Dobrodošli v tem priročniku na proxy strežnikih. Vodili vas bomo skozi vse, kar morate vedeti o proxyjih in proxy strežnikih.

Kaj je proxy strežnik?

Proxy strežnik (ali »proxy«) je računalnik, ki sedi med računalnikom in širšim omrežjem. To "širše omrežje" je ponavadi internet.

Tako proxy strežnik deluje kot posrednik med vašim računalnikom in internetom.

Kako deluje proxy?

Proxy bo vaš internetni protokol (IP) skril pred vsemi v internetu. Na spletnem mestu bo namesto resničnega naslova IP prikazan naslov IP proxy strežnika.


Zdi se, da boste dostopali do interneta od koder koli je proxy strežnik. Če se strežnik proxy nahaja v drugi državi, kjer ste, se vam zdi, da lahko dostopate do interneta iz te države.

Slabosti proxy strežnika:

 • Kdor izvaja proxy, bo lahko spremljal ves vaš nezašifriran internetni promet. Upoštevajte, da večina varnih spletnih mest varuje vašo povezavo s HTTPS. To vključuje banke, e-poštne storitve in spletne trgovine. Tako kot pri ponudniku internetnih storitev (ISP) lahko tudi pri povezovanju s spletnim mestom HTTPS lastnik proxy vidi, da dostopate do spletnega mesta. Vendar pa ne more vedeti, kaj dobite na tem spletnem mestu.
 • Lastnik proxy bo poznal tudi vaš pravi naslov IP.

Številni (a ne vsi) pooblaščenci uporabljajo šifriranje. To pomeni, da bo šifriral promet med vami in strežnikom.

 • Pri uporabi šifriranega posrednika vaš ponudnik internetnih storitev ne more videti, kaj dobite v internetu.
 • ISP običajno sodelujejo z vladnim nadzorom. Zato so šifrirani pooblaščenci lahko učinkoviti pri preprečevanju neprimernega vladnega nadzora.
 • Lastnik proxy bo še vedno lahko spremljal promet, kadar ni povezan s spletnimi mesti HTTPS, saj je proxy strežnik šifriral in dešifriral promet, ki vstopa in izstopa iz njega.
 • Zaupati boste morali ponudniku proxyja

Tako navidezna zasebna omrežja (VPN) kot tudi mreža Tor sta posebna primera šifriranih proxyjev.

Javni in brezplačni proxy strežniki

Javni proxy je proxy strežnik, ki ga nekdo brezplačno da na voljo širši javnosti. Teoretično jih vodijo dobronamerni prostovoljci. Javni pooblaščenci so na voljo tudi kot brezplačni ali odprti proxy strežniki v nešifriranih (HTTP), šifriranih (HTTPS) in Socket Secure (SOCKS, ki so lahko ali ne morejo biti šifrirani)..

Najpomembnejša prednost javnih pooblaščencev je seveda ta, da za njihovo uporabo ne stanejo nič denarja. Dejstvo, da lahko prosto preklapljate med pooblaščenci, ki se nahajajo po vsem svetu, ima tudi prednosti zasebnosti. Vendar:

 • Lahko so zelo nestabilni in redno odidejo brez povezave brez povezave.
 • Običajno so tudi zelo počasni.
 • Nimate razloga, da bi zaupali proxy operaterju, ki lahko bega po vsem internetnem prometu, ki ni povezan s spletnim mestom ali storitvijo HTTPS.
 • Številne proxy strežnike vodijo kriminalci. Dejansko se izračuna, da skoraj 70% prostih pooblaščencev ni varnih!
 • Poleg tega, da na spletnem prometu netipizirajo, skoraj 40% prostih pooblaščencev aktivno posega v vaše podatke, ko prehaja skozi njih. 18% jih je vbrizgalo HTML v statične spletne strani, ki so si jih ogledali (oglasi), 20,6% pa jih vbrizga JavaScript.
 • Na drugi strani lahko proxy lastnik povzroči težave zaradi kakršnih koli nezakonitih dejavnosti, ki jih izvajate! To je zato, ker je videti, kot da ta dejavnost prihaja iz njihovega strežnika.

