih gesel. Če potrebujete varnostno kopijo, si geslo zapišite na malo papirja in ga hranite brez povezave nekje na varnem.

Če z veseljem uporabljate samo glavno geslo za zaščito datoteke .kbdx, kliknite V redu. Za dodatno varnost 2FA potrdite polje Pokaži možnosti strokovnjakov.

Poleg gesla lahko ključno datoteko in / ali svoj uporabniški račun Windows vežete na sestavljeni glavni ključ.

Ustvarili bomo ključno datoteko, vendar datoteke .kbdx ne bomo povezali z uporabniškim računom Windows, ker želimo dostopati do naše baze podatkov KeePass z naprav, ki niso Windows.

Če ustvarjate datoteko s ključi, preprosto sledite navodilom. Ko končate, pritisnite OK. Bodite prepričani, da hranite to ključno datoteko nekje na varnem brez povezave. Za uporabo baze podatkov KeePass v drugih napravah mora biti ključna datoteka prisotna, vendar je nikoli ne prenesite prek spleta. Prenašate lahko brez povezave s pomnilniškimi karticami, USB ključki, USB kabli in podobnimi.

4. Po želji lahko poizkusite z nastavitvami baze podatkov ali pa samo pritisnete V redu, da se nastavite s privzetimi.

Na voljo vam bo možnost za izpis pomembnih podatkovnih baz (ročno izpolnite geslo). Če to storite, shranite izpis nekam na varno brez povezave.

5. Dvokliknite novo datoteko baze podatkov .kbdx, da jo odprete. Vnesite geslo in (če je uporabljeno) pot do mesta, kjer je shranjena povezana .key datoteka. Če ste ob ustvarjanju baze podatkov določili uporabniški račun Windows, morate biti prijavljeni vanjo, da odprete datoteko.

KeePass se spominja nedavno odprtih baz podatkov, zaradi česar je ta postopek pri vsakodnevni uporabi dokaj neboleč.

6 (neobvezno). Pojdite na Datoteka -> Uvoz… za uvoz gesla iz drugega upravitelja gesel. KeePass podpira datoteke, izvožene iz najbolj priljubljenih upravljavcev gesel, Firefox in Chrome.

Vaša baza podatkov KeePass je zdaj pripravljena za uporabo! Z gesli lahko upravljate in jih izrežete in prilepite kamor koli želite. Toda za zagotovitev najboljšega iz KeePass-a boste resnično želeli izvesti integracijo brskalnika ...

Integracija brskalnika

Integracija brskalnika je dosežena s kombinacijo vtičnikov + brskalniških dodatkov. Drugi obstajajo, vendar priporočamo KeePassHTTP-Connector.

1. Prenesite vtičnik KeePassHttp in ga kopirajte v namestitveno mapo KeePass (C: \ Program Files (x86) \ KeePass Password Safe Safe 2).

2. Namestite dodatek brskalnika KeePassHTTP-Connector za Firefox in / ali Chrome.

Z levim klikom na poljubno uporabniško ime ali geslo na spletnih straneh za KeePassHTTP-Connector samodejno izpolnite podatke iz odprte baze podatkov KeePass. Za več možnosti lahko kliknete z desno tipko miške.

Če niste zadovoljni s KeePassom, zakaj ne preverite nekaterih alternativnih skrbnikov gesla?

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me