Vodnik za zasebnost socialnih medijev


Socialni mediji so sestavni del življenja, čeprav ga mnogi, kot si želimo, omejimo na čas, ki ga preživimo, ukvarjajo z njim, še vedno pa je zelo vpet v naše življenje. Zato je zasebnost družbenih medijev nekaj, na kar bi morali biti pozorni vsi. Tveganja, da tega ne storite, so velika, hekerji, prevaranti, bivši partner, tatovi identitete, spolni plenilci, veliko je ljudi, ki jih bomo morda želeli preprečiti iz našega spletnega življenja.

V tem priročniku za zasebnost socialnih medijev bomo opisali nevarnosti in zagotovili postopna dejanja, s pomočjo katerih se boste zaščitili in zaščitili svoje družbene medije.

Pregled zasebnosti družbenih medijev

Velja poudariti, da medtem ko platforme družbenih medijev ponujajo veliko funkcionalnosti za zaklepanje profilov in izboljšanje zasebnosti, te nastavitve redko aktivirajo privzeto. Za to obstaja nekaj razlogov...

  • Spletna mesta in aplikacije so seveda bolj privlačne in privlačne novim uporabnikom, ko so stvari preproste.
  • V interesu družbe za družbena omrežja ni, da bi vse ostalo zasebno. Več informacij je na voljo - več informacij lahko prodajo oglaševalcem.
  • Če so objave in slike privzete za "javni" dostop, pomeni, da je ljudem lažje uporabljati platforme, da se vdirajo v življenje drugih - to je tisto, zaradi česar te platforme veliko ljudi privlačijo.

Družbe družbenih medijev skušajo ohraniti svoje platforme čim bolj varne in uporabnikom ponavadi nudijo številne možnosti, s katerimi bodo lahko nadzirali svojo zasebnost.

Splošno svetovanje

Močna gesla in generatorji gesel

Varna gesla

Kljub obsežnemu poročanju o krajih, prevarah in kibernetskih napadih je raziskava, ki jo je v začetku leta 2017 opravil The Telegraph, pokazala, da mnogi uporabniki interneta še naprej uporabljajo smešno nevarna gesla za svoje spletne račune. Nekatera gesla v prvih desetih vključujejo 123456, qwerty in geslo.

Vaša gesla so ključna za vaše spletne račune, zato vam je enostavno uganiti, da vam odpira vse vrste težav.

Seveda je ustvarjanje in zapomnitev zapletenih in edinstvenih gesel za vsak posamezen spletni račun lažje reči kot narediti.

Eden od načinov za dolga in zapletena gesla je uporaba osebno zapomljivih stavkov, sestavljenih iz več besed (včasih dodajte številke in ločila, če storitev to zahteva).

Te naključne stavke je presenetljivo enostavno ločiti posamezno in jih je s tehnične perspektive težko izbiti.

Če vas še nikoli niso prijeli, ste imeli neverjetno srečo, ker sta dve tretjini odraslih v ZDA že nekaj časa kršila zasebnost svojih družbenih medijev. Kmalu bo na vrsti, in če za zaščito svojih osebnih podatkov uporabljate "123456" ali "geslo", ste delno krivi.!

Upravitelji gesel

Upravitelji gesel

Nato si oglejmo, kako lahko upravljate vsa zapletena in edinstvena gesla.

Najbolj osnovna oblika upravitelja gesel je vrsta, vgrajena v vaše spletne brskalnike. Primer je Googlov iCloud obesek za pametne ključavnice Google Chrome. Te boste nedvomno poznali od takrat, ko vas pogosto vprašajo, ali želite, da vaš spletni brskalnik "shrani geslo".

Shranjevanje gesel v brskalniku je priročno, vendar pogosto ni varno. Če računalnik delite brez lastne varne prijave, je skoraj zagotovo slaba ideja.

Uporaba brskalnika, ki temelji na upravitelju gesel, ne nadomešča uporabe ustrezne namenske rešitve za upravljanje gesla. Dober upravitelj geslov vam bo pomagal ustvariti varna gesla in jih shraniti v varno šifrirano. Če ga pravilno uporabite, to pomeni, da ste lahko še bolj varni, če ustvarite ločena unikatna gesla za vse brez nadčloveškega spomina.

Tu je nekaj možnosti, ki jih boste morda želeli preizkusiti:

KeePass

KeePass je odprtokodni upravitelj gesel z obsežnimi funkcijami. Vendar pa se nestrokovnim ljudem ni najbolj enostavno postavljati. Poleg tega je popolnoma brezplačno in odlično orodje, če želite upravljati s številnimi gesli.KeePass

KeePass se integrira z vsemi vodilnimi spletnimi brskalniki in mobilnimi napravami, in ker je odprtokodni - ponuja dostop do velikega števila dodatnih vtičnikov, kot sta biometrična podpora in integracija za spletne varnostne varnostne storitve.

KeePass je opisan kot potni list varen, in prav to je tisto, kar je. Tudi če vas njen pristen pristop zaničuje, ker je brezplačen, je vredno preizkusne vožnje.

LastPass

LastPass je eden najbolj znanih upravljavcev gesel na svetu. Na voljo je kot brezplačen izdelek in poceni komercialna ponudba. Brezplačni izdelek ima določene omejitve, vendar še vedno ponuja veliko. Plačljiva različica doda uporabne dodatne funkcije, kot sta šifrirano spletno shranjevanje in podpora za dvofaktorsko preverjanje pristnosti.

Kjer je LastPass res odličen, je v svoji enostavni uporabi. Zaradi tega je odlična izbira za novince. Na žalost vedno obstaja nekaj kompromisov med preprosto uporabo in varnostjo, in pošteno je reči, da strokovnjaki za zasebnost ne marajo nekaterih kompromisov, ki jih je podjetje izbralo, na primer oblikovanje funkcije nujnega dostopa, da bi ljudem omogočili dostop do svojega račun, če izgubijo svoje primarno geslo.