Toplo odsvetujem uporabo brezplačnih javnih pooblaščencev. Če morate nujno, potem se povežite samo s spletnimi mesti in storitvami s pomočjo HTTPS. In nikoli ne uporabljajte javnega proxyja, ki prepoveduje uporabo HTTPS. Edini možni razlog, da to stori, je to, da lahko zasliši ali ovira vaš spletni promet.

Res ... samo ne! Upoštevajte, da podobne izdaje kugajo brezplačno VPN.

Brezplačen seznam proxy strežnikov

Za razliko od nekaterih drugih spletnih mest ne bomo priporočali nobenih brezplačnih proxy strežnikov, saj le ni razloga, da bi jim zaupali.

Če želite uporabljati javni proxy, vam bo Google zagotovil veliko brezplačnih seznamov proxy strežnikov.

Zasebni proxy strežnik

Posamezniki ali podjetja lahko vodijo svoje zasebne proxy strežnike za osebno uporabo ali za uporabo svojega osebja. Izraz "zasebni proxy" pa se nanaša tudi na komercialne pooblaščence, ki ponujajo uporabo svojih strežnikov (-ov) za plačilo. VPN-ji so daleč najpogostejša oblika zasebnih komercialnih posrednikov.

Zasebni posredniki in storitve VPN so veliko hitrejši

Zasebni posredniki in storitve VPN so na splošno veliko hitrejši in zanesljivejši od brezplačnih proxyjev. Dejstvo, da gre za podjetja, ne pa za naključne posameznike, pomeni tudi znano količino, ki jo je mogoče upoštevati.

Dejansko so mnoga VPN podjetja zgradila strašljiv ugled zaradi svoje predanosti varnosti in zasebnosti. Kljub temu je treba izbrati ugledno storitev VPN.

Isti nasvet velja za vse komercialne proxy storitve, toda zahvaljujoč priljubljenosti VPN-jev druge oblike komercialnih proxy storitev predstavljajo dokaj majhen in neraziskan trg. Nobena storitev samo za proxy, ki se je zavedam, si ni ustvarila ugleda ali prejela skoraj toliko nadzora, kot so velika VPN podjetja.

Omeniti velja, da nekatera VPN podjetja ponujajo tudi bolj običajne proxy strežnike HTTP / HTTPS ali SOCKS.

Vrste proxy strežnika

Proxy HTTP

HTTP je standardni protokol, ki se uporablja za povezovanje elementov svetovnega spleta. Pomembno je, da povezave s strežniki HTTP niso šifrirane.

Poleg tega nobeno šifriranje ne pomeni močno zmanjšanih splošnih stroškov. To pomeni, da lahko proxy HTTP zlahka sprejmejo več povezav, ne da bi to močno vplivalo na internetne hitrosti. Upoštevajte pa, da bo fizična razdalja, ki jo morajo prehoditi vaši podatki, vplivala na vaše hitrosti interneta.

Proxy HTTP razlaga omrežni promet. To mu omogoča, da s prometom počne stvari na visoki ravni. Na primer, poiščite predpomnilnik in preverite, ali lahko odgovori, ne da bi se odpravil na cilj. Ali pa se obrnite na seznam dovoljenih naslovov / črni seznam in preverite, ali je dovoljen URL.

Proxyji HTTP so privzeto "slepi" za promet protokola nadzora prenosa (TCP) in ga bodo preprosto prezrli. Zaradi tega so odlični za dostop do nešifriranih spletnih strani HTTP, vendar malo drugega.

Proxyji HTTP lahko obravnavajo TCP promet, če se uporablja metoda HTTP CONNECT, vendar je njegova uporaba v celoti odvisna od lastnika proxyja. Ker protokol HTTP ne more razlagati prometa TCP, se ves TCP promet preprosto posreduje. To daje HTTP proxy, ki uporabljajo CONNECT veliko prožnosti proxy SOCKS.