StickyPassword

StickyPassword je še ena rešitev za upravljanje gesla z izbiro brezplačne ali premium različice. Funkcije, kot so varnostno kopiranje v oblaku, sinhronizacija in podpora premium, je vredno, da na premijski različici izplačate malo plačila.

StickyPassword ima odlično podporo za skeniranje prstnih odtisov in je odlična rešitev tako za namizne in prenosne računalnike kot tudi za mobilne naprave. Šifriranje je vojaško ocenjeno in lokalni Wi-Fi sinhronizacijski sistem ohranja vse varno.

Čeprav aplikacija za upravljanje z geslom ni pomembna, ko gre za zasebnost družbenih medijev, vendar je lažje imeti edinstvena zapletena gesla za vsak račun. Ob številnih brezplačnih možnostih je vredno določiti nekaj časa, da se preizkusite.

Dvofaktorska overitev

Dvofaktorna avtentikacija je široko uporabljana metoda za izboljšanje varnosti spletnih računov. Uporabljajo ga banke, spletna mesta v družabnih medijih in vse druge spletne storitve.

Dva faktorska avtentikacija

Skoraj gotovo je, da ga na nek način že uporabljate. Najpreprostejša razlaga je, da uporablja nekaj, kar imate, pa tudi nekaj, kar veste. Brez obeh delov ne morete dobiti nobenega dostopa.

Pogosto se uporablja analogija s tem, ko gotovinsko kartico uporabljate na bankomatu. Kartica "nekaj, kar imaš", in "nekaj, kar veš", je koda PIN. Če samo s kartico ne morete črpati denarja iz stroja, bi bilo enako, če imate samo PIN.

Mnoga spletna mesta in spletne storitve uporabljajo to načelo, da vam omogočite dodatno varnost v svojih računih. Pomembno je opozoriti, da je v primeru družbenih medijev aktiviranje tovrstnega dvostopenjskega preverjanja spodbudno, a običajno neobvezno. Tako je hitra in enostavna funkcija za povečanje vaše varnosti, ki zagotavlja, da nihče ne more vdreti vašega računa z ugibanjem gesla. Izvajanje se razlikuje na različnih platformah družbenih medijev...

Facebook TFA

Na Facebooku: Obstaja vrsta možnosti. Če jih želite najti, se prijavite v svoj račun, pojdite na »Nastavitve«, do katerih dostopate s puščico navzdol v zgornjem desnem kotu strani, in nato kliknite »Varnost in prijava«. Zdaj kliknite gumb »Uredi« na desni strani » Za dostop do vseh možnosti uporabite dvofaktorno overjanje ”.

Najenostavnejša možnost vam omogoča, da svoj mobilni telefon uporabljate kot drugi "element" v postopku dvofaktorske overitve. Lahko izberete sporočilo SMS, ki vsebuje edinstveno kodo, ali pa uporabite kodo Generator kode (skrito v Facebook mobilni aplikaciji), da ustvarite kodo, ko jo potrebujete. V obeh primerih se ne morete prijaviti od nekje novega brez gesla in kode.

Facebook ponuja različne druge napredne možnosti preverjanja v dveh korakih, vključno z enkratnimi gesli za Facebook aplikacije na igralnih konzolah in drugih napravah. Plus integracija z univerzalnimi varnostnimi ključi. 2FA je enostavno nastaviti in takoj povečati zasebnost svojih družbenih medijev, saj hekerji precej težje vdrejo v vaš račun.

Tukaj boste našli vodič po vseh možnostih Facebooka.

Twitter TFA

Na Twitterju:Nastavitve so podobne, a manj izpopolnjene. Načelo je enako; Twitterju priskrbite številko mobilnega telefona in aktivirate dvofaktorno avtentikacijo. To prisili, da Twitter vsakič, ko se prijavite, zahteva enkratno geslo (poslano SMS na to številko).

Za dostop do te nastavitve se morate prijaviti v svoj račun v računalniku. Meni z nastavitvami je v zgornjem desnem kotu. Kliknite »Nastavitve in zasebnost« in potrdite polje »Preveri zahteve za prijavo«.

Ko to storite, je vredno preveriti meni »Mobilni telefon«, da dvakrat preverite, ali imate nastavljeno pravilno mobilno številko - sicer bi lahko vaše prijavne kode poslali na napačno številko. Če imate težave pri iskanju možnosti ali želite nastaviti dvofaktorsko preverjanje pristnosti s pomočjo Twitterjeve mobilne aplikacije, tukaj obstaja vodnik.

Instagram TFA

Instagram:Tukaj dvostopenjska avtentikacija je skoraj enaka. Ker pa je Instagram predvsem mobilna aplikacija, morate dodatno zaščito iz telefona.

Odprite aplikacijo Instagram in pojdite na svoj profil. V meniju z nastavitvami se dotaknite zobnika "nastavitve". Dotaknite se »Dvofaktorske overitve« in vklopite »Zahtevaj varnostno kodo«. Ponovno se boste morali prepričati, da ima Instagram svojo pravilno mobilno številko ali pa bi se lahko tvegali, da se boste zaprli iz računa. Če imate težave pri iskanju možnosti, tukaj obstaja navodila, kako to storiti.

Na voljo je tudi dvofaktorska overitev na Snapchatu. Tako kot druga omrežja tudi ta zahteva, da boste prek SMS-a prejeli enkratno številčno kodo. Če želite vklopiti to funkcijo, odprite Snapchat na svoji mobilni napravi in ​​tapnite ikono Snapchat v zgornjem levem kotu. Nato v zgornjem desnem kotu tapnite ikono zobnika »nastavitve«, izberite »Preverjanje prijave« in sledite navodilom. Uporabite lahko tudi Google Authenticator (več o tem kasneje).

Dobro si je vzeti čas za aktiviranje dvostopenjske avtentikacije na vseh vaših računih v družbenih medijih. To traja le nekaj minut in je najlažji način, da znatno povečate svojo varnost.

Zasebnost Facebooka

Zasebnost Facebooka

Nevarnosti Facebooka

Kriminalci pogosto uporabljajo Facebook za pridobivanje informacij o življenju in lokaciji ljudi. Kljub temu študije razkrivajo, da velik odstotek uporabnikov še vedno ni ustrezno prilagodil svojih nastavitev zasebnosti. To je zastrašujoče, saj je na platformi 270 milijonov lažnih ali goljufivih računov. Kakšne so torej glavne nevarnosti Facebooka?

Večina ljudi želi deliti fotografije, statuse in izkušnje s svojimi prijatelji in družinami - ne pa s celim svetom. Nevarnost se začne pri uporabnikih, ki ne pregledajo svojih varnostnih nastavitev in se odločijo za skupno rabo s širšim občinstvom, kot je to varno.Nevarnosti Facebooka

Žal se nevarnosti ne nanašajo samo na fotografije, ki se delijo. Veliko število ponarejenih računov na platformi ponazarja, koliko kriminalcev kroži na Facebooku. Po kloniranju računov se nekateri lahko celo predstavljajo kot vaš prijatelj. Zato morate biti vedno previdni, če od prijatelja, za katerega ste mislili, da ste že prijatelji, prejmete prošnjo za prijatelja.

Namere nepoštenih uporabnikov se zelo razlikujejo. Nekateri so vlomilci, ki vlečejo mrežo za ljudi, ki niso na počitnicah. Na temnejšem koncu spektra so prevaranti in spolni plenilci, ki platformo plenijo ranljive ljudi. Kot sem že prej razpravljala v svojem vodniku o spletni varnosti otrok, obstaja nekaj šokantnih statističnih podatkov o deležu mladostnikov, ki se na spletu približajo tujcem, in številu najstnikov, ki se v resničnem življenju srečajo s temi neznanci.

Nevarnosti socialnih medijev so zelo resnične, zato je ključnega pomena, da povečate svojo zasebnost...

Nastavitve zasebnosti na Facebooku

Preverimo, kako je "zaklenjen" vaš Facebook profil. Če še nikoli niste spremenili svojih nastavitev zasebnosti, boste morda presenečeni, ko ugotovite, koliko vašega življenja je javno.Nastavitve zasebnosti na Facebooku

V računalnik se prijavite v Facebook in pojdite na stran s profilom. Kliknite ikono "..." (tri pike) v spodnjem desnem kotu slike glave in izberite "Prikaži kot ..." Nato boste svoj profil videli kot "Javni". To vam omogoča, da vidite vse, kar bi naključni uporabnik Facebooka naredil poglejte, če so vas našli prek Facebookovega iskalnega objekta.

Če ste se že prej trudili zakleniti svoj račun, boste morda videli samo sliko glave in trenutno sliko profila. Vendar pa je več kot verjetno, da boste tudi ugotovili, da so v svetu vidne nekatere fotografije, komentarji in morda celo statusi. V mnogih primerih vas to, kar vidite, lahko šokira. Če se sprašujete, zakaj je tako - možnih razlogov je veliko. Morda imate fotoalbuse (na primer nalaganje pametnih telefonov), kjer so fotografije samodejno nastavljene na javni pogled, ali pa imate morda svoj račun nastavljen na način, da lahko drugi ljudje brez dovoljenja objavljajo na vaši časovnici.

Če ste eden od tistih ljudi, ki v Facebooku skrivajo neko aktivnost pred določenimi "prijatelji", lahko uporabite tudi možnost na vrhu tega zaslona, ​​če želite svoj profil videti "kot" določenega prijatelja, tako da lahko potrdite, kaj vidijo.

Oboroženi s temi informacijami boste imeli dobro predstavo, kaj morate storiti, da začnete povečevati zasebnost svojih socialnih medijev na Facebooku, zato pojdite skozi najpomembnejše nastavitve.

Nastavitve zasebnosti in možnosti orodij

Večina ključnih nastavitev je na voljo v možnostih »Nastavitve zasebnosti in orodja«. Do tega pridete tako, da v zgornjem desnem kotu Facebook strani kliknete majhno puščico navzdol, kliknete »Nastavitve« in nato na levi strani izberete »Zasebnost«..Nastavitve in orodja za zasebnost Facebook

V nastavitvah na desni lahko izberete, kdo si lahko ogleda vaše prihodnje objave (izbirate med možnostmi »Javno«, »Prijatelji«, »Prijatelji (razen določenih oseb)« in različne druge možnosti po meri.) Lahko se odločite za podobno vas lahko kontaktira prek Facebooka - in kdo vas lahko pogleda preko vašega e-poštnega naslova ali telefonske številke.

Pravzaprav je povsem enostavno zakleniti zasebnost Facebooka. Začnite tako, da omejite vidnost objav na izbrane prijatelje, omejite »prošnje prijateljev« na »prijatelje prijateljev« in omejite, kdo vas lahko gleda samo na »prijatelje«. Tako boste postali čim bolj zasebni in lahko na Facebooku. Vendar pa velja omeniti, da na Facebooku res ni možnosti, da bi šli "izven mreže". Če je temu najraje, se je platformi najbolje izogniti.

Ko sem spremenil te stvari, morda mislite, da ste končali, a obstaja še en pomemben korak. Ko spremenite svoje nastavitve, uporabite zgoraj opisano funkcijo "pogled kot ...", da preverite, ali obstaja še nekaj vsebine, ki jo je mogoče javno ogledati. Ugotovili boste, da sprememba teh nastavitev v preteklosti ni pomagala prikriti ničesar, kar ste javno delili.

Če želite to popraviti, se vrnite na možnosti »Nastavitve zasebnosti in orodja« in uporabite funkcijo »Omeji pretekle objave«, ki naj vam omogoči, da javnosti (ali »prijateljem prijateljev«) preprečite ogled stare objave. Ponovno je vredno ponovno preveriti funkcijo "pogled kot ...", dokler niste zadovoljni s tem, kar član javnosti vidi, ko prispe na vaš profil. Po potrebi lahko greste v katero koli preostalo posamezno objavo in fotografijo in ročno spremenite njihovo vidnost, kot je potrebno. Upoštevajte, da so glede na to povezavo vaš trenutni profil in slika vedno na voljo za ogled javnosti.