Vsak odjemalec programske opreme morate konfigurirati, da se poveže s proxyjem. Enako velja tudi za pooblaščenca HTTPS in SOCKS.

Proxy HTTPS

HTTPS pomeni HTTP Secure (ali HTTP prek SSL / TLS). Uporabila ga bo katero koli spletno mesto, ki mora varovati komunikacije uporabnikov. Ko se povežete s proxy HTTPS, bo šifriral vse podatke med vami in strežnikom.

HTTPS uporablja vrata TCP 443, zato morajo vsi HTTPS proxy uporabiti metodo HTTP CONNECT, da vzpostavijo povezavo TCP.

Proxy nogavice

Proxy strežniki Socket Secure (SOCKS) delujejo na nižji ravni kot proxy HTTP. Ne poskušajo razlagati spletnega prometa in samo posredujejo vse zahteve, ki jih prejmejo. Zaradi tega so veliko bolj vsestranski kot običajni proxy HTTP.

Proxy strežniki SOCKS lahko upravljajo z vsemi vrstami internetnega prometa, vključno s POP3 in SMTP za e-pošto, Internet Relay Chat (IRC) in protokol za prenos datotek (FTP) za nalaganje datotek na spletna mesta. Prav tako lahko upravljajo s hudourniškim prometom, zato se pooblaščenci SOCKS včasih imenujejo "hudourniški proxy".

SOCKS strežniki lahko prenesejo več prometa kot strežniki HTTP, vendar postanejo počasnejši

Zaradi te prilagodljivosti strežniki SOCKS običajno upravljajo z veliko večjo količino prometa kot HTTP strežniki. To pomeni, da so proxy strežniki SOCKS na splošno precej počasnejši od običajnih proxy strežnikov.

SOCKS5 je najnovejša različica protokola SOCKS in doda različne metode overjanja. To je koristno za komercialne ponudnike, ki želijo omejiti dostop do svojih proxy strežnikov samo za stranke.

Protokol SOCKS v celoti podpira HTTPS, običajno je, da proxy SOCKS šifrirajo promet na ta način. Slaba stran pa je, da proxy povezave SOCKS ne podpirajo tako odjemalci programske opreme kot proxy povezave HTTP.

Če želite več informacij o uporabi VPN-ja pri hudourništvu, glejte naše najboljše VPN-je za vodnik za hudournike.

Spletni proxy

Spletni posredniki omogočajo, da se v oknu brskalnika povežete s proxy strežnikom. Ta proxy strežnik je lahko proxy HTTP ali HTTPS. Spletni posredniki so običajno brezplačni in imajo prednost, da vam ni treba nalagati in nameščati dodatne programske opreme ali konfigurirati nastavitev brskalnika. Zato so zelo enostavne za uporabo.

Vendar se mnoga brezplačna spletna mesta proxy financirajo z obsežnim oglaševanjem. Spletni pooblaščenci so prav tako slabi pri ravnanju z zapletenimi postavitvami spletnih strani in ponavadi izpadajo, ko naletijo na skripte Flash, Java in JavaScript (čeprav to ni nujno slabo!). Ponudnik VPN Hide.me ponuja tudi brezplačen spletni proxy.

Posreduj proxy

Razen kot povratni proxyji (glejte spodaj), so vsi pooblaščenci v tem članku tehnično označeni kot posredni posredniki.

Sedijo med računalnikom in širšim omrežjem, kar običajno pomeni internet. V tej nastavitvi se povežete s proxy strežnikom, ki vas nato poveže z internetom.

Povratni proxy

Kot že ime pove, povratni proxy deluje skoraj nasprotno od standardnega posredniškega proxyja. Sede med internetom in veliko manjšo skupino strežnikov.

Tipična nastavitev bi bila povratna proxy, ki deluje kot prehod med internetom in lokalnim lokalnim omrežjem (LAN). Če želite dostopati do virov v omrežju LAN, se morate najprej povezati z vzvratnim proxyjem.