Pomembno si je zapomniti, da pregled nastavitev zasebnosti na Facebooku ni nekaj, kar bi morali obravnavati kot enkratno nalogo. Včasih Facebook spremeni privzete nastavitve zasebnosti in jih naredi manj zasebne - zato je vredno občasno preveriti svoje nastavitve.

Druge stvari, ki jih morate upoštevati

Še nekaj pomembnih nastavitev je vredno pogledati, vendar je pred tem vredno razmisliti o svojih "prijateljih".

Če ste nekdo z več sto (ali celo tisoč) Facebook prijateljev, boste morda želeli razmisliti o modrosti, kako narediti spletno prijateljstvo tako enostavno dostopno. Ne le, da si lahko vsakdanje življenje delite s širokim krogom ljudi, ampak tudi vsem svojim prijateljem dajete okno v svoje življenje. To vas morda ne moti, vendar je treba nekaj razmišljati. Če želite resnično zasebnost socialnih medijev, bi morali začeti z zaščito pred tem, koga ste pripravljeni pustiti v svoj spletni "krog".

Časovna premica in možnosti označevanja

Facebook Časovna premica in označevanje

Nato je vredno pogledati možnosti »Časovna premica in označevanje« pod nastavitvami zasebnosti v istem levem meniju.

Tu lahko izberete, kdo lahko objavi na vašo časovnico, ali morate pregledati njihove objave, preden so objavljene, in kdo jih lahko vidi, ko so pripravljene. Večina teh možnosti ima izbiro "samo jaz", tako da lahko imate popoln nadzor nad tem, kaj se doda v vašo Facebook prisotnost. Te nikoli privzete nastavitve, zato se boste morali igrati s svojimi nastavitvami, da ljudem preprečite, da bi brez vaše vednosti dodali neprijetno vsebino o vas..

Prav tako je vredno pogledati možnosti "Blokiranje", da dodate ljudi, ki jih ne želite približati svojemu Facebook profilu. Če vas kdo na Facebooku kdaj nadleguje, nadleguje - ali zaradi česar se počutite neprijetno - jih vedno dodajte na seznam blokiranih.

Zaklepanje aplikacij

Druga pomembna nastavitev Facebooka je na levem meniju - v razdelku »Aplikacije«.Facebook aplikacije

Kot verjetno veste, na tisoče aplikacij povezuje Facebook. Na primer, številne vabljive igre ali priljubljeni kvizi s slogom "kateri lik Simpsona ste?".

Težava mnogih teh aplikacij je, da zahtevajo pomemben dostop do vašega Facebookovega računa. Pogosto se ljudje ne zavedajo, koliko zasebnosti ogrožajo, ko dovolite igram dostop do svojega profila.

Če si želite ogledati vse aplikacije, ki imajo določen nivo dostopa do vašega Facebook računa, poglejte v desni del zaslona, ​​ko greste v meni »Aplikacije« pod »Nastavitve«. Za vsako aplikacijo morate lahko kliknete ikono svinčnika in si ogledate, do katerih delov vašega profila ima stalni dostop. V mnogih primerih boste verjetno to šokirali.

Najboljši način za reševanje tega problema je odstraniti vse aplikacije, ki jih ne uporabljate več, in si dobro ogledati, katera dovoljenja izdajate tistim, ki jih želite obdržati.. Če menite, da aplikacija po nepotrebnem posega v vašo zasebnost, se je znebite.

Vedno resno upoštevajte kompromis med zagotavljanjem Facebookovega dostopa do aplikacij in iger ter ogrožanjem vaše zasebnosti. Ali je res vredno deliti vse, kar objavite z brezličnim podjetjem zaradi igranja spletne igre za nekaj minut tu in tam? Pogosto ni!

Zasebnost Twitterja

Zasebnost Twitterja

Nevarnosti Twitterja

Twitter je Facebook drugačna zver, vendar številne nevarnosti ostajajo enake. Kar zadeva zasebnost na Twitterju, morate sprejeti eno temeljno odločitev - ali želite narediti zasebne tvitove in zato vidni samo ljudem, ki vas spremljajo - ali javno tvitati in omogočiti vsem, da spremljajo vaš račun.

Bistvo Twitterja je deliti misli in občutke s svetom. Veliko ljudi se ponaša s številom svojih privržencev in so navdušeni, ko se število poveča.Nevarnosti Twitterja

To uvaja podobne nevarnosti kot prisotni na Facebooku. Če se odločite tvitniti podrobnosti svojega dopusta in dovolite, da si kdo ogleda vaše tvite, potencialno oglašujete svoj prazen dom vlomilcem. V bistvu, več osebnih podatkov, ki jih izberete za skupno rabo, bolj ogrožate svojo zasebnost. Če imate Twitter račun, je ta odprt za vsakogar, ki ga morate nenehno klicati o tem, kaj želite razkriti. Na primer, morda bi radi razmislili o tem, da se ne bi mogli deliti domačega mesta na svojem Twitter profilu.

Ena posebna nevarnost na Twitterju, ki ves čas zadene novice, je tveganje spletnega preganjanja, ustrahovanja in grozečega vedenja. To je pogosto usmerjeno k slavnim osebam, politikom in drugim odmevnim ljudem, vendar lahko kdo postane žrtev. Eno poročilo iz leta 2017 je razkrilo, da so ženske v Veliki Britaniji v samo šestih mesecih prejele več kot 25.000 zlorab. Čeprav je uporabnike Twitterja mogoče blokirati, ni dvoma, da lahko takšno vedenje trolov povzroči veliko skrbi in stresa.

Druga nevarnost je v obliki neposrednih sporočil (DM). Uporabniki Twitterja lahko pogosto prejmejo neposredna sporočila, vključno s spletnimi povezavami, ki vodijo do spletnih mest, ki so vpletena v kazniva dejanja, kot sta goljufija ali lažno predstavljanje. Smiselno je biti zelo previden pri neposrednih sporočilih neznancev, zlasti tistih s povezavami, ki vodijo do neznanih spletnih strani.

Nastavitve zasebnosti za Twitter

Preden se lotimo poglabljanja menijev z nastavitvami, je pomembno poudariti, da so ključ do zasebnosti Twitterja vaše osebne odločitve o tem, kaj želite deliti. Če je vaš račun odprt za vse, ki ga želite videti, in se odločite, da želite tvitniti o svoji trenutni lokaciji, razkrijete, kje ste tisti, ki ga zanima, in odločiti se morate, ali vam je s tem všeč.Nastavitve zasebnosti za Twitter

Podobno je, če se želite vključiti v politične razprave na Twitterju (in to počne veliko ljudi!), Je odvisno samo od vas, kako daleč želite deliti svoja stališča. Če so ta stališča dovolj sporna, da lahko sprožijo močne reakcije drugih uporabnikov Twitterja, se lahko odpirate v potepanje in zlorabo ljudi z različnimi mnenji. Seveda bi bilo pošteno reči, da je tovrstna "razprava" del Twitterjeve privlačnosti.

Izbira, ali želite Tweet javno ali zasebno

Kot je razloženo zgoraj, je ključna odločitev, ki jo morate sprejeti glede zasebnosti Twitterja, ali želite privržence v svojem krogu želeti javni račun ali račun, ki je "zaklenjen"..Tweet Zasebnost

Za dostop do te nastavitve pojdite v meni »Profil in nastavitve« na Twitterju. Dostop je mogoč (na spletni strani Twitter) preko ikone v zgornjem desnem kotu. Do teh možnosti je možen tudi prek mobilne aplikacije Twitter (več informacij najdete tukaj).

V razdelku »Zasebnost in varnost« boste našli možnost »Zaščitite svoje tvite.« Ta možnost ni privzeto izbrana, saj Twitter vse tvite objavi, razen če spremenite to nastavitev.

Če se odločite, da boste vklopili možnost »Zaščiti svoje tweetove«, bodo tweeti vidni samo sledilcem. In vsak, ki vas želi spremljati, mora počakati, dokler sprejmete njihovo zahtevo. Ta račun zaklene samo tiste ljudi, ki jim želite slediti. Pomembno je to upoštevati vsi, ki so vas spremljali prej ste aktivirali možnost, da si bodo še vedno lahko ogledali tweete razen če jih ne želite blokirati (glejte spodaj).

Za nadaljnje branje boste tukaj našli članek na Twitterju, ki razlaga razliko med javnimi in zaščitenimi računi.

Dodatne nastavitve zasebnosti

V istem meniju »Zasebnost in varnost« boste našli nekaj dodatnih nastavitev, ki jih morda želite prilagoditi, da izboljšate svojo zasebnost.

Pri tem je treba posebej opozoriti možnost »Tweet z lokacijo«, ki nadzoruje, ali lokacijo dodate svojim tvitom. V večini primerov je vredno to izklopiti, razen če ne želite posebej oglaševati, kje ste. Če ste v preteklosti uporabljali to nastavitev in se odločili prenehati deliti, obstaja možnost »Izbriši podatke o lokaciji« iz prejšnjih tvitov.

Če poskušate ohraniti nizek profil na Twitterju in ljudem želite otežiti iskanje, lahko tudi počistite dve polji na tem zaslonu, ki omogočata, da vas ljudje najdejo po vašem e-poštnem naslovu in telefonski številki..

Možnost »Prejemanje neposrednih sporočil od vsakogar« je še ena, za katero boste verjetno želeli zagotoviti, da je neoznačena. Tako boste prevaranti in goljufi preprečili pošiljanje neposrednih sporočil, ki vas vabijo na spletna mesta. Če to pustite nedotaknjeno, zagotavljate, da vam lahko samo vaši sledilci pošljejo neposredno sporočilo.

V tem razdelku je še nekaj drugih možnosti, ki jih je vredno razmisliti, na primer ne dovolite, da vas ljudje označijo na fotografijah, in nadzor nad tem, kako preprosto je, da vas ljudje dodajo v Twitterjeve račune ekipe.

Blokiranje ljudi na Twitterju

Če želite ljudi iz kakršnega koli razloga popolnoma blokirati na Twitterju, obstajata dva preprosta načina.Twitter Blokirajte ljudi

Prvi način je, da obiščete njihov profil na spletnem mestu, kliknete majhno ikono "tri pike" v zgornjem desnem kotu in kliknete "Blokiraj". Ko to storite, vam ne bodo mogli sporočiti ali vam slediti. . Več podrobnosti o posledicah blokiranja ljudi na Twitterju je tukaj.

Ena stvar, ki jo je treba zapomniti, če nekoga blokirate, je to blokirani uporabnik si lahko še vedno ogleda tvite, če imate javni profil in se odjavijo iz svojega računa. Če vas to skrbi, boste morali razmisliti, ali je bolje, da preklopite na "zaščiten" račun, kot je opisano prej.

Uporabnike lahko tudi blokirate, ko brskate po Twitterju, tako da kliknete majhno puščico navzdol ob tvitu osebe in izberete "Blok" možnost od tam.

Aplikacije, povezane s Twitterjem

Tako kot Facebook tudi Twitter omogoča povezljivost z večimi aplikacijami drugih proizvajalcev. Te segajo od aplikacij, ki se povezujejo na razdelke za komentarje časopisov, tako da omogočajo, da se »prijavite s Twitterjem« - do orodij za Twitter in mobilnih aplikacij, ki omogočajo objavo na Twitterju brez uporabe spletnega mesta ali uradnih aplikacij.Aplikacije, povezane s Twitterjem

Oglejte si, katere aplikacije imajo dostop do vašega Twitter računa, tako da obiščete razdelek »Aplikacije« v istem meniju z nastavitvami. Dobro je pregledati seznam in uporabiti možnost »prekliči dostop« za katero koli aplikacijo, ki je ne prepoznate ali ne uporabljate več.