Poleg tega, da deluje kot prehod, lahko povratni proxy zaščiti celotno omrežje s pomočjo HTTPS. Izvaja lahko tudi izravnavo obremenitve, predpomnjenje vsebin, stiskanje podatkov in druge naloge, koristne za omrežja LAN v podjetjih.

Prozoren proxy

Prozorni pooblaščenci so tako imenovani, ker ne zahtevajo vaše konfiguracije. Pogosto sploh ne veš, da ga uporabljaš.

Prozorni pooblaščenci imajo veliko dobrih možnosti. Na primer, filtriranje vsebine v knjižnicah ali overjanje uporabnikov javnega WiFi. Tista stran za prijavo, ki jo vidite v brskalniku, ko prenosni računalnik povežete z WiFi v Starbucksu? To je pregleden pooblaščenec v akciji.

Povratna prosojna pooblaščenca pogosto uporabljajo spletna mesta za zaščito pred napadi DDoS. Prosojni pooblaščenci pa so lahko bolečina. Če se ne izvaja dobro, lahko nastanejo težave s predpomnjenjem in overjanjem.

Brskalniki lahko zaznajo tudi proxy strežnik in ugotovijo, da predstavlja varnostno tveganje. V tem primeru lahko prekinejo vse povezave prek proxy strežnika.

Čeprav je potencialno zelo nadležno, obstaja brskalnik dober razlog za to. Uporaba prozornih pooblaščencev je klasična oblika napada Man-in-the-Middle (MitM). V teh primerih napadalec vaš promet brez vaše vednosti preusmeri na zlonamerni strežnik, ki ga lahko nato prestreže.

V zgornjem primeru knjižnice sem v dobrem kontekstu omenil "filtriranje vsebine". Vendar obstaja še ena beseda - cenzura. Na primer, ponudniki internetnih storitev lahko s preglednimi proxyji filtrirajo vsebino na političnih, družbenih in verskih razlogih.

Upoštevajte, da uporaba VPN, šifriranega proxyja ali samo povezovanje s spletno stranjo HTTPS prepreči, da bi prosojni proxy brskal po vašem spletnem prometu ali filtriral vsebino.

Če želite preprečiti, da bi prosojni strežnik prodiral na vas, lahko uporabite VPN, šifriran proxy ali spletno stran HTTPS..

Da bi dokazali, da življenje ni nikoli preprosto, seznami proxy pogosto strežnike ocenjujejo na podlagi stopnje anonimnosti. O tem bom podrobneje razpravljal nekoliko kasneje, vendar so pooblaščenci, ki zagotavljajo zelo malo "anonimnosti", ocenjeni kot pregledni pooblaščenci.

Stanovanjski pooblaščenci

Rezidenčni proxy je proxy strežnik, ki ga upravlja ponudnik internetnih storitev (ISP) in ne podatkovni center. To ima naslednje prednosti:

 • IP je "pravi" IP, zato ne bo nikoli na črnem seznamu všečkov Netflixa, ker je bil v lasti podatkovnega centra, znanega v najemu IP-jev za uporabo VPN ali proxyja. IP-je podatkovnega središča včasih obravnavajo kot „senčne“, ker skrivajo uporabnikov resnični IP. Stanovanjski IP so po vseh namenih in namenih pravi IP.

 • Nakazuje na resnični fizični naslov. Samo ne vaš pravi fizični naslov. Kar je super, če se resno ukvarjate z geo-ponarejanjem lokacije.

Stanovanjski IP-ji se lahko delijo ali izključujejo. So relativno nov izdelek na trgu, čeprav podjetja, kot je Luminati, pomagajo pri popularizaciji. Kot pri vseh pooblaščencih je od tega, kako zasebni je proxy strežnik, odvisen od ponudnika.