Ko povežete aplikacijo s Twitterjem, se odločite, koliko dostopa ima ta aplikacija. V nekaterih primerih je dostop minimalen, v drugih primerih pa aplikacije dobijo pravico, da v vašem imenu objavijo sporočilo. da bi povečali svojo zasebnost, bi morali zmanjšati število aplikacij, ki imajo kakršen koli dostop.

Nekaj ​​zaključnih misli

Spreminjanje nastavitev Twitterja za izboljšanje vaše zasebnosti je hitro delo in eno dobro vredno delati. Ko ste tam, morate aktivirati tudi preverjanje v dveh korakih.

Ne glede na to, ali se boste odločili za popoln "zaščiten" račun (dobra ideja, če želite ohraniti svojo aktivnost na Twitterju med vami in manjšo skupino prijateljev in družine) ali pa le malo bolj nadzirate javni račun, možnosti so tam - omogoča uporabo Twitterja brez ogrožanja vaše zasebnosti.

Zasebnost Instagrama

Zasebnost Instagrama

Nevarnosti Instagrama

Instagram je zanimiva storitev, ko gre za zasebnost družbenih medijev, saj bi lahko trdili, da večina uporabnikov aktivno išče poglede, všečke in nove sledilce - v še večji meri kot na Twitterju.

Številni uporabniki v objave na Instagramu dodajo več hashtagov v upanju, da bodo povečali svoj doseg, da bi si njihove objave ogledalo najširše možno občinstvo. Ta se raje spopada z željo po zasebnosti! Glede na to obstajajo nastavitve, ki jih lahko uporabniki v Instagramu pregledajo. Obstaja tudi možnost zaklepanja računa na Instagramu, tako da je viden samo sledilcem, ki jih osebno pooblastite.Nevarnosti Instagrama

Ko gre za nevarnosti Instagrama, je zelo podoben Twitterju. Nevarnosti vključujejo tveganje, da bodo troli in kriminalci ter nevarnosti razkrili preveč informacij o sebi. Tako kot pri drugih družabnih omrežjih se tudi vaša splošna raven zasebnosti zniža na tisto, za kar se odločite, da delite toliko, kot izberete nastavitve. Torej, preidimo na te nastavitve zdaj.

Nastavitve zasebnosti na Instagramu

Do nastavitev zasebnosti do Instagrama lahko dostopate prek mobilne aplikacije Instagram. Za dostop do nastavitev odprite aplikacijo Instagram in tapnite razdelek »Profil« (ikona majhne osebe v spodnjem desnem kotu.) Nato tapnite majhno ikono »cog«, ki se pojavi poleg gumba »Uredi profil«, da odprete meni nastavitev.

Izbira javnega ali zasebnega računa

Zasebni račun na Instagramu je popolnoma enak zaščitenemu računu na Twitterju. Če se odločite za zasebni račun, nihče ne bo mogel videti vaše vsebine, če je niste odobrili kot spremljevalko. Skupno s Twitterjem, osebe, ki vas že spremljajo na mestu, ko račun preklopite na zasebnega, ostanejo kot pooblaščeni spremljevalci, razen če jih blokirate. Če želite preklopiti na zasebni račun, preprosto aktivirajte možnost »Zasebni račun« na dnu razdelka »Račun« v meniju z nastavitvami..Instagram zasebni račun

Ali boste izbrali zasebni račun, je odvisno od tega, kako želite uporabljati Instagram. Z zasebnim računom zaklenete vsakogar, ki ga posebej ne pooblastite. To je kot nalašč, če želite sodelovati le z majhno skupino spremljevalcev, kot so družina in prijatelji. Vendar za mnoge to gre v nasprotju z namenom Instagrama. Izbira je vaša.

Druge nastavitve zasebnosti v Instagramu

V primerjavi z drugimi omrežji na Instagramu ni toliko, kar lahko nadzorujete, ko gre za zasebnost. Obstaja nekaj dodatnih možnosti, ki jih morda želite razmisliti...

Instagram varnost

V razdelku »Fotografije za vas« v nastavitvah lahko nadzorujete, ali lahko ljudje dodajo fotografije v vaš profil, tako da jih označite. Če želite "veto" nad temi fotografijami pred njihovo objavo, izberite možnost "Dodaj ročno". (Upoštevajte, da je privzeta nastavitev "Dodaj samodejno".)

Znotraj nastavitve zgodbe lahko nadzorujete, kdo lahko odgovarja na vaše vsakodnevne zgodbe v Instagramu - in tudi narekujete, ali lahko vaši sledilci še naprej delijo vaše zgodbe. To je še ena možnost, ki je privzeto dovoljena, ki jo morda želite onemogočiti, če želite izboljšati svojo zasebnost.

Blokiranje ljudi na Instagramu

Blokiranje na Instagramu deluje zelo podobno kot blokiranje Twitterja.Uporabniki blokirani na Instagramu

Med brskanjem vira Instagrama tapnite uporabniško ime vsakogar, ki ga želite blokirati. To vas bo vodilo do njihove strani s profili. Nato tapnite majhno ikono "treh pik" v zgornjem desnem kotu njihovega profila in izberite rdečo možnost "Blokiraj".

Ko boste blokirali vsakega uporabnika, boste morali potrditi. V glavnem meniju z nastavitvami si lahko ogledate tudi seznam blokiranih uporabnikov.

Nekaj ​​zaključnih misli

Tako kot pri Facebooku in Twitterju je tudi na vašem Instagram računu dobro vredno aktivirati preverjanje v dveh korakih, ne glede na to, kaj se odločite glede drugih nastavitev.

Poleg tega je resnično odvisno od tega, kako želite uporabljati Instagram - toda tudi če nameravate poskušati postati naslednja Instagram zvezdnica ali vplivnik blagovne znamke - je še vedno mogoče izboljšati svojo zasebnost in postati bolj razumljivi glede tega, kaj ste pripravljeni deliti.

Zasebnost Snapchat

Zasebnost Snapchat

Nevarnost Snapchata

Snapchat je zelo drugačna vrsta družabnega omrežja, zasnovana na bolj takojšnjem tipu interakcije med prijatelji, namesto na ideji o sestavljanju časovnice vseh vaših zgodovinskih dejavnosti.

Snapchat se je hitro razvil, saj je začel delovati kot platforma za sporočila, ki bi se po ogledu hitro "samouničil". Številne funkcije so bile dodane od lansiranja, ves čas pa jih je dodanih še več. Zdaj je mogoče "zgodbe" v omrežju hraniti 24 ur in shraniti "snaps" v osebni prostor za shranjevanje. Kljub temu še vedno velja osnovno načelo Snapchata kot "nepretrgljivega" družbenega omrežja (tu boste našli odličen primer o Snapchatu in njegovem trenutnem razvoju).Nevarnost Snapchata

Ta nepretrganost sporočil, skupaj z veliko priljubljenostjo Snapchata med mlajšo generacijo, naredi Snapchat še posebej zaskrbljujočo platformo za starše z otroki, ki ga uporabljajo. Lokacijska storitev Snapchat (Snap Map) je še posebej zaskrbljujoča, saj ko je ta aktivirana, lahko drugi uporabniki zelo preprosto določijo lokacijo nekoga. Na srečo je ta funkcija privzeto onemogočena, če pa vaši majhni otroci uporabljajo Snapchat, je vsekakor vredno preveriti, ali je niso aktivirali.

Nevarnosti Snapchata so podobne nevarnostim na drugih družbenih omrežjih, vključno s tveganjem spletnega ustrahovanja in trpinčenja. Edinstvena je začasnost sporočil na platformi in dejstvo, da je tako priljubljeno pri otrocih, ki pa ga starejši pogosto ignorirajo - kar ustvarja tveganje, da najstniki morda uporabljajo nekaj, česar starši res ne razumejo.

Zaradi tega je morda treba preveriti nastavitve zasebnosti v imenu svojih otrok (če ste starš), ne pa za svoj račun.

Nastavitve zasebnosti Snapchat

Ključne nastavitve zasebnosti v Snapchatu se nanašajo na to, kdo lahko vidi, kaj objavite. Aplikacijo je mogoče konfigurirati tako, da bo vse, kar objavite, vidno vsem na platformi. K sreči so privzete nastavitve precej bolj restriktivne. Razen, če ne poskušate ustvariti osebne blagovne znamke ali upravljate Snapchat v imenu podjetja, je malo razlogov, zakaj bi morali deliti tako široko stvari.

Če želite preveriti te nastavitve, tapnite ikono Snapchat v zgornjem levem kotu aplikacije. Nato v zgornjem desnem kotu tapnite ikono zobnika »nastavitve«. Pomaknite se navzdol po razdelku z oznako »Kdo lahko ...«

Snapchat

V tem razdelku lahko nadzorujete, kdo lahko vidi vaše objave ali vas doda v omrežje. V večini primerov boste za možnosti "kontaktiraj" in "pogledaj mojo zgodbo" izbrali "Moji prijatelji". Če resnično ne želite prikazati svoje lokacije, je najbolje, da pustite »Glej mojo lokacijo« v nastavitvi »samo jaz«. Verge opisuje Snapchat-ove lokacijske značilnosti "največje grožnje zasebnosti" omrežja, kot je razpravljeno tukaj. Zato prosimo, da zelo dobro premislite, preden to aktivirate za širšo publiko. Če se odločite, da boste ljudem dovolili, da vidijo vašo lokacijo, je najbolje, da jo hranite izbrani skupini prijateljev in družine.

Končna funkcija v tem razdelku je označena z "poglej me na hitro dodaj." To je podobno, kot Facebook predlaga ljudem, ki jih morda poznate. To je lahko koristno, če "prijateljem prijateljev" pomagate najti vas, vendar je za največjo zasebnost najbolje, da to funkcijo onemogočite.

Blokiranje ljudi v Snapchatu

V zgornjih menijih z nastavitvami boste opazili razdelek »Blokirano«, kjer se bodo na seznamu prikazali vsi, ki ste jih izbrali za blokiranje na platformi..

Če želite koga blokirati na Snapchatu, se v glavnem oknu aplikacije Snapchat dotaknite njegovega profila. Tapnite ikono "tri vrstice" v zgornjem levem kotu, nato v meniju, ki se prikaže, izberite "blok".

Nekaj ​​zaključnih misli

Dodatni korak, da pridobite zasebnost na Snapchatu, je, da aplikaciji ne omogočite pregledovanja stikov v vaši napravi, da bi predlagali več možnih povezav. Ker pa je ta nastavitev vključena kot del začetne nastavitve, je možno, da ste vi (ali vaš otrok) že dovolili, da se to zgodi.

Kot del čiščenja zasebnosti za Snapchat je dobro pogledati seznam stikov (ali to storiti s svojim otrokom) in odstraniti vse, ki ne bi smeli biti tam.

Na koncu, kot je bilo že omenjeno v članku, je dobro, da aktivirate preverjanje v dveh korakih za prijavo v svoj račun Snapchat, da izboljšate možnosti, da ne boste vdrli..

Googlova zasebnost

Googlova zasebnost

Google je internetni velikan, vendar ni socialno omrežje. Kljub temu ima več kot milijarda ljudi račun za Google ali Gmail in v kombinaciji s široko dnevno uporabo Googlovega iskanja - to pomeni, da ogromen delež uporabnikov interneta Googlu vsak dan preda ogromne količine informacij. To neizogibno vpliva na njihovo zasebnost.

V naslednjih razdelkih si ogledamo nekaj tveganj, povezanih z Googlovimi in Googlovimi računi, ter predlagamo nekatere nastavitve, ki jih boste morda želeli pregledati, če želite prevzeti nekaj nadzora.

Odstranjevanje sebe iz rezultatov iskanja Google

Ste se že kdaj sami potuhnili? Kaj boste našli, bo odvisno od tega, kako aktivni ste v spletu in kako prikrito je vaše ime. Če imate "enovrstno" ime - verjetno se boste znašli na vrhu rezultatov iskanja ali blizu njega. Če imate bolj pogosto ime - ali delite ime z nekom, ki ima celo majhno količino spletne slave -, boste morda morali nekoliko težje iskati, da se znajdete.