Mreža Tor

Omrežje Tor je brezplačno in želi uporabnikom zagotoviti resnično anonimnost. To stori z usmerjanjem vseh internetnih povezav skozi vsaj tri naključna vozlišča. Ta »vozlišča« so v resnici samo proxy strežniki proxy strežnikov.

Podatki se večkrat ponovno šifrirajo - vsakič, ko gre skozi vozlišče. Vsako vozlišče pozna samo IP naslove "spredaj" in IP naslov vozlišča "za njim".

To naj bi pomenilo, da nihče ne more poznati celotne poti med računalnikom in spletnim mestom, s katerim se poskušate povezati. Glavna slabost je, da je Tor mreža zelo počasna.

URL proxyja

URL proxy sploh ni proxy (strežnik)! To je spletni naslov (URL), ki se posreduje na drug naslov. Najpogostejša uporaba URL-jev posredniških strežnikov je izogibanje blokom cenzure.

Proxy proti VPN

Kot smo že omenili, so strežniki VPN specializirana oblika proxyja. Primarne razlike med VPN-ji in običajnimi pooblaščenci so:

 • VPN delujejo na sistemski ravni, ne pa na aplikaciji. Zato je treba konfigurirati le enkrat.
 • Uporabljajo različne protokole šifriranja, ki so ponavadi zelo močni.

Na splošno so povezave VPN varnejše in jih je lažje konfigurirati kot običajne proxy povezave. Zaradi tega so komercialne storitve VPN bolj priljubljene od komercialnih proxy storitev. To pa je nekaterim VPN omogočilo, da so vzpostavili zelo dober ugled.

Kako uporabljati proxy

Zasebne proxy storitve (vključno z VPN-ji) vam bodo zagotovile vse podrobnosti, ki jih potrebujete za povezavo z njihovimi strežniki. Pogosto so priloženi zelo podrobni vodniki za nastavitev.

Razen VPN-jev morate individualno konfigurirati vsak program (ali aplikacijo), ki ga uporabljate za povezavo s proxy strežnikom. Če se želite povezati s proxyjem, potrebujete njegov IP naslov (naslov proxy strežnika) in številko vrat. Če potrebujete preverjanje pristnosti, boste morda potrebovali tudi uporabniško ime in geslo.

Po ocenah je na spletu več sto tisoč javnih pooblaščencev. Če ga želite najti, v svoj iskalnik vnesite »proxy proxy«, »javne proxy strežnike«, »open proxy list« (ali podobno). Dobri primeri so tu in tukaj.

Če želite konfigurirati proxy strežnik v Firefoxu, pojdite na Možnosti -> Splošno -> Omrežne nastavitve -> Nastavitve Izberite »Ročna konfiguracija proxyja« in vnesite IP naslov in številko vrat strežnika.

Izključite localhost, 127.0.0.1 (privzeta nastavitev), če želite dostopati do virov lokalnega omrežja, kot so tiskalniki in pogoni NAS, neobremenjeni. Podrobnosti konfiguracije so odvisne od posamezne programske opreme, vendar upajmo, da boste dobili idejo.

Ravni anonimnosti za proxyje

Številni seznami proxy razvrščajo proxy glede na stopnjo "anonimnosti", ki jo zagotavljajo. Da bi bilo jasno, se te ocene nanašajo na to, kaj vidijo spletna mesta in drugi internetni viri, ko uporabljate proxy.

Lastnik proxy natančno ve, kdo ste iz vašega naslova IP, in lahko spremlja vaš internetni promet, ki ni HTTPS. Tako nikoli niste »anonimni«. Zato bi bilo bolje te ocene opisati kot ocene zasebnosti. Nahajajo se na treh ravneh, pri čemer nivo 1 zagotavlja najvišjo stopnjo zasebnosti.

Transparentni posredniki (raven 3)

Zmedeno imenovani pregledni pooblaščenci posredujejo veliko informacij o vas na katero koli spletno mesto, ki ga obiščete. Zato ne zagotavljajo skoraj nobene zasebnosti in se uporabljajo predvsem za predpomnjenje (zato jih pogosto imenujemo predpomnilniških pooblastil).