Ne glede na to ste se morda vprašali, kaj lahko storite, če se v Googlu pojavi nekaj, za kar menite, da ogroža vašo zasebnost - nekaj, kar bi raje odstranili.Googlova odstranitev

Na žalost ni tako enostavno, kot da bi se odločili, da želite, da je nekaj šlo iz interneta, in zahtevati od Googla, da ga odstrani. V Googlovih uradnih nasvetih za upravljanje spletnega ugleda podjetje predlaga, da se vaše prvo klicno mesto obrne na lastnika, na katerem koli spletnem mestu je vsebina..

Google račun

Če pa lastnik spletnega mesta ne more pomagati - Google lahko odstrani določene podatke iz rezultatov iskanja (če lahko podjetje prepričate, da vam vsebina povzroča resnično stisko). Vsebina, ki jo bo Google odstranil iz rezultatov iskanja, vključuje stvari, kot so medicinske podrobnosti, vladne identifikacijske številke in žaljive slike. Glej tukaj za dodatne informacije.

Tu je treba opozoriti na dve točki. Prvi je ta, da Google lahko odstrani stvari iz rezultatov iskanja, vendar dejanske vsebine ne more odstraniti iz dejanskih spletnih mest, na katerih so. Drugič, kot boste videli iz Googlovih pravilnikov o odstranitvi, obstaja omejen niz okoliščin, pod katerimi bo podjetje ukrepalo na zahtevo za odstranitev. Kljub temu, če se vam zdi, da v Googlovih rezultatih iskanja obstajajo informacije o vas, se je treba sklicevati na pravico, da ste pozabljeni.

Google Računi in njihova tveganja

Če uporabljate internetno pravilnost, obstaja velika verjetnost, da ima Google veliko informacij, ki bi lahko negativno vplivale na vašo zasebnost.

V tem priročniku se osredotočamo na Google račune in Gmail račune. Vendar pa velja omeniti tudi, da bo Google verjetno uporabljal dolge in podrobne zapise o zgodovini iskanja, če uporabljate Google za iskanje stvari v spletu - medtem ko ste vpisani v enega od svojih računov s privzetimi nastavitvami. Če se zaradi tega počutite neprijetno, si oglejte ta vodič za ogled in brisanje zgodovine iskanja.Googlova dejavnost

Če uporabljate Gmail, Google Drive in / ali Google Apps (zlasti v brskalniku Chrome), Google lahko spremlja veliko tega, kar počnete v spletu. Poglejmo torej podrobneje o tveganjih, ki jih predstavljajo Googlovi računi...

Znano je dejstvo, da Google lahko prebere vsa vaša Gmail sporočila in dokumente Google Drive. Pravzaprav je do nedavnega Google vsebino e-poštnih sporočil uporabljal za ciljanje oglaševanja (eden od mnogih razlogov, zakaj se včasih zdi, da vas vaš spletni brskalnik pozna bolje, kot ga poznate sami!)

To ne pomeni, da Googlovi zaposleni sedijo in berejo vaša e-poštna sporočila - vsaj upamo, da ne. Vendar pa je sposobnost na voljo in to je očitno tveganje za zasebnike, ki se ne zavedajo zasebnosti. Pred kratkim je bilo potrjeno, da Google lahko pregleda dokumente, ki so shranjeni in dani v skupno rabo v Google Dokumentih in v Gmailu. Očitno je to, da Google lahko izkorenini nezakonito vsebino - vendar to tudi pomeni, da Google ni posebej zasebna platforma za shranjevanje e-pošte ali spletnega dokumenta.

Na žalost ni enostavnega načina, kako narediti te Googlove storitve bolj zasebne in varne. Določa se, koliko zaupate podjetju in kako ste zadovoljni z žrtvami zasebnosti, ki jih morate narediti. Če bi se raje oddaljili od Gmaila, lahko preberete naš vodnik za varne zasebne e-poštne storitve.

Google Authenticator

Google ponuja številne možnosti za izvajanje dvofaktorske overitve v Gmailu, Googlovih računih in drugih spletnih storitvah. 2FA lahko nastavite z uporabo SMS sporočil, s tiskanjem kod, ko telefon ni na voljo, z varnostnimi ključi USB ali z uporabo priročne aplikacije, imenovane Google Authenticator.Google Authenticator

Google Authenticator je aplikacija za mobilne naprave, ki nenehno ustvarja in posodablja enkratne prijavne kode. Informacije o njih boste našli tukaj. Uporabite ga lahko kot drugi korak za prijavo v Google in številne spletne račune.

Če uporabljate številna spletna mesta, ki zahtevajo prijavo in omogočajo dvofaktorsko preverjanje pristnosti, je Google Authenticator izredno koristen za dodatno varnost. Da bi ga uporabili, uporabniki vnesejo svoje običajno uporabniško ime in geslo, nato pa preprosto pokažejo svoj telefon ali tablični računalnik za najnovejšo enkratno geslo. Nastavitev je zelo enostavno, preprosto morate skenirati črtno kodo za vsako spletno mesto, na katero ga želite priložiti.

Ni nujno, da ga uporabljate za svoj Gmail račun, vendar je odličen način za izboljšanje varnosti na platformi. in številne druge, na primer finančne izdelke - ki imajo pogosto podporo za Google Authenticator.

Zaključek zasebnosti socialnih medijev

Družbeni mediji in zasebnost niso naravni prijatelji. Informacije v tem priročniku so zasnovane tako, da vam pomagajo pri ozaveščanju o zasebnosti, medtem ko še vedno ostajate socialno povezani. Ne bo trajalo dolgo, da se lotite korakov za vsako platformo, kar pomeni, da lahko hitro izboljšate spletno zasebnost. Vendar ne pozabite, da je to postopek, ki se ga je treba občasno vrniti, da zagotovite, da so vaše nastavitve dovolj tesne.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me