Tehnično, pregleden proxy (v tem kontekstu) bo skrival vaš resnični naslov IP, vendar le zelo površno. Vaš resnični naslov IP je še vedno prikazan v glavi zahteve, poslani na spletno stran, zato ga je zelo enostavno ugotoviti.

Anonimni posredniki (stopnja 2)

Tako imenovani anonimni pooblaščenci zagotavljajo veliko višjo raven zasebnosti. Vaš IP naslov skrivajo pred katerim koli spletnim mestom, ki ga obiščete, vendar ne skrivajo, da uporabljate proxy strežnik.

Dejansko se anonimni strežniki ponavadi identificirajo kot proxy strežniki tako, da vsaki zahtevi strani pripišejo naslove "PREDNJI".

Elitni proxyji (raven 1)

Poznani tudi kot proxy pooblaščenci z visoko anonimnostjo, elitni posredniki ne bodo samo skrili vašega naslova IP, temveč tudi ne bodo opozorili spletnega mesta (ali drugega internetnega vira), da se zahteve pošiljajo prek proxyja.

Spletno mesto bo seveda še vedno poznalo IP naslov proxy strežnika. Elitni strežniki so ponavadi najbolj priljubljena vrsta odprtega strežnika, kar pomeni tudi, da so lahko najpočasnejši.

Ekskluzivnost proxyja

Ponudniki komercialnih posrednikov včasih kategorizirajo pooblaščence na podlagi ekskluzivnosti. Bolj ekskluzivni proxy je, toliko stane.

 • Namenski / ekskluzivni proxy - vsega imate proxy. Če imate namenski strežnik proxy, običajno pomeni tudi, da imate statični IP naslov. Namenski pooblaščenci bodo lahko zagotovili boljše delovanje od tistih, ki se delijo z drugimi, in so uporabni za izogibanje blokom IP, kot so tisti, ki jih je naložil Netflix. Po drugi strani so manj "anonimni", ker je ta naslov IP samo vaš.
 • Polovično deljeni proxy - običajno pomeni, da si proxy delite s tremi drugimi ljudmi.
 • Splošni proxy - enako kot brezplačni proxy, ki ga lahko uporablja vsakdo - zato boste po vsej verjetnosti to proxy delili z mnogimi drugimi ljudmi.

Zaključek

Proxyji so zelo priljubljeni in so lahko zelo koristni. Odprti pooblaščenci pa so ponavadi počasni in nestabilni. Nevarne so tudi za uporabo. Komercialne proxy storitve HTTP / HTTPS in SOCKS zagotavljajo veliko bolj zadovoljno izkušnjo in so veliko varnejše za uporabo.

Obstaja pa razlog, zakaj te niso tako priljubljene kot storitve VPN. Za podobno ceno na mesec, storitve VPN lažje konfigurirate, zaščitite celotno internetno povezavo in običajno uporabite močnejše šifriranje. Številni (vendar nikakor ne vsi) so si uveljavili tudi močan ugled kot zanesljiva podjetja, ki bodo zaščitila vašo zasebnost.

Priporočila

Teoretično bi bilo mogoče priporočiti nekatere komercialne pooblaščence, vendar tega ne moremo storiti brez pregleda širokega izbora storitev.

Do tega bomo morda prišli v nekem trenutku v prihodnosti, vendar trenutno nimamo razlogov, da bi priporočali eno proxy storitev za drugo.

Kar vemo, pa so VPN-ji! In kot sem že povedal v tem članku, so VPN skoraj vedno boljši od pooblaščencev!

 1. NordVPN - Velika blagovna znamka z zelo dobro vrednostjo in cenovno ugodno ceno
 2. VPNArea
 3. ibVPN
 4. PrivateVPN - Eden najcenejših VPN-jev tam, vendar še vedno dobra storitev
 5. ExpressVPN - Najhitrejši VPN, ki ga preizkusimo, vse deblokira z neverjetno storitvijo
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